Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain ensimmäinen kohdunsiirto epäonnistui vakavan hiivainfektion vuoksi

Maailman toistaiseksi ainoat onnistuneet kohdunsiirrot on tehty Göteborgin sairaalassa. Göteborgissa on käytetty elävien luovuttajien kohtuja, Yhdysvalloissa luovuttaja oli kuollut.

Ulkomaat
 
Cleveland Clinic
Texasilainen 26-vuotias nainen sai siirtokohdun leikkauksessa 24. helmikuuta.
Texasilainen 26-vuotias nainen sai siirtokohdun leikkauksessa 24. helmikuuta. Kuva: Cleveland Clinic

Ensimmäinen Yhdysvalloissa tehty kohdunsiirto epäonnistui vakavan hiivainfektion takia. HS kertoi viime marraskuussa, että maineikas Cleveland Clinic -sairaala aloittaa kohtujen siirtämisen naisille, jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai jostain syystä menettäneet kohdun.

Texasilainen 26-vuotias nainen sai siirtokohdun leikkauksessa 24. helmikuuta. Hän alkoi kuitenkin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen vuotaa runsaasti verta. Uudessa leikkauksessa kirurgit havaitsivat, että kohtuun verta tuova valtimo oli pahasti tulehtunut. Lääkärit joutuivat välittömästi poistamaan kohdun.

Nainen joutui viettämään viisi viikkoa sairaalassa ja hänet jouduttiin vielä kertaalleen leikkaamaan verenvuodon uusiuduttua.

New York Times -sanomalehden mukaan siirretyn kohdun tulehduksen aiheutti naisten synnytyskanavassa yleisesti elävä candica albicans -hiivasieni. Yleensä se elää tasapainossa bakteerien ja muiden pieneliöiden kanssa, mutta kantajan sairaus tai esimerkiksi elinsiirtopotilaan syömät estolääkkeet voivat päästää sen valloilleen.

”Tulehdus näyttää estäneen verenkierron kohtuun ja johti tarpeeseen poistaa kohtu”, Clevaland clinic -sairaala kirjoittaa tiedotteessaan.

Maailman ainoat onnistuneet kohdunsiirrot on tehty Göteborgin yliopiston sairaalassa. Siellä yhdeksän naista on saanut siirtokohdun. Leikkauksista kaksi epäonnistui ja kohdut jouduttiin poistamaan. Viisi naista on saanut siirtokohdun avulla lapsen.

Göteborgissa kohtujen luovuttajat ovat olleet eläviä naisia, osassa tapauksista ilman kohtua syntyneiden naisten omia äitejä. Yhdysvalloissa käytettiin kuolleen luovuttajan kohtua.

Siirtokohdussa kasvaneet lapset synnytetään keisarinleikkauksella, ettei kohdun tarvitse kestää alatiesynnytyksen supistuksia. Siirretyn kohdun on arvioitu kestävän korkeintaan kaksi raskautta. Niiden jälkeen siirtokohtu poistetaan ja kantaja voi lopettaa estolääkityksen syömisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat