Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän onnettomimmat asuvat Jakutiassa – ”Meillä riittää tuota masokismia”

Venäjällä tehdyn valtakunnallisen selvityksen mukaan Sahan tasavallan asukkaat suhtautuvat tulevaisuuteen synkemmin kuin muut.

Ulkomaat
 
Jakutia jäi ilman siltaa
Jakutia jäi ilman siltaa
Venäjän Kaukoidässä sijaitsevan Jakutian eli Sahan tasavallan pääkaupunki Jakutsk on melkein neljä kuukautta vuodesta liikennemotissa. Valtatie nimittäin kulkee Lenajoen vastarannalla, jonne kesällä pääsee lautalla ja talvella jäätietä pitkin. Mutta keväin syksyin vajaan 300 000 asukkaan kaupunki on liikennemotissa. Uusi suursilta ehdittiin Jakutskille jo luvata, mutta sitten Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja silta päätettiinkin tehdä pikaisesti Kertšinsalmen ylitse Krimin niemimaan yhdistämiseksi suoraan emo-Venäjään. Nyt Jakutskissa odotellaan sillan rakennusta aikaisintaan 2020-luvulla, ehkäpä kiinalaisten avulla. Toimittaja Pekka Hakala, kuvaus Andrei Rudakov, leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Intian kokoinen pakastamo

 Venäjään kuuluva Sahan tasavalta on alueeltaan lähes Intian kokoinen, mutta asukkaita on alle miljoona. Pakkasennätys on 72 astetta.

 Edelleen käytössä oleva alueen nimi Jakutia on alun perin evenkinkielinen. Väestöstä 45 prosenttia on jakuutteja, venäläisiä on nykyisin hieman vähemmän.

 Talous lepää kaivannaisten, kaasun ja öljyn varassa. Suuryrityksistä merkittävin on timanttiyhtiö Alrosa, josta tasavalta omistaa neljänneksen.

 Alrosan osingot ja verot ovat tasavallan tärkein yksittäinen tulonlähde. Venäjän liittovaltio omistaa 46 prosenttia yhtiöstä ja suunnittelee osakkeidensa myyntiä.

Kauppa Jakutian pääkaupungin Jakutskin maalaistorilla käy perjantaipäivänä laiskanlaisesti. Myyntikojujen vieressä retkottaa muutama kolmen kilon jänis, vieressä on laatikollinen hevosenjalkoja soppavärkiksi.

Eniten tarjolla on jäistä kalaa, ja siitä suuri osa on peräisin Tiksistä Jäämeren rannalta. Mutta on paikallisempaakin, kuten ruutanat, joita eläkeläinen Marija Ivanova, 82, heiluttelee muovipussissa.

”Lapset näitä lähettelevät”, Ivanova kertoo. ”Minä sitten myyn, kun eläke on vain 15 000 ruplaa (190 euroa) kuussa.”

Ivanova ei ole ainoa, jolla menee Jakutiassa heikonlaisesti. Jakutia teki joulukuussa kyseenalaisen ennätyksen: se oli Venäjän hallituksen yhteydessä toimivan Finanssiyliopiston vertailussa ylivoimaisesti onnettomin ja näköalattomin Venäjän alueista. Kysely painottaa taloutta: kuluttajien aikeita hankkia asuntoja, kulutustavaroita ja palveluita.

Andrey Rudakov
Eläkeläinen Marija Ivanova myy ruutanoita Jakutskin maalaistorilla.
Eläkeläinen Marija Ivanova myy ruutanoita Jakutskin maalaistorilla.

Kojun numero seitsemän anteihin kuuluu ruutanoiden ja särkien lisäksi muun muassa vajaan kilon siikoja. Paistikoon ahvenia lähtisi 500 ruplalla eli kuudella ja puolella eurolla kilo. Nikolai Ovinnikov nostelee muutaman kilon lohia pakastimesta.

Niin, pakastimesta. Sille ei täällä pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmällä alueella ole aiemmin juuri talvella ollut käyttöä. Tammi–helmikuussa 60 asteen pakkaset ovat olleet aiemmin arkipäivää.

Viime kuun lopulla lämpömittarin lukemat heiluivat Jakutian eli Sahan tasavallan pääkaupungissa nollan ja seitsemän miinusasteen välillä – paikallisten mukaan 40 asteen pakkanen olisi vuodenaikaan nähden normaalia. Torin asustepuolella huopatossut ovat kadonneet myyntitiskiltä ja tilalle ovat tulleet kumisaappaat. Ilmastonmuutos etenee.

”Säilytetään kalat pakastimessa ja niin tekevät asiakkaatkin”, kalakauppias Matrjona Toleubajeva kertoo. ”Mutta rahat ovat ihmisillä vähissä, eivätkä eläkeläisten rahat riitä mihinkään. Nyt meillä näyttää kriisi vasta alkavan. Mutta meillehän tuleekin kaikki uusi aina myöhemmin.”

Andrey Rudakov
Lenin viitoittaa tietä Jakutskin keskustassa.
Lenin viitoittaa tietä Jakutskin keskustassa.

Toleubajevan kommentti ei ole aivan karvahatusta vedetty. Kulutustavaroiden hinnat esimerkiksi nousevat Kaukoidässä viipeellä, koska tukkureiden on pidettävä yllä suuria varastoja pitkien välimatkojen ja surkeiden liikenneyhteyksien vuoksi.

Muitakin syitä Jakutian ahdinkoon on. Alueen suuryrityksillä ei välttämättä mennyt nykyisen Venäjän talouskriisin alussa kovin huonosti. Esimerkiksi Jakutian suuryritysten kruununjalokivi, timanttiyhtiö Alrosa, hyötyi vientikaupassaan ruplan heikkenemisestä ja tahkosi reipasta tulosta. Mutta nyt on arvokorujen menekki kääntynyt laskuun.

Joulukuussa tehdyn moskovalaisselvityksen onnellisimmat venäläiset löytyivät Sevastopolista miehitetyltä Krimiltä, jota muu maailma ei Venäjäksi edes tunnusta.

”Pahin kriisialue on tällä hetkellä Kaukoitä”, Finanssiyliopiston professori Aleksei Zubets sanoo. ”Siis Tšita, Habarovsk ja Siperian alueet kuten Jakutia, Kurgan ja Novosibirsk. Sinne kriisi iskee myöhemmin kuin ihmisiin muilla alueilla. Siellä on eniten pois muuttoa harkitsevia, koko taloudellisesti aktiivinen väestö on lähdössä.”

Entä miten Jakutiassa Moskovan tutkimustuloksiin suhtaudutaan?

”Meillä riittää tuota masokismia”, Sahan tasavallan hallituksen lehdistöpäällikkö Afanasi Jegorov puuskahtaa kuultuaan tutkimustulokset. Hän epäilee lisäksi, että pääkaupungin tutkimustulokset ovat pelkkää politiikkaa: ”Meillähän on tulossa syksyllä parlamenttivaalit.”

”Luulenpa, ettei kysymys johtajasta ole tässä vähäisin”, arvelee puolestaan Sahan tasavallan ainoa edustaja liittovaltion parlamentissa, taloustieteilijä Fedot Tumusov kotonaan Jakutskin laidalla. Hän huomauttaa poliittisen päävastustajansa, kuvernööri Jegor Borisovin kannatuslukujen romahtaneen talvella.

Jakutskin pormestarinvirastossa kansan tyytymättömyyteen suhtaudutaan rauhallisemmin.

”Joulukuu on meillä vaikein kuukausi”, Jakutskin pormestari Aisen Nikolajev pohtii.

”Aurinkoa on vähän, elämä pysähtyy. Ehkä kyselyn tulokset liittyvät siihen. Mutta itse asiassa väki on täällä oikein elämänmyönteistä. Väkiluku kasvaa ja nuorisoa on paljon, keski-ikä on vain 30 vuotta.”

Andrey Rudakov
Lapset luistelevat Jakutian pääkaupungissa Jakutskissa. Monet vanhat hirsitalot ovat notkahtaneet ikiroudan sulaessa alta.
Lapset luistelevat Jakutian pääkaupungissa Jakutskissa. Monet vanhat hirsitalot ovat notkahtaneet ikiroudan sulaessa alta.

”Kaikkein onnellisimmat ihmiset löytyvät maalaiskylistä”, sanoo puolestaan jakutskilainen sosiologi Juri Žegusov. Hänen tutkimusryhmänsä on juuri tehnyt tutkimuksen jakutialaisten onnellisuudesta.

”Kylissä on jäljellä solidaarisuutta, ihmiset auttavat toinen toisiaan”, Žegusov perustelee. ”Jos joku sairastuu, ihmiset keräävät rahaa ja hommaavat hänet hoitoon Pietariin. Jakuuteilla tätä solidaarisuutta on enemmän kuin venäläisväestöllä.”

Žegusovin tutkimustulosten mukaan venäläiset ovat jakuutteja onnettomampia, ja erityisen onnettomia ovat venäläiset miehet. Onnettomimmat paikkakunnat löytyvät tasavallan eteläosista. Ne ovat tasavallan toiseksi suurin kaupunki, 58 000 asukkaan Nerjungri ja vielä pienempi kultakaivoskaupunki Aldan.

”Neuvostoaikana Aldan ja Nerjungri pärjäsivät hienosti. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kaikki kuihtui, ja kaupunkeihin jäivät vain ne, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa.”

Numeroiden valossa Sahan tasavallalla ei mene niin kurjasti kuin kansan mielialat antavat ymmärtää.

Kasvuluvut ovat liittovaltion kärkeä. Neuvostoaikainen perinne arktisen alueen tuplapalkoista jatkuu suuryrityksissä yhä. Se näkyy myös Jakutskin asuntovuokrien tasossa, joka on suomalaista luokkaa. Kiinaan maakaasua kuljettavaa Siperian voima -kaasuputkea on ryhdytty rakentamaan tasavallan länsiosissa.

Mutta oikeaa purnattavaakin riittää. Kansalaiset ovat protestoineet niin kutsuttua ”Kaukoidän hehtaaria” vastaan. Venäjän parlamentti on nimittäin hyväksymässä lakia, jolla aiotaan jakaa kansalaisille sulavan ikiroudan mailta ilmaisia hehtaareja. Ja pääkaupungin viereen, Lena-joen vastarannalle Nižni Bestjahiin, on suunniteltu kemian tehdasta, joka kauhistuttaa kansaa.

Ja sitten on vielä silta, tai siis ei ole.

Viidentoista kilometrin mittainen jäätie luikertelee saarien välissä ja ylittää sitten leveän Lenan. Vielä kuorma-autotkin kulkevat jäätiellä, mutta aikataulun mukaan lysti loppuu huhtikuun 15. päivä. Sen jälkeen Sahan pääkaupunki Jakutsk on kesäkuun alkuun asti motissa, sillä päätie kulkee vastarannalla.

Andrey Rudakov
Viidentoista kilometrin mittainen jäätie luikertelee saarien välissä ja ylittää sitten leveän Lenan.
Viidentoista kilometrin mittainen jäätie luikertelee saarien välissä ja ylittää sitten leveän Lenan.

Kesäkuussa alkava lauttaliikenne loppuu syksyllä kaksi kuukautta ennen kuin jäätie avataan uudelleen. Pääkaupungin yhteys muuhun maailmaan on siis lähes neljä kuukautta lentoliikenteen varassa.

Pääministeri Dmitri Medvedev ehti käydä jo julistamassa, että silta tulee. Mutta sitten Venäjä miehitti Krimin ja jättisilta tehdäänkin sinne: työt Kertšinsalmessa ovat jo hyvässä vauhdissa.

Jakutskin pormestari Aisen Nikolajev jaksaa olla optimisti, vaikka kansalaiset marisevat Krimin varastaneen heidän siltansa. Kolme kiinalaista firmaa on jo käynyt katsomassa, onnistuisiko jättisillan rakentaminen ikiroudan päälle heidän menetelmillään – ja rahoituksellaan.

”Kriisioloissa meidän siltamme ei ollut liikenneministeriön projekteissa tärkeimpänä”, Nikolajev muotoilee. ”Mutta olen varma, että ennemmin tai myöhemmin silta tulee.”

Tuulisen jäätien takana, Lena-joen itärannalla, huolletaan kahta Kamaz-kuormuria. Sorakuskit Vladimir Mavljalov ja Vladimir Beljajev ovat rakentaneet parin kuukauden ajan maantietä kaivosmiehille Mirnyin timanttikaivoskaupungissa, joka sijaitsee runsaat 800 kilometriä Jakutskista länteen.

Painorajoitus jääsillalla on jo laskenut 30 tonnista 25 tonniin. Kevät on aikaisessa.

”Kohta teillä Suomessakin varmaan palmut kasvavat”, Mavljalov tuumii ilmastonmuutoksesta.

No, ryöstivätkö krimiläiset teiltä sillan?

”Istumaan pistävät, jos sinulle jotain siitä vastaan. Siitähän meillä on pitkät perinteet.”

Venäjän onnellisimmat asuvat Ukrainassa

Venäjän hallituksen yhteydessä toimivan Finanssiyliopiston selvityksen mukaan Venäjän kaikista alueista optimistisin oli joulukuussa Sevastopol ja toiseksi tulee muu Krimin niemimaa. Selvityksen tuottama indeksi perustuu kyselyyn, joka tehtiin 40 000 ihmiselle eri puolilla Venäjää.

Finanssiyliopiston valtakunnallinen kysely tehdään kuukausittain.

Venäjä valloitti Krimin Ukrainalta keväällä 2014 ja liitti sen itsensä.

Artikkeliin liittyvät

Aluevalloitus on saanut kansainvälisen tuomion, joten muun maailman mielestä Venäjän laivaston vanha vuokra-alue Sevastopol kuten koko Krim kuuluvat Ukrainaan.

Krim sai joulukuussa osan sähköverkostaan toimimaan sen jälkeen, kun ukrainalaiset ryhmät olivat katkaisseet niemimaalle johtavat korkeajännitelinjat Hersonin alueella Ukrainan mantereella. Työllisyystilanne Krimillä on miehityksen jälkeen heikentynyt.

Kyselyn tulokset herättävät epäilyn, että Kremlin ulkopolitiikkaa kannattava venäläisväestö on vastannut olettamiensa odotusten mukaisesti eli ”ulkopoliittisesti oikein”.

Finanssiyliopiston professori Aleksei Zubets tosin ei pidä krimiläisiä erityisen herkkinä laskettelemaan lööperiä.

”On alueita, joilla selvästi törmäämme siihen, että ihmisten vastaukset eivät vastaa tietoja todellisuudesta”, Zubets sanoo.

”Sellaisia ovat esimerkiksi Dagestan ja Baškiria. Toisin sanoen siellä ihmiset laskettelevat omiaan. Esimerkiksi Groznyissä näin ei käy. Tšetšeenit, kumma kyllä, puhuvat totta.”

Sevastopolissa kuusi vuotta muun muassa perheneuvonnan parissa työskennellyt psykologi Ljudmila Kasijantšuk puolestaan arvelee, että mentaliteetti Krimillä on ylipäätään valoisa.

Yhdestä asiasta kaikki näyttävät olevan yksimielisiä: alueelliset onnellisuuserot eivät johda vallankumoukseen tai Venäjän hajoamiseen.

Jakutiassa esiintyi itsenäistymishaluja 1990-luvun alussa. Lopulta tasavalta teki Moskovan kanssa sovun, jossa se sai melkoisen määräysvallan omaan talouteensa.

Nyt separatistiksi ei tunnustaudu kukaan.

”Ihmiset näkevät, kuinka huonosti asiat ovat naapurissa, esimerkiksi Irkutskissa ja Amurin alueella, ja ajattelevat, että meillä menee sentään Venäjän osana paremmin”, sanoo jakutskilainen sosiologi Juri Žegusov.

Andrey Rudakov
Lenajoen ylitse itärannalta Sahan pääkaupunkiin Jakutskiin syysjäiden ylitse yrittäneelle kuorma-autolle kävi huonosti. Pelastusyritystä harkittiin maaliskuussa.
Lenajoen ylitse itärannalta Sahan pääkaupunkiin Jakutskiin syysjäiden ylitse yrittäneelle kuorma-autolle kävi huonosti. Pelastusyritystä harkittiin maaliskuussa.
Andrey Rudakov
Kansanedustaja Fedot Tumusov on rakentanut pihapyhätökseen perinteisen jakutialaisen jurtan.
Kansanedustaja Fedot Tumusov on rakentanut pihapyhätökseen perinteisen jakutialaisen jurtan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat