Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi pehmensi linjaa eronneita ja avoliitossa eläviä kohtaan – homoliitoille ei myönnytyksiä

Paavin mukaan nykyaikana monet välttelevät naimisiinmenoa käytännön syistä kuten häiden kustannusten takia.

Ulkomaat
 
TONY GENTILE / Reuters
Paavi Francis tervehti kardinaaleja messun jälkeen Vatikaanissa sunnuntaina.
Paavi Francis tervehti kardinaaleja messun jälkeen Vatikaanissa sunnuntaina. Kuva: TONY GENTILE / Reuters

Katolinen kirkko suhtautuu aiempaa vapaamielisemmin eronneiden ihmisten uusiin parisuhteisiin sekä avoliitossa asuviin pareihin, käy ilmi perhe-elämää koskevista uusista linjauksista, jotka paavi Franciscus julkisti perjantaina.

Sen sijaan suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoihin paavi ei muuttanut katolisen kirkon aikaisempia linjauksia, kertoo uutistoimisto AFP.

Perhe-elämään keskittyvässä 260-sivuisessa ”apostolisessa kehotuskirjeessä” paavi Franciscus huomauttaa, ettei homoliittoja voi verrata ”Jumalan suunnitelmiin avioliitosta ja perheestä”.

Suhtautumisessa avoliitossa eläviin pareihin ja eronneisiin pareihin paavi ottaa kuitenkin merkittävää etäisyyttä katolisen kirkon aikaisempiin oppeihin.

Franciscuksen mukaan yhdessä asuvat naimattomat parit pitää toivottaa seurakuntaan ”tervetulleiksi, ja heitä pitää opastaa kärsivällisesti ja hienovaraisesti”.

Paavi näkee, että avoliitossa elämisen syy ei välttämättä ole avioliiton vastustaminen, vaan taustalta voi löytyä käytännöllisiä syitä, kuten häiden järjestämiseen liittyvät kustannukset.

Eronneita, uusiin naimisiin menneitä uskovaisia puolestaan ei ole paavin mukaan ”erotettu kirkosta, eikä heitä pidä niin kohdella.” Hänen mukaansa on tärkeää, että uudelleen avioituneita kannustetaan olemaan osallistumaan seurakuntaelämään.

Paavi Franciscus on suhtautunut puheissaan edeltäjiään vapaamielisemmin homoseksuaalisuuteen. Paaviutensa alkuaikana Franciscus vastasi homoseksuaalisuutta koskettavaan kysymykseen kuuluisaksi tulleella lauseella: ”Mikä minä olen tuomitsemaan?”

Tuoreessa apostolisessa kehotuskirjeessä paavi linjaa, ettei ihmisiä saa ”epäoikeudenmukaisesti syrjiä” seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoihin paavi ilmaisee kuitenkin kannan, joka saattaa olla pettymys vapaamielisimmille katolisille.

Paavi viittaa piispainsynodin selvityksiin vuosilta 2014 ja 2015. Niiden mukaan ”ei ole ehdottomasti mitään perusteita pitää homoseksuaalisia liittoja millään muotoa samanlaisina tai edes etäisesti samankaltaisina Jumalan avioliitto- ja perhesuunnitelmien kanssa.”

Paavin perhelinjauksissa ei käsitellä pelkästään korkealentoisia teologisia kysymyksiä vaan vastataan myös pienimuotoisempiin käytännön kysymyksiin.

Paavi esimerkiksi kehottaa vanhempia pitämään huolta siitä, että heidän lapsensa muistavat kiittää ja pyytää anteeksi.

Paavi myös kehottaa aviopareja välillä juhlimaan, jotta avioliiton harmaa arki unohtuisi.

Morsiuspareille paavi antaa käytännön vinkin: häävalmisteluihin ei kannata käyttää niin paljon aikaa ja energiaa, että alttarille saavutaan uupuneina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat