Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka lähetti toisen laivallisen siirtolaisia takaisin Turkkiin

Amnesty: Noin 4 200 ihmistä on vankina huonoissa oloissa Kreikan saarilla.

Ulkomaat
 
Turkkiin palautusta pelkäävä siirtolainen uhkasi hirttäytyä Lesboksella
Turkkiin palautusta pelkäävä siirtolainen uhkasi hirttäytyä Lesboksella
Tuhannet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat vastustavat Kreikan aikeita palauttaa heitä takaisin Turkkiin. Lesboksella sijaitsevassa Morian keskuksessa yksi mies kiipesi tolppaan ja uhkasi hirttäytymisellä. Videolähde: Reuters.
Fakta

Luvatonta merireittiä tulevat palautetaan Turkkiin

 Turkin ja EU:n maaliskuisen sopimuksen perusteella Turkista Kreikkaan luvatonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Kreikka karkotti perjantaina toisen ryhmän siirtolaisia takaisin Turkkiin osana arvosteltua EU-sopimusta, uutistoimistot AFP ja Reuters kertoivat.

Karkotetut vietiin Lesboksen saarelta lautalla. Kyydissä oli 45 ihmistä, jotka poliisin mukaan olivat Pakistanin kansalaisia. Toinen 80 hengen ryhmä on määrä karkottaa myöhemmin perjantaina.

Turkin ja Euroopan unionin kiistelty sopimus pyrkii sulkemaan siirtolaisten reitin Turkista Kreikan saarille. Ihmiset tulevat saarille pääasiassa salakuljettajien kyydissä.

Kreikkaan tulleet ihmiset karkotetaan takaisin Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista pakolaista kohden EU lupaa ottaa yhden syyrialaisen pakolaisen Turkista johonkin EU-maahan.

Yksi sopimuksen ongelmista on se, miten erottaa sotaa ja vainoa pakenevat pakolaiset muista syistä Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista.

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat arvostelleet, että järjestelyssä ihmiset eivät saa yksilöllistä käsittelyä, kuten Geneven pakolaissopimus edellyttäisi.

Ensimmäinen ryhmä Kreikasta karkotettiin maanantaina. Ryhmän 202 ihmistä olivat kotoisin Pakistanista ja Afganistanista.

Kreikan viranomaisten mukaan karkotukset koskevat ihmisiä, jotka eivät ole hakeneet turvapaikkaa Kreikassa.

Tuhannet pakolaiset ja siirtolaiset ovat joutuneet Kreikan saarilla pidätyskeskuksiin huonoihin oloihin, arvostelee ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Amnesty sanoi tutkijoidensa käyneen kahdessa suljetussa pidätyskeskuksessa: Moriassa Lesboksella ja Vialissa Chiosin saarella.

Järjestön mukaan näissä pidetään noin 4 200 ihmistä, joista useimmat ovat saapuneet sen jälkeen, kun EU:n ja Turkin sopimus tuli voimaan 20. maaliskuuta.

Pidätyskeskukset on eristetty aidoilla ja piikkilangalla. Poliisi ja armeija vartioivat niitä.

”Pakenin Syyriasta välttääkseni vankilan, mutta nyt olen vankilassa”, sanoi Moriassa pidätettynä oleva syyrialaismies Amnestyn tiedotteen mukaan.

Amnesty arvostelee, ettei pidätetyillä ole pääsyä lakiapuun, eikä tietoa kohtalostaan. Pidätyksissä ei järjestön mukaan oteta huomioon tulijoiden erityistarpeita.

Pidätettynä on järjestön mukaan muun muassa terveydenhoitoa tarvitsevia ihmisiä, raskaana olevia naisia sekä lapsia ja vauvoja.

Alkuvuoden aikana Kreikkaan on meriteitse saapunut 152 000 pakolaista ja siirtolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR;n tilannekatsaus. Heistä 43 prosenttia on ollut syyrialaisia.

Tulijoiden määrä on hiipunut viime viikkoina.

Myös Manner-Kreikasta siirtolaisten ja pakolaisten reitti Balkanin kautta muualle EU-alueelle on nyt kiinni. Pakolaisia on tuhansittain jumissa Makedonian-vastaisella rajalla.

Syyrian sota on ajanut noin viisi miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan. Valtaosasta pakolaisista huolehditaan Syyrian naapurimaissa Turkissa, Jordaniassa ja Libanonissa.

Turkin ja EU:n sopimuksen perusteella ensimmäiset yksitoista pakolaista kolmesta perheestä siirrettiin Turkista Suomeen maanantaina.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti viime syksystä. Maahanmuuttovirasto kertoi maaliskuun lopussa lakkauttavansa 33 vastaanottokeskusta.

GIORGOS MOUTAFIS / Reuters
Rajavaltontavirasto Frontexin virkailija saatteli karkotettavan siirtolaismiehen lautalle Lesboksen saarella Kreikassa perjantaina.
Rajavaltontavirasto Frontexin virkailija saatteli karkotettavan siirtolaismiehen lautalle Lesboksen saarella Kreikassa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat