Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannissa äänestetään jo syksyllä – Piraattipuolue kasvaa poliittisen myllerryksen keskellä

Kolmen paikan pikkupuolueesta on tullut nopeasti Islannin suurin puolue mielipide-mittauksissa.

Ulkomaat
 
Laura Oja / HS
Piraattipuoluetta kannattaa jo 43 % islantilaisista. Yksi piraattipuolueen perustajista, Birgitta Jónsdóttir kuvattuna Islannin parlamenttitalolla.
Piraattipuoluetta kannattaa jo 43 % islantilaisista. Yksi piraattipuolueen perustajista, Birgitta Jónsdóttir kuvattuna Islannin parlamenttitalolla. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Uusi pääministeri otti paikkansa

 Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 41, jätti torstaina virallisesti paikkansa niin sanotuista Panaman papereista alkaneen skandaalin seurauksena.

  Pääministerin tehtävät otti samalla Sigurður Ingi Jóhannsson, 53, joka on tähän asti toimitut kalastus- ja maatalousministerinä.

  Sigurður Ingi Jóhannsson edustaa aiemman pääministerin tapaan Islannin keskustalaista edistyspuoluetta. Hän on toiminut aiemmin muun muassa ympäristöministerin tehtävässä.

Reykjavík

Birgitta Jónsdóttir vilkuilee sivusilmällä televisiota ryhmähuoneen nurkassa.

Parlamentin istunto on juuri päättynyt. Ruudulla näytetään Islannin uutta pääministeriä Sigurður Ingi Jóhannssonia astumassa virkaansa ja entistä pääministeriä Sigmundur Davíð Gunnlaugssonia hakemassa virallisesti eroa.

”Tämä viikko on ollut niin kummallinen. Aivan kuin jostakin Dario Fon absurdista näytelmästä -- hyvin häpeällistä”, Birgitta Jónsdóttir kuvailee puolueensa merirosvolipun alla.

Hän – entinen runoilija, punkkari ja verkkokehittäjä – on yksi hurjaa vauhtia kasvaneen Islannin piraattipuolueen keulahahmoista.

Samalla hän on yksi Islannissa tällä viikolla jyllänneen poliittisen kaaoksen voittajista.

Vuonna 2012 perustettu piraattipuolue on kasvanut kovaa vauhtia, ja se on tällä viikolla julkaistujen mielipidetiedustelujen valossa yhä selvemmin suurin puolue Islannissa.

Kannatus on nyt yli 40 prosenttia, kun se viime vaaleissa oli runsaat viisi prosenttia.

”Kannatus on kasvanut jo pitkään. Emme ajattele tätä niin, että skandaali, jee, ääniä saatavilla. Emme voi myöskään korvamerkitä tukea. Ihmiset ilmaisevat itseään ja jos se realisoituu vaaleissa, hienoa.”

Keskustaoikeistolainen hallitus ilmoitti myöhään keskiviikkona, että se ratkaisee niin sanotuista Panaman papereista käynnistyneen veroparatiisijupakan vaihtamalla pääministeriä ja kierrättämällä hallitusta. Sama koalitio jatkaa silti vallassa.

Vaaleja aikaistetaan. Ne pidetään syksyllä sen sijaan, että ne järjestettäisiin tavallisessa aikataulussa ensi keväänä.

Oppositiossa istuville piraateille aikataulu voi olla suotuisa. Tämän hetken lukujen valossa puolue saisi nykyisten kolmen kansanedustajansa sijaan parikymmentä paikkaa Islannin 63-paikkaisesta parlamentista.

Hurja kasvu kielii yhdenlaisesta protestista maassa, jossa samat puolueet ovat pitäneet valtaa vuorotellen vuosia, sanoo politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Hulda Þórisdóttir Islannin yliopistosta.

"He edustavat kaikkea, mitä vanhat puolueet eivät edusta. Heitä ei liitetä korruptioon, heitä pidetään rehellisinä, joten he vetoavat ihmisiin, jotka ovat saaneet tarpeeksensa nykymenosta", hän sanoo.

Protesti on kuitenkin erilaista, kuin muualla Pohjoismaissa, missä tyytymättömyys valtaeliittiin ruokkii maahanmuuttovastaisia voimia ja oikeistopopulismia. ”He ratsastavat pelottelulla, me ratsastamme toivolla”, Birgitta Jónsdóttir muotoilee.

Puolue esittelee itsensä ”vallan Robin Hoodina”. Se vetoaa ennen muuta arvoliberaaleihin, nuoriin ja usein myös koulutettuihin. Birgitta Jónsdóttirilla on anarkistin tausta. Hän ei halua ”valtiota, joka kantaa vastuuta kuin vauvoista.”

Muualla Pohjolassa ja Euroopassa piraattipuolueiden menestys on harvinaista.

Islannissa ero sisarpuolueisiin on muun muassa laaja poliittinen agenda. Puolueen ideologinen pohja on verkon vapauksia, oikeuksia ja yksityisyydensuojaa ajavassa liikkeessä, mutta se ajaa myös paljon muita asioita.

Konkreettisia vaatimuksia ovat muun muassa Islannin perustuslain uudistaminen ja kansanäänestys siitä, pitäisikö Islannin pyrkiä käynnistämään uudelleen EU-jäsenyyden hakuprosessinsa.

Kun jäsenyyshakemus vedettiin takaisin viime vuoden alussa, alkoivat protestit kadulla. Piraatit kasvattivat nopeasti kannatusta.

Lisäksi puolue ajaa erilaisia suoraan demokratiaan liittyviä uudistuksia. Sen politiikka muokataan pitkälti kansalaisten kesken niin verkkofoorumeilla kuin kokouksissa. Se haluaa politiikan versovan ruohonjuurilta. Siksi Birgitta Jónsdóttirkaan ei ole titteliltään puheenjohtaja.

Puolueen hajanaisuus ja nuoruus herättää myös epäilyjä. Kysymys on, saako se koneistonsa riittävän nopeasti kuntoon valtaa varten ja riittääkö sillä päteviä ehdokkaita.

Birgitta Jónsdóttir virnuilee kysymykselle. Siitä ei ole epäilystä. ”Katso puolueita, jotka ovat tällä hetkellä vallassa. Sen pahemmin ei voi epäonnistua.”

Reykjavíkin kaduilla vanhan vallan vastustajat olivat taas torstaina liikkeellä. Parlamentin edustan päivittäiseksi muodostuneessa mielenosoituksessa lensi skyr-rahka juuri kun entiset oli saatu kuurattua kadusta.

Kapungilla työskentelevä Ellý Guðmundsdóttir on yksi viikolla mieltään osoittaneista. Hän harkitsee piraattien leiriin siirtymistä vaaleissa.

"He ovat nuoria, tuoreita ja heillä on uusia ideoita”, Ellý Guðmundsdóttir sanoo.

Hän uskoo, että Panaman papereista alkanut veroparatiisiskandaali ja hallituksen tapa hoitaa se on vain omiaan lisäämään puolueen tukea.

”Oli pettymys, että vanha hallitusvalta jatkaa. Protestit ovat olleet suuria. Ihmiset haluavat todellista muutosta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat