Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet ruokatottumukset, sokerivero ja kansan kävelyttäjät – Britannia ravistelee ylipainoista kansaa

Ulkomaat
 
Britannian terveysministeriön laatiman hyvän syömisen ohjeen mukaan ravinnon paino pitää olla vihanneksissa, hedelmissä ja kokojyväviljatuotteissa.
Britannian terveysministeriön laatiman hyvän syömisen ohjeen mukaan ravinnon paino pitää olla vihanneksissa, hedelmissä ja kokojyväviljatuotteissa.
Fakta

Lontoo on terveyden luokkayhteiskunta

  Lontoossa varakkaassa kaupunginosassa elävä nainen voi odottaa elävänsä terveenä peräti 15,7 vuotta kauemmin kuin köyhän alueen nainen. Miesten kohdalla ero on 16,1 vuotta.

  Lontoon köyhimpien alueiden lapset ovat kaksi kertaa todennäköisemmin lihavia kuin varakkaimpien alueiden lapset.

  Puolet lontoolaisista naisista ja kaksi viidestä miehestä ei harrasta liikuntaa. Varakkaiden alueiden aikuiset liikkuvat enemmän kuin köyhien alueiden asukkaat.

  Noin 17 prosenttia lontoolaisista tupakoi. Heikoimmin koulutetut tupakoivat eniten.

Lähde: Public Health England 2015

Lontoo

Olet mitä syöt – ja kuolet miten elät. Tämä pitää paikkansa ainakin Britanniassa, jossa noin 40 prosenttia kuolemista liittyy elintapoihin.

Elintapasairauksien hoitaminen maksaa Britannian julkiselle terveydenhoitojärjestelmälle yli 11 miljardia puntaa eli lähes 14 miljardia euroa vuodessa.

Tavoitteet ovat samat kuin monissa muissakin teollisuusmaissa. Ihmiset pitää saada liikkumaan ja syömään terveellisesti, lopettamaan tupakointi ja rajoittamaan alkoholin käyttöä.

Elinajan pitenemisestä ei ole iloa, jos entistä useampi vanhuusvuosi vietetään hyvin heikkokuntoisena.

Aikuisista briteistä yli 60 prosenttia on ylipanoisia ja joka neljäs liikalihava. Englannissa 2–10-vuotiaista lapsistakin yli neljännes on ylipainoisia.

Diabetesta sairastavia on nelisen miljoonaa. Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen raportin mukaan valtaosa kakkostyypin diabetes -tapauksista voitaisiin ehkäistä liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla.

Elintapoja ei kuitenkaan paranneta pelkillä hallituksen päätöksillä.

”Ratkaisevassa asemassa ovat ruohonjuuritason liikuttajat. He tietävät, mitä alueella tapahtuu ja mitkä ovat parhaat keinot vaikuttaa ihmisiin”, sanoo Hammersmithin ja Fulhamin kaupunginosissa Länsi-Lontoossa kunnallisena liikuntakoordinaattorina toimiva Debbie Peters-Mill.

Viimeiset 16 vuotta liikunta-alalla työskennellyt Peters-Mill kertoo, että terveydellinen huono-osaisuus kasautuu. Terveelliset elintavat ovat usein myös sidoksissa perheen sosioekonomiseen asemaan.

Erityisen laiskoja liikkumaan ovat 20–40-vuotiaat. Myös monet vanhukset erakoituvat sisälle kotiin. Lapsien kohdalla suurimpia ongelmia ovat epäterveellinen ruoka ja jumiutuminen tietokoneen ääreen.

”Käyn puhumassa kouluissa terveellisistä elintavoista. Se ei kuitenkaan auta, jos vanhempien antamalla lounasrahalla ostetaan aina vain leivitettyjä kananpaloja”, Peters-Mill sanoo.

Liikkumaan brittejä kannustaa muun muassa Walking for Health -ohjelma.

Ohjelman noin 10 000 vapaaehtoista vetää joka viikko kolmisen tuhatta kävelyretkeä eri puolilla Britanniaa. Vakituisia kävelijöitä on noin 70 000.

Kävelyretkiä vedetään myös monissa Lontoon kaupunginosissa.

”Osallistun joka viikko vähintään yhteen kävelyyn ja käyn uimassa. Laulan myös kahdessa kuorossa ja hoidan lapsenlapsiani”, kertoo Hammersmithin kävelyiden vakituinen osallistuja Jean Seglow.

Britannian terveysministeriölle työskennellyt sosiaalitieteiden tohtori Seglow täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Hän haluaa pysyä hyvässä kunnossa pitkään.

”Kiinnitän huomiota myös siihen, mitä pistän suuhuni. Suosin kasviksia, vaikka en olekaan kasvissyöjä.”

Hammersmithin kävelyjä keskiviikkoisin vetävä Paula Merrony kertoo, että ryhmän vauhti ei ole kovin kova. Mukana on myös kepin kanssa kulkevia sekä kehitysvammaisia.

”Tärkeintä on saada kaikki liikkumaan säännöllisesti, vaikka edes vähän. Kävelytän joka viikko 12–28 ihmistä. Jos väsyy, lenkin voi keskeyttää ja palata bussilla kotiin”, Merrony sanoo.

Noin puolet brittiaikuisista ei liiku tarpeeksi. Englannin terveysviranomaisten mukaan 42 prosenttia 45–64-vuotiaista kärsii jostakin terveysongelmasta, joka lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Terveystietoisuutta yritetään lisätä myös verotuksen kautta, sillä pelkkä valistus ei auta.

Britannian konservatiivihallitus ilmoitti maaliskuussa, että limonadit ja muut sokeriset juomat pannaan verolle vuodesta 2018 lähtien. Veron suuruus riippuu sokeripitoisuudesta. Veron maksaa juoman valmistaja, joka voi siirtää sen edelleen kuluttajalle.

Maaliskuussa Britannian terveysministeriö hylkäsi myös perinteisen terveellisen syömisen lautasmallin. Sen tilalle tarjotaan nyt entistä tarkempaa hyvän syömisen ohjeistusta (Eat Well Guide).

Ohjeiden mukaan ravinnon selkeä paino pitää olla vihanneksissa, hedelmissä ja kokojyväviljatuotteissa.

Viljatuotteiden suositteleminen on uutta monelle, sillä Britanniassakin on ollut muotia välttää leipää tai siivota hiilihydraatit ruokavaliosta.

Mark Earthy
Terry Peters osallistuu ohjatulle kävelylle kahdesti viikossa.
Terry Peters osallistuu ohjatulle kävelylle kahdesti viikossa.
Mark Earthy
Lontoolainen eläkeläinen Jean Seglow (vas.) kävelee ja ui joka viikko. Paula Merrony kuuluu Länsi-Lontoon ohjattujen kävelyretkien vetäjiin.
Lontoolainen eläkeläinen Jean Seglow (vas.) kävelee ja ui joka viikko. Paula Merrony kuuluu Länsi-Lontoon ohjattujen kävelyretkien vetäjiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat