Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiskottelijat suuttuivat ketuntappajille

Espanjalaiset pahastuivat siitä, että heitä tunnutaan pitävän laiskoina torkkujina.

Ulkomaat
 
Tommi Hannula Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi viime viikonloppuna, että hän haluaisi vaihtaa maansa aikavyöhykettä ja lopettaa ihmisten työpäivät pääsääntöisesti iltakuudelta, minkä espanjalaismedia kuittasi pienehkönä perusuutisena.

Sen sijaan suuret ulkomaiset tiedotusvälineet villiintyivät.

Yhdysvaltalainen sanomalehti The Washington Post otsikoi juttunsa Aika herätä! Espanjan pääministeri haluaa lakkauttaa siestan, brittiläinen The Guardian puolestaan Adios siesta! Ovatko nämä jäähyväiset Espanjan kansallistorkuille?

Niin ikään brittiläisen The Independentin mukaan Espanja on lopettamassa siestan siirtyäkseen 2000-luvulle. Useampi lehti kuvitti juttunsa torkkuvalla härkäjuoksuväellä Pamplonasta.

Näin, vaikka Rajoy ei edes maininnut siestaa. Hänen pääajatuksensa oli työajan tiivistäminen ja vapaa-ajan lisääminen.

Espanjassa laajalti vietettävä muutaman tunnin tauko kesken töiden pidentää päiviä loppupäästä, mikä harmittaa monia. Tutkimusten mukaan rytmi rasittaa espanjalaisten perhe-elämää ja terveyttä sekä heikentää tuottavuutta. Aiheesta on puhuttu vuosia.

Espanjalaisille suurempi uutinen oli kansainvälinen reaktio. He pahastuivat siitä, että heitä tunnutaan pitävän laiskoina torkkujina.

Vuonna 2009 tehty tutkimus kertoi, että vain 16 prosenttia espanjalaisista todella vetäytyy päivittäisille iltapäivänokosille. Tyypillisempää on istua ajan kanssa lounaalla ja käydä asioilla.

Eikä tauko edes lyhennä työaikaa, koska moni sinnittelee toimistolla iltakahdeksaan, jopa -yhdeksään.

Sanomalehti El País huomautti, että jopa Britannian kansallisen tilastokeskuksen mukaan espanjalaiset tekevät työtä viikossa kaksi tuntia enemmän kuin britit ja tunnin enemmän kuin keskivertoeurooppalainen.

Moni syyttää omalaatuisesta päivärytmistä ”väärää” aikavyöhykettä. Espanja noudattaa Keski-Euroopan aikaa, vaikka maantieteellisesti se kuuluisi samalle vyöhykkeelle Britannian ja Portugalin kanssa.

Diktaattori Francisco Franco siirsi kelloja toisen maailmansodan pauhussa vuonna 1940, jotta Espanja olisi samassa ajassa Saksan valtaaman Keski-Euroopan kanssa. Espanja tuki Saksaa vaikkei osallistunut sotaan.

Siesta on perinteisesti ajoittunut päivän kuumimpaan hetkeen, jolloin ulkotyö käy liian raskaaksi. Espanjassa tämä hetki osuu puolenpäivän sijaan myöhään iltapäivään.

Esimerkiksi tänään lauantaina aurinko on korkeimmillaan Belgradissa kello 12.40, Roomassa kello 13.12 ja Madridissa kello 14.16 – pääministeri Rajoyn kotikaupungissa Pontevedrassa läntisessä Galiciassa vasta kello 14.36.

Tästä syystä lounas ja sen seurauksena myös illallinen nautitaan Espanjassa muuta Eurooppaa myöhemmin. Illanvieton venymisen takia espanjalaiset vieläpä nukkuvat tutkimusten mukaan muita eurooppalaisia vähemmän. Sitä ei olisi voinut päätellä Aika herätä! -otsikoista ja torkkukuvista.

Ei ihme, että kiivastuivat.

El País iski takaisin mielikuvallaan briteistä:

”Britit tappavat kettuja kellon ympäri ja antavat suuseksiä vastineeksi ilmaisista juomista lomaillessaan Magalufissa [Mallorcalla].”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat