Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prostituutio ei kadonnut kieltolaeilla – ”Eivät lait mitään ratkaise”, sanoo norjalainen prostituoitu

Ruotsi kriminalisoi seksin ostamisen jo vuonna 1999. Euroopassa jo viisi maata kieltänyt seksikaupan.

Ulkomaat
 
Christian Hartmann / Reuters
Prostituoitu odotti asiakkaita Pariisissa elokuussa 2013.
Prostituoitu odotti asiakkaita Pariisissa elokuussa 2013. Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Liettuassa seksin ostaminen on ollut laitonta jo vuosikausia, mutta prostituutiota lait eivät ole onnistuneet vähentämään. Viimeksi tällä viikolla Ranska kriminalisoi seksin ostamisen.

”Eivät lait mitään ratkaise”, totesi norjalainen prostituoitu Rita uutistoimisto AFP:lle.

”Seksikauppaa on ollut aina, ja aina sitä tulee myös olemaan”, nimimerkillä esiintynyt Rita arvioi.

Kaksi vuotta sitten tehdyn norjalaisraportin mukaan prostituutio on kuitenkin vähentynyt neljänneksellä tai viidenneksellä sen jälkeen, kun kieltolaki hyväksyttiin maassa 2009.

”Prostituutio on vähentynyt Oslossa merkittävästi. Huomattavin ero on siinä, etteivät perheelliset miehet ole enää asiakkaita kuten aikaisemmin”, Oslon poliisin Thor Martin Elton totesi AFP:lle.

Norjalaistutkimuksen tuloksia on arvostelu muun muassa sen päätelmien osalta. Kaduilta seksikauppa kun on siirtynyt muualle viranomaisilta piiloon.

”Prostituution määrä on suunnilleen sama kuin ennen lakiakin”, arvioi prostituoituja edustavan Pion-järjestön Astrid Renland.

Ruotsi oli maailman ensimmäinen maa, joka asetti seksin oston täyskieltoon. Laki otettiin käyttöön vuonna 1999 ja se on vähentänyt kaduilla käytävää prostituutiota.

Viime vuonna julkaistu tutkimusraportti kuitenkin esitti, ettei prostituution vähenemisestä ole vankkaa näyttöä. Raportin mukaan seksin ostokiellolla ei välttämättä ole ollut oletettuja vaikutuksia. Esimerkiksi kahdeksassa vuodessa prostituoitujen ilmoittamat mainokset ovat kasvaneet 20-kertaisiksi.

Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta tai alaikäiseltä. Viime vuonna lakia kiristettiin niin, että ostaja voidaan tuomita, vaikka hän ei olisi tiennyt parituksesta tai ihmiskaupasta. Kiellettyä on myös seksin ostaminen ja myyminen julkisella paikalla.

Kiisteltyä siis on, ovatko kieltolait onnistuneet vähentämään seksikauppaa. Sen sijaan edelleen seksikauppaa käyvät ovat pelänneet lakien heikentäneen heidän turvallisuuttaan.

”Kieltolain oli tarkoitus antaa turvaa, mutta se on päinvastoin tehnyt prostituoiduista haavoittuvaisempia. Seksin myymisestä on tullut vaarallisempaa ja yksinäisempää”, ruotsalainen prostituoitu Emma totesi AFP:n mukaan.

Prostituoituja auttavan Pro Sentret -keskuksen mukaan seksikauppaa käyvien asema on lain myötä heikentynyt ja he kokevat suurempaa fyysistä uhkaa.

”Esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, ettei laeilla saada vähennettyä prostituutiota merkittävästi”, totesi Pro Sentret -keskuksen johtaja Björg Norli.

Joulukuun 17. päivä vietettiin kansainvälistä päivää, jonka tarkoituksena on lopettaa väkivalta, jota seksityöntekijät kohtaavat. Samana päivänä Oslosta löydettiin bulgarialainen prostituoitu tapettuna.

”Hänen kollegansa ja kaverinsa eivät uskaltaneet kertoa naisen katoamisesta poliisille”, kertoi Renland.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat