Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook-viesti saattoi paljastaa Belgiassa pidätetyn ruotsalaisen terroristiepäillyn

Ruotsin suojelupoliisi vinkkasi miehestä Belgian poliisille, kertoo belgialainen media.

Ulkomaat
 

Belgiassa perjantaina pidätetty ruotsalainen terroristiepäilty saattoi jäädä kiinni Ruotsin suojelupoliisin Säpon antaman vinkin jälkeen, belgialainen media kertoo.

Belgialainen lehti Het Laatste Nieuws kertoi lauantaina, että yksi pidätetyistä miehistä, joita epäillään kytköksistä Brysselin maaliskuiseen terrori-iskuun, on Ruotsin kansalainen Osama Krayem.

Lehden mukaan Krayem otettiin kiinni sen jälkeen kun Säpo oli vinkannut hänestä Belgian poliisille.

Toinen belgialaislehti VRT Nieuws puolestaan kertoi ”luotettavaan lähteeseen” tukeutuen, että tiedustelupalvelu oli päässyt Krayemin jäljille Facebook-viestin perusteella. Mies oli lähettänyt Facebookissa viestin Ruotsissa asuvalle veljelleen viikko ennen terrori-iskua.

Belgian syyttäjä sanoi perjantaina, että Osama Krayem -niminen henkilö oli pidätetty epäiltynä yhteyksistä terrori-iskuun. Hänen kansallisuuttaan ei ole kuitenkaan vahvistettu.

Krayemin epäillään ostaneen laukut, joita itsemurhapommittajat käyttivät iskuissa Brysselin lentokentälle ja metroasemalle 22. maaliskuuta. Iskuissa kuoli 34 ihmistä.

Mies oli tallentunut turvakameraan City2-ostoskeskuksessa Brysselissä tehdessään laukkuostoksia.

Krayemin uskotaan olevan toinen mies, joka nähtiin yhdessä Khalid al-Bakraouin kanssa Pétillonin metroasemalla Brysselissä. Muutamaa minuuttia myöhemmin el-Bakraoui räjäytti itsensä Molembeekin asemalla.

Säpo ei kommentoi väitteitä siitä, että Ruotsin kansalainen on mediatietojen mukaan yhdistetty Belgian terrori-iskuihin, eikä myöskään väitteitä Säpon antamasta vinkistä.

”Jos on sattunutkin olemaan kansainvälistä yhteistyötä, niin se on lain mukaan salassa pidettävää”, Säpon viestintäpäällikkö Sirpa Franzén sanoi Ruotsin yleisradiolle SVT:lle.

Franzénin mukaan asiasta tiedottaminen kuuluu Belgian viranomaisille. Hän jatkoi sanomalla, että Säpo tekee laajaa yhteistyötä monien turvallisuusviranomaisten kanssa Euroopassa.

Ruotsalaisen Sydsvenskan-lehden mukaan Krayem on kotoisin Rosengårdin lähiöstä Malmöstä.

Hän on Facebook-sivuillaan poseerannut aseen ja jihadistien mustan lipun kanssa. Kuvan arvellaan otetun Deir ez-Zorin kaupungissa Syyriassa tammikuussa 2015. Kaupunki on yhä suurelta osin jihadistijärjestö Isisin hallinnassa.

Lehden mukaan Krayem oli ennen uskonnollista radikalisoitumistaan mukana järjestäytyneessä rikollisuudessa Ruotsissa.

Belgialaisen median mukaan Krayem oli palannut Syyriasta Kreikan kautta Eurooppaan väärennetyllä syyrialaisella passilla viime syksynä.

Belgian syyttäjä ilmoitti perjantaina pidättäneensä viisi ihmistä epäiltynä yhteyksistä maaliskuun terrori-iskuun. Lauantaina Belgian viranomaiset sanoivat, että pidätettyjä on kuusi

Pidätetyistä ainakin yhden, Mohamed Abrinin, uskotaan kytkeytyvän myös Pariisin marraskuiseen terrori-iskuun. Belgian syyttäjän mukaan Abrin tunnusti lauantaina olevansa ”hattupäinen mies”, joka tallentui valvontakamerakuvaan Brysselin lentokentällä 22. maaliskuuta.

Abrinia ja Krayemia syytetään osallisuudesta terroristisiin murhiin.

Abrin saapui lentokentälle kahden itsemurhapommittajan kanssa, mutta poistui itse paikalta ennen iskua.

Brysselin terrori-isku tehtiin vain muutama päivä sen jälkeen kun poliisit olivat pidättäneet Abdeslam Salahin, jonka epäiltiin osallistuneen Pariisin iskuihin. Mohamed Abrin oli tallentunut turvakamerakuvaan myös ranskalaisella huoltoasemalla yhdessä Abdeslam Salahin kanssa muutama päivä ennen Pariisin iskuja.

Pariisin iskujen pääarkkitehdiksi epäilty Abdelhamid Abaaoud kuoli poliisin rynnäkössä Pariisin lähiössä viisi päivää Pariisin iskujen jälkeen. Hänen epäillään olleen Isisin Eurooppaan perustaman terrorisolun johtaja.

Ilmeisesti kaikki Pariisin ja Belgian iskuihin kytkeytyneet olivat käyneet taistelemassa Syyriassa Isisin riveissä. Pidätettyjen terroriepäiltyjen ja iskuissa kuolleiden terroristien keskinäisistä kytkennöistä ei kuitenkaan vielä ole täyttä selvyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat