Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tesla-johtaja Elon Musk sai rakettinsa laskeutumaan merelle – onnistuminen mullistaa avaruuslennot

SpaceX-yrityksen kehittämä teknologia saattaa pudottaa avaruuslentojen hinnan murto-osaan nykyisestä jo lähitulevaisuudessa.

Ulkomaat
 
Falcon 9 -raketti laskeutui onnistuneesti merelle
Falcon 9 -raketti laskeutui onnistuneesti merelle
Elon Muskin avaruusyritys SpaceX onnistui ensimmäistä kertaa maailman historiassa ohjaamaan kantoraketin hallitusti meressä kelluneelle laskeutumisalustalle. Teknologian uskotaan laskevan avaruuslentojen hinnat murto-osaan nykyisistä.
Fakta

Kun taivas ei ole rajana

 Elon Musk perusti SpaceX-yhtiön vuonna 2002 vanhaan varastoon Los Angelesin lähiössä.

 Yhtenä lähtökohtana oli tehdä avaruuslennot huomattavasti Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasaa halvemmalla, ja vallata suuri osuus kaupallisista avaruuslennoista.

 SpaceX ilmoittaa verkkosivuillaan lopulliseksi tavoittekseen sen, että ihmiset voisivat asua muilla planeetoilla.

 Hanketta valmistellessaan Musk on muun muassa neuvotellut ballististen ohjusten ostamisesta Venäjältä.

 Muskin yhtenä välitavoitteena on ollut hiirien lähettäminen avaruusaluksella Marsiin, niin että hiiret voisivat palata matkalta hengissä takaisin.

Neljän epäonnistuneen yrityksen jälkeen kaupallinen avaruusyhtiö SpaceX teki onnistuneen laskeutumisen Falcon 9-kantoraketillaan merelle perjantaina. Raketin hallinta onnistui ja laskeutuminen kirvoitti raikuvat aplodit ja huudot SpaceX:n johtokeskuksessa Kalifornian Hawthornessa, uutistoimisto AFP kertoo.

Kantoraketin onnistunut itsenäinen laskeutuminen merelle on jälleen yksi virstanpylväs Tesla Motorsin toimitusjohtajan, miljardööri-yrittäjä Elon Muskin Space Exploration Technologies -yritykselle sen pyrkimyksissä kehittää edullinen ja uudelleen käytettävä raketti. Onnistuminen lisää Muskin etumatkaa myös kilpailussa kohti kaupallista avaruusturismia, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Onnistunut laskeutuminen oli niin merkittävä edistysaskel, että jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama onnitteli osallisia pikaviestipalvelu Twitterissä.

”Onnea SpaceX raketin laskeutumisesta merelle. Se on teidän kaltaistenne kehittäjien ja NASA:n ansiota, että Amerikka johtaa avaruustutkimusta jatkossakin”, Obama kirjoitti.

Onnittelijoiden joukkoon liittyi twiitillään myös kanadalaisastronautti Chris Hadfield.

”Laskeutuminen! Uskomatonta! Todistetusti maailman johtavaa osaamista. Mielikuvituksellista ajatella, mikä kaikki onkaan mahdollista. Onnea!”, Hadfield kirjoitti.

SpaceX-yrityksen Falcon 9 avaruusraketti ammuttiin matkaan Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta. Falcon 9 vei avaruuteen Dragon-rahtialuksen, jonka on tarkoitus viedä Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n tarvikkeita kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Lastina on muun muassa salaatin siemeniä viljelyä varten, hiiriä laboratoriokokeisiin sekä ilmatäytteinen huone, jota astronauttien on tarkoitus testata avaruudessa. Dragonin on tarkoitus telakoitua ISS-asemaan sunnuntaina.

Reuters
Falcon 9 laukaistiin Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridassa.
Falcon 9 laukaistiin Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridassa.

Kantoraketti irtosi aluksesta avaruuden rajalla ja laskeutui suunnitellusti meressä kelluvalle laskeutumisalustalle vain minuutteja nousun jälkeen.

Laskeutumisen jälkeen toimittajille puhunut toimitusjohtaja Musk sanoi, että kalliiden rakettien palauttaminen ehjänä mahdollistaa niiden käyttämisen uudelleen sen sijaan, että ne syöksyisivät mereen. Se vähentää paitsi kustannuksia myös ympäristöhaittoja.

”Se on ihan yhtä tärkeää rakettitieteelle kuin autoille, lentokoneille, polkupyörille tai mille kulkuvälineelle tahansa”, Musk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

RASHID UMAR ABBASI / REUTERS
Teslan ja SpaceX:n lisäksi Elon Musk luotsaa myös aurinkoenergiaan keskittynyttä SolarCityä.
Teslan ja SpaceX:n lisäksi Elon Musk luotsaa myös aurinkoenergiaan keskittynyttä SolarCityä.

Muskin mukaan raketin tankkaaminen ja saattaminen uudelleen lentokuntoon maksaa noin 300 000 dollaria (noin 264 000 euroa), kun uuden raketin rakentaminen maksaa 60 miljoonaa dollaria eli noin 53 miljoonaa euroa.

”Jos käytössä on raketti, jota voidaan käyttää kokonaisena ja nopeasti uudelleen, tulevien lentojen kustannukset alenevat sadasosaan nykyisistä”, Musk sanoi AFP:n mukaan. Hän lisäsi toivovansa, että kilpailijat seuraisivat SpaceX:n esimerkkiä.

SpaceX:n suunnitelmissa on toteuttaa avaruuslentoja jopa kahdesti kuukaudessa vielä tämän vuoden puolella. Yrityksen mukaan siltä on jo tilattu satelliittien kuljetuslentoja noin 10 miljardin dollarin arvosta.

Noin puolella suunnitelluista lennoista Falcon 9 -kantorakettiin jää paluumatkalle niin vähän polttoainetta, ettei se pysty lentämään takaisin lähtöpaikalleen. Mahdollisuus laskeutua merelle on siksi Muskin mukaan erittäin tärkeää.

Kelluvalla laskeutumisalustalla raketin jalat hitsataan lauttaan kiinni, jottei se kaadu rantaan laivattaessa. Sen jälkeen raketille tehdään lukuisia testejä. Se muun muassa koelaukaistaan kymmenen kertaa, jonka jälkeen päätetään onko se riittävän hyvässä kunnossa uutta avaruuslentoa varten.

Jos kaikki on kunnossa, seuraava laukaisu voitaisiin toteuttaa Muskin mukaan jo muutaman kuukauden päästä.

Myös laskeutumistekniikkaa kehitetään niin maalla kuin merelläkin, sillä SpaceX:n tarvitsee tehtävästä riippuen onnistua molemmissa.

Onnistunut laukaisu merkitsee jatkoa myös SpaceX:n ja NASA:n yhteistyölle ISS:n täydennyslentojen saralla. Edellinen yritys vuoden 2015 kesäkuussa oli katastrofi, kun Falcon 9 räjähti kaksi minuuttia nousun jälkeen tuhoten myös rahtialuksen ja NASA:n tarvikkeet sen mukana.

SpaceX on onnistunut kerran aiemminkin saamaan kantoraketin ehjänä takaisin, kun sen Falcon 9 -raketti laskeutui onnistuneesti maankamaralle viime joulukuussa. Merelle tehdyt laskeutumisyritykset ovat sen sijaan epäonnistuneet aiemmin jo neljästi.

Kun SpaceX teki ensimmäisen onnistuneen laskeutumisen joulukuussa, Aalto-yliopiston professori Jaan Praks arvioi sen vaikutuksia Helsingin Sanomille toteamalla, että laskeutuminen oli toki virstanpylväs, mutta ei yksinään mullista maailmaa.

Meneillään olevalla kehityksellä hän arvioi kuitenkin olevan tulevaisuudessa valtavia taloudellisia vaikutuksia.

”Tämä koko prosessi tulee kyllä mullistamaan maailman”, Praks sanoi tammikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat