Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia ja Egypti aikovatrakentaa sillan Punaisenmeren yli

Suurhanke kasvattaa kaupankäynnin mantereiden välillä ennennäkemättömälle tasolle, Saudi-Arabian kuningas Salman lupasi.

Ulkomaat
 
Amr Dalsh / Reuters
Ihmiset pelasivat palloa Punaisen meren rannalla El Ain El Sokhnassa.
Ihmiset pelasivat palloa Punaisen meren rannalla El Ain El Sokhnassa. Kuva: Amr Dalsh / Reuters

Egypti ja Saudi-Arabia aikovat tiivistää välejään entisestään rakentamalla sillan Punaisenmeren yli, Saudi-Arabian kuningas Salman ilmoitti perjantaina.

80-vuotias kuningas on harvinaisella valtiovierailulla Egyptissä. Ehdotusta sillan rakentamisesta pidetään Saudi-Arabialta ylenpalttisena tuenosoituksena Egyptin presidentin Abdelfattah al-Sisin hallitukselle.

Saudi-Arabia on ollut Egyptin hallinnon tärkein tukija vuodesta 2013. Tuolloin Egyptin armeijaa johtanut sotamarsalkka al-Sisi syöksi islamistipresidentti Mohammed Mursin vallasta.

Saudi-Arabia pyrkii parhaillaan myös tiivistämään sunnalaisten arabimaiden välistä yhteistyötä alueellista haastajaa, shiialaista Irania, vastaan.

Kuningas Salman kertoi siltahankkeesta perjantaina tavattuaan al-Sisin presidentinlinnassa Kairossa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Sovimme veljeni, hänen erinomaisuutensa presidentti Abdel Fattah al-Sisin kanssa, että rakennamme sillan, joka yhdistää kaksi maata”, Salman sanoi.

”Tämä on historiallinen askel kahden mantereen, Afrikan ja Aasian yhdistämisessä. Se merkitsee laadullista muutosta, joka lisää kaupankäyntiä mantereiden välillä ennennäkemättömälle tasolle.”

Presidentti al-Sisi ehdotti, että sillan nimettäisiin ”Kuningas Salman bin Abdel Azizin sillaksi”.

Punaisenmeren ylittävää siltaa on suunniteltu aiemminkin. Hankkeen hinnaksi on arvioitu 3–4 miljardia euroa.

Punaisenmeren leveys Egyptin ja Saudi-Arabian välillä on noin 200 kilometriä. Sillan mahdollisesta tarkasta sijainnista ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Saudi-Arabian odotetaan kertovat toisestakin merkittävästä investointisopimuksesta Egyptin kanssa lauantaina.

Egyptin talous on ollut vaikeuksissa arabikevään kansannousujen kuohunnasta alkaen. Erityisesti Egyptin turismisektori on kärsinyt poliittisesta levottomuudesta.

Presidentti al-Sisi on toiminut aiemmin Egyptin sotilasattaseana Saudi-Arabiassa.

Egyptin nykyhallintoa ja Saudi-Arabian kuningashuonetta yhdistää epäluuloinen suhtautuminen Muslimiveljeskuntaan. Egypti ja Saudi-Arabia ovat molemmat luokitelleet sen terroristijärjestöksi.

Muslimiveljeskunta on Saudi-Arabiassakin kuningashuoneen valtaa uhkaava oppositiovoima.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat