Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselissä pidätetty viisi terrori-iskuista epäiltyä – joukossa ehkä kahteen terrori-iskuun kytketty ja etsintäkuulutettu ”hattupäinen mies”

Mohamed Abrini on ollut marraskuusta asti etsintäkuulutettu, mutta hänen osallisuudestaan Pariisin terrori-iskuun ei ole varmuutta.

Ulkomaat
 
Belgian poliisi
Poliisin julkaisema valvontakamerakuva, jossa näkyy Mohamed Abrini Zaventemin lentoasemalla räjähdyspäivänä.
Poliisin julkaisema valvontakamerakuva, jossa näkyy Mohamed Abrini Zaventemin lentoasemalla räjähdyspäivänä. Kuva: Belgian poliisi
Tästä on kyse

Kaksi terrori-iskua Euroopan ytimessä

 Jihadistijärjestö Isis on perustanut Eurooppaan terrorisolun, joka on onnistunut tekemään kaksi tuhoisaa iskua Pariisissa marraskuussa ja Brysselissä maaliskuussa.

 Terrorisolun keskuspaikka on Molembeekin maahanmuuttajalähiö Brysselissä.

 Valtaosa terrorisolun tunnetuista jäsenistä on kuollut iskuissa ja vain muutama on saatu pidätettyä elävänä.

 Viranomaiset odottavat, että kuulustelut paljastavat tietoja Isisin terrorisolun laajuudesta ja suunnitelmista Euroopassa.

Belgiassa on tehty useita pidätyksiä liittyen Brysselin maaliskuisiin terrori-iskuihin, kertoi Belgian yleinen syyttäjä perjantaina illalla. Syyttäjän mukaan ratsioissa pidätettiin viisi terrori-iskuista epäiltyä, uutistoimisto AFP kertoo.

Syyttäjä vahvisti myös, että yksi pidätetyistä on Pariisin marraskuiseen terrori-iskuun ja Brysselin maaliskuiseen iskuun kytketty Mohamed Abrini. Jo aiemmin perjantaina Belgian yleisradioyhtiö VRT kertoi Abrinin pidätyksestä.

Abrini pidätettiin Anderlechtin alueella Brysselissä.

Belgian yleinen syyttäjä kuitenkin sanoi, ettei vielä tiedetä varmaksi, onko Abrini Brysselin iskuista etsitty ”hattupäinen mies”.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti kertoo belgialaiseen mediaan viitaten, että yksi pidätetyistä on nimeltään Osama Krayem. Hänen arvellaan olleen kytköksissä Brysselissä metroasemalla itsemurhaiskun tehneeseen mieheen.

Aftonbladetin mukaan Osama Krayem saattaa olla Malmössä aiemmin asunut Ruotsin kansalainen, joka on taistellut Syyriassa jihadistijärjestö Isisin riveissä.

Mohamed Abrini tallentui marraskuussa valvontakameralle Pariisiin johtavan moottoritien varrella olevalla bensiiniasemalla yhdessä Pariisin terrori-iskuista epäillyn Salah Abdeslamin kanssa kaksi päivää ennen Pariisin iskuja.

Abrini on ollut marraskuusta asti etsintäkuulutettu, mutta hänen osallisuudestaan Pariisin terrori-iskuun ei ole varmuutta. Hän on 31-vuotias, marokkolaistaustainen ja Belgian kansalainen.

Jihadistijärjestö Isisin Euroopan soluun kuuluvat terroristit iskivät marraskuun 13. päivä Pariisissa konserttisaliin, ravintoloihin ja jalkapallostadionille tappaen 130 ihmistä.

Iskujen pääarkkitehti oli Syyriassa Isisin riveissä taistellut Belgian kansalainen Abdelhamid Abaaoud. Hän kuoli poliisin rynnäkössä pariisilaisessa lähiössä viisi päivää päivää Pariisin terrori-iskun jälkeen.

Abaaoudin uskotaan olleen Isisin Eurooppaan perustaman terrorisolun johtaja.

Pariisin iskuun osallistui viranomaisten mukaan kymmenen ihmistä, joista vain yksi, Salah Abdeslam jäi henkiin. Hän pakeni iskun jälkeen Pariisista Brysseliin.

Poliisit etsivät Abdeslamia neljä kuukautta. Hänet pidätettiin Brysselissä maaliskuussa.

Vain muutama päivä pidätyksen jälkeen itsemurhapommittajat iskivät Brysselin lentokentälle sekä metroasemalle tappaen 34 ihmistä.

Lentokentän turvakameroihin tallentui terroristien seurassa liikkunut ”hattupäinen mies”, jonka viranomaiset arvelivat olevan tänään mahdollisesti pidätetty Mohamed Abrini.

Belgian viranomaiset julkaisivat torstaina uuden videon ”hattupäisestä miehestä” ja pyysivät ihmisiltä apua hänen löytämisessään.

Brysselin iskujen toteuttamiseen osallistui viranomaisten mukaan neljä tai viisi terroristia. Rikollistaustaiset veljekset Ibrahim el-Bakraoui ja Khalid el-Bakraoui räjäyttivät itsensä, samoin kuin Isisin pommintekijäksi epäilty Najim Laachraoui.

Perjantaina mahdollisesti pidätetty Mohamed Abrini kuitenkin poistui tuntemattomasta syystä Brysselin lentokentältä, minkä jälkeen poliisit ovat etsineet häntä.

Tämän lisäksi Khalid el-Bakraouin seurassa nähtiin ennen metroasemalle tehtyä iskua mies, joka saattoi olla Ruotsin kansalaiseksi epäilty Osama Krayem.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat