Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Laiton kultakauppa ohittanut kokaiinibisneksen Kolumbiassa ja Perussa

Rikollisjärjestöt ajavat ihmisiä asuinseuduiltaan, tuhoavat ympäristöä, polkevat ihmisoikeuksia ja lisäävät lapsityövoiman käyttöä.

Ulkomaat
 
Janine Costa / Reuters
Perulaispoika piti koiraa sylissään, kun poliisit olivat tuhonneet laittoman kultakaivoksen Madre de Diosissa heinäkuussa viime vuonna.
Perulaispoika piti koiraa sylissään, kun poliisit olivat tuhonneet laittoman kultakaivoksen Madre de Diosissa heinäkuussa viime vuonna. Kuva: Janine Costa / Reuters

Laittomasti kaivetun kullan kaupasta on tullut Perussa ja Kolumbiassa arvokkaampi bisnes kuin kokaiinikauppa, kertoo tuore raportti.

Laittomaan kultakauppaankin liittyy paljon erittäin haitallisia lieveilmiöitä, raportissa todetaan. Kultakaupassa esimerkiksi ihmisoikeuksia poljetaan ja ympäristö kärsii laajoista tuhoista.

Järjestäytyneen rikollisuuden hallinnoima ala rahoittaa terrorismia, lisää rahanpesua ja korruptiota, ajaa ihmisiä asuinalueeltaan sekä aiheuttaa lapsityövoiman käyttöä sekä seksuaalista hyväksikäyttöä, kertoo Global Initiative -järjestön raportti.

”Nämä rikollisjärjestöt ymmärsivät nopeasti, että ottamalla hallinnan laajoista ja syrjäisistä alueista kaukana hallituksen huomiosta sekä hallitsemalla kaivosyhtiöitä, ne pystyivät tekemään enemmän voittoja paljon pienemmällä riskillä”, raportissa todetaan.

Järjestön mukaan esimerkiksi Perussa kokaiinikauppa on tuottanut rikollisjärjestöille vuodessa 1–1,5 miljardia dollaria ja Kolumbiassa suunnilleen saman verran. Sen sijaan laittoman kultakaupan ansiosta järjestöt ansaitsevat Perussa 2,6 miljardia dollaria ja Kolumbiassa parisen miljardia.

Arviolta 28 prosenttia Perun kultatuotannosta on laitonta. Kolumbiassa laittoman kullan osuus on peräti 80 prosenttia tuotannosta.

Rikollisjärjestöt käyttävät hyväkseen satojatuhansia kullankaivajia Etelä-Amerikan eri maissa. Nuoria naisia ja jopa tyttöjä houkutellaan kaivosalueille töihin tekaistuilla työilmoituksilla, ja he päätyvät lopulta bordelleihin. Yksin Boliviassa laittomilla kultakaivoksilla arvioidaan työskentelevän 45 000 ihmistä, joista kolmannes on lapsia.

Myös intiaanit ovat joutuneet hyväksikäytön uhriksi. Laittomat kullankaivajat ovat käyttäneet hyväkseen esimerkiksi Yanomani-heimon jäseniä ja tatuoineet orjanumeroita heidän olkapäihinsä.

Uusi kultakuume alkoi noin vuosikymmen sitten ja se on aiheuttanut laajoja ympäristötuhoja esimerkiksi metsien hakkaamisen vuoksi. Kullankaivajien on lisäksi arvioitu dumppaavan yli 30 tonnia elohopeaa ympäristöön kullan erottelussa.

”Usein saatamme todeta, että tämä tapahtuu Latinalaisessa Amerikassa, eikä sillä ole merkitystä muulle maailmalle. Mutta meidän olisi tajuttava, että kyllä sillä on”, totesi raporttia laatinut Livia Wagner brittilehti Guardianin mukaan.

Reuters
Poliisi pidätti laittomia kullankaivajia La Pampassa Perussa elokuussa viime vuonna.
Poliisi pidätti laittomia kullankaivajia La Pampassa Perussa elokuussa viime vuonna.
Jaime Saldarriaga / Reuters
Ilmakuvassa näkyy laittoman kultakaivoksen aiheuttamia ympäristötuhoja Caucassa Kolumbiassa helmikuussa 2015.
Ilmakuvassa näkyy laittoman kultakaivoksen aiheuttamia ympäristötuhoja Caucassa Kolumbiassa helmikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat