Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperit paljastivat Afrikan eliitin veronkierron – pimeät rahat moninkertaisia kehitysapuun verrattuna

Maanosa menettää vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita veroparatiiseihin.

Ulkomaat
 
Carlos Jasso / Reuters
Kuva kahvilan kyltistä Panama Cityssä torstailta.
Kuva kahvilan kyltistä Panama Cityssä torstailta. Kuva: Carlos Jasso / Reuters

Niin sanotut Panaman paperit ovat paljastaneet, että myös Afrikan eliitti on hallinnoinut sijoituksiaan veroparatiisien kautta. Varojaan veroparatiiseihin ovat piilottaneet muun muassa Kenian korkeimman oikeuden tuomari, Ruandan entinen tiedustelupalvelun johtaja sekä YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poika, kertoo verkkojulkaisu Quartz Africa.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD on arvioinut, että ”laittomat rahavirrat” Afrikasta ovat kolme kertaa suuremmat kuin maanosan saama virallinen kehitysapu.

Tax Justice Network -järjestö on puolestaan laskenut, että rahavirtojen suuruus olisi jopa kymmenen kertaa suurempi Afrikan saamaan apuun nähden, todetaan YK:n raportissa.

Raportin mukaan Afrikka menettää vuosittain 30–60 miljardia dollaria laittomien rahavirtojen vuoksi veroparatiisiyhtiöihin esimerkiksi Panamalla, Neitsytsaarilla sekä Seychelleillä.

Panamasta vuodettujen yhtiötietojen mukaan kymmenillä afrikkalaisilla eliitin edustajilla on ollut sijoituksia veroparatiiseissa. Quartz Africa listasi tunnetuimpia nimiä, joilla tiedetään olevan yhteyksiä veroparatiiseihin.

Kofi Annanin poika Kojo Annan

Kojo Annan käytti Niuen saarella olevaa yhtiötä ostaakseen asunnon Lontoosta yli puolella miljoonalla dollarilla. Annanilla on yhtiöitä myös Neitsytsaarilla. Annanin asianajajien mukaan kyse ei ole mistään laittomasta.

Joseph Kabilan sisko Jaynet Désirée Kabila Kyungu

Kongon demokraattisen tasavallan presidentin siskolla, kansanedustaja Jaynet Désirée Kabila Kyungulla on yhtiö Niuen saarella. Hän omistaa myös mediayhtiö Digital Congon.

Kenian korkeimman oikeuden tuomari Kalpana Rawal

Kalpana Rawalilla on yhteyksiä 11 veroparatiisiyhtiöön. Rawal on käyttänyt miehensä kanssa yhtiöitä ostaakseen asuntoja Britanniassa. Rawal on todennut toimiensa olevan ”täysin laillisia” Britannian lakien mukaan.

Egyptin entisen presidentin Hosni Mubarakin poika Alaa Mubarak

Alaa Mubarak omisti Neitsytsaarille rekisteröidyn Pan World Investments -yhtiön. Kun Mubarak syrjäytettiin arabikevään kansannousussa 2011, Euroopan unioni jäädytti yhtiön varat. Alaa on tuomittu veljensä kanssa valtion varojen väärinkäytöstä.

Helsingin Sanomien kaikki Panaman papereihin liittyvät uutiset löytyvät erilliseltä koostesivulta.

Amr Dalsh / Reuters
Alaa Mubarak hymyili kaltereiden takana oikeudenkäynnissä Kairossa kesäkuussa 2013.
Alaa Mubarak hymyili kaltereiden takana oikeudenkäynnissä Kairossa kesäkuussa 2013.
Miten veronkierto toimii?
Miten veronkierto toimii?
Tällä viikolla on puhuttu paljon Panaman papereista ja veroparatiiseista. Me selitämme mistä oikeastaan on kyse.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat