Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen robottisotalaiva jahtaa vihollisten sukellusveneitä ilman miehistöä

Ulkomaat
 
Steve Dipaola / Reuters
Yhdysvaltojen kehittämä robottisotalaiva Sea Hunter laskettiin vesille Portlandissa torstaina.
Yhdysvaltojen kehittämä robottisotalaiva Sea Hunter laskettiin vesille Portlandissa torstaina. Kuva: Steve Dipaola / Reuters

Yhdysvallat on kehittänyt aluksen, joka kykenee jahtaamaan vihollisen sukellusveneitä maailman merillä ilman miehistöä. Keksinnön tarkoituksena on vastata erityisesti Kiinan ja Venäjän sijoituksiin merisotakäynnissä.

40 metriä pitkä, toistaiseksi aseistamaton prototyyppi on nimetty Merien saalistajiksi (Sea Hunter). Siinä on kaksi dieselmoottoria ja aluksen huippunopeus on 27 solmua. Sen on kehittänyt Yhdysvaltojen asevoimien käyttämä tutkimusvirasto Darpa, joka on aiemmin kehittänyt muun muassa robottimuuleja sekä ihmisrobotteja.

”Tämä on virstanpylväs. Ensimmäistä kertaa meillä on käytössä täysin robotisoitu, valtamerikelpoinen laiva”, Yhdysvaltojen varapuolustusministeri Robert Work sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Workin mukaan prototyyppi voidaan ottaa käyttöön viiden vuoden kuluessa. Sea Hunter on jatkoa amerikkalaisen sotateknologian kehitykselle, jossa miehittämättömien sotakoneiden käyttöä on lisätty.

Aiemmin esimerkiksi miehittämättömät lennokit ovat toimineen sotatoimialueilla jo pitkään. Etuja miehittämättömille sotakoneille ovat esimerkiksi niiden kustannustehokkuus sekä varmuus siitä, ettei omia sotilaita kuole taisteluissa. Köyhillä mailla vastaavaan teknologiaan ei ole varaa.

”Emme kehitä sukellusveneiden vastaista sodankäyntiä vain siksi, että se olisi päheetä. Toimimme näin, koska olemme syvästi huolissamme siitä, mitä Kiina ja Venäjä ovat tehneet tällä alalla”, totesi automatisoidun sodan käynnin amerikkalainen asiantuntija Peter Singer.

Yhden Sea Hunterin hinnaksi arvioidaan noin 20 miljoonaa dollaria ja päivittäisiksi käyttökustannuksiksi alle 20 000 dollaria.

”Tämä on vain murto-osa miehitetyn aluksen kustannuksista”, totesi Yhdysvaltojen merivoimien kontra-amiraali Robert Girrier.

Arvostelijoiden mukaan automaattisten sotakoneiden lisääminen kasvattaa riskiä viattomien siviilien tappamisesta. Varapuolustusministeri Workin mukaan pelko on aiheeton. Hänen mukaansa kaikkien käskyjen takana kun on aina ihminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat