Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan pääministeri Jatsenjuk eroaa

Tilalle nousemassa parlamentin puhemies Volodymyr Groisman

Ulkomaat
 

Kiova

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk päätti sunnuntaina pitkäaikaisen spekulaation asemastaan ilmoittamalla erostaan.

”Olen päättänyt erota Ukrainan pääministerin tehtävästä. Jätän eroanomukseni parlamentille tiistaina 12. huhtikuuta”, Jatsenjuk sanoi televisio.

”Päätökselleni on monia syitä. Hallitukseen liittyvä poliittinen kriisi on synnytetty keinotekoisesti, halu vaihtaa yksi ihminen on sokeuttanut poliitikot ja halvaannuttanut heidän tahtonsa saada aikaan todellisia muutoksia maassa”, hän sanoi.

Jatsenjuk viittasi kommentissaan häneen jo pitkään kohdistuneisiin erovaatimuksiin. Talouskriisin vuoksi hallituksen ja pääministerin suosio on ollut pohjamudissa.

Talouskriisi ja korruptio ovat olleet jo pitkään äänestäjien parissa isompia huolia kuin Itä-Ukrainassa yhä jatkuva sota Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Talouskriisi tosin johtuu pitkälti sodasta ja Venäjän markkinoiden sulkeutumisesta.

Jatsenjuk myös ilmoitti, että esittää puolueensa jatkavan hallituksessa pääministerin vaihdoksesta huolimatta.

Uudeksi pääministeriksi on nousemassa parlamentin nykyinen puhemies Volodymyr Groisman, josta on tulossa aluksi virkaa tekevä pääministeri. Hän kuului niin sanottuun Jatsenjukin ensimmäiseen hallitukseen, joka nousi valtaan silloisen presidentin Viktor Janukovytšin paettua helmikuussa 2014.

”Hän on jo pitkään käynyt itse hallitusneuvotteluja eri ryhmien kanssa”, kiovalaisen Penta-instituutin johtaja, politologi Volodymyr Fesenko kertoo.

Vielä alkuviikosta Groisman ei ollut saanut tarvittavaa määrää kansanedustajia uuden hallituksensa taakse, mutta nyt näin on selvästi käynyt.

Groismania on pidetty presidentti Petro Porošenkon läheisenä liittolaisena. Miehet tuntevat toisensa Vinnytsjasta, jossa Groisman aloitti uransa.

”Hän on lähellä Porošenkoa, mutta olisi virhe luulla hänen olevan marionetti”, Fesenko sanoo.

Fesenkon mukaan Groisman on kyvykäs poliitikko, joka osaa tehdä tarvittaessa komromisseja. Hän nousi julkisuuteen ollessaan Vinnytsjan pormestari, sillä hän sai aikaan tarvittavia uudistuksia.

”Hänellä oli hyvä maine”, Fesenko sanoo.

Valtakunnan tasolla uudistukset ovat kuitenkin edenneet hitaasti, vaikka korruptoituneen ja nepotistisen järjestelmän muuttaminen oli Janukovytšin kaataneiden mielenosoitusten päätavoite.

”Ukrainan itsenäistyttyä 1991 emme toteuttaneet välttämättömiä uudistuksia järjestelmään, emmekä luoneet todellista eurooppalaistyylistä hallintoa”, Groisman sanoi HS:n haastattelussa viime marraskuussa.

”Itsenäisyytemme ensimmäisinä 23 vuotena järjestelmä vakiintui ja nyt se vastustaa muutosta”, hän sanoi.

”Kaikki tämä samalla, kun Venäjä käyttää sotilaallista voimaa Itä-Ukrainassa, miehittää Krimiä ja painostaa taloudellisesti ja energialla sekä käy informaatiosotaa meitä vastaan”, hän sanoi.

Ukrainan sisäpolittiika on ollut hallituksen epäsuosion vuoksi kaaoksessa.

Helmikuussa Porošenko kehotti hallitusta eroamaan, mutta parlamentti ei antanut hallitukselle epäluottamusta, vaikka oli todennut sen työn kelvottomaksi. Porošenkon omakin parlamenttiryhmä hajosi.

Fesenkon mukaan Porošenko kyllä halusi Jatsenjukin eroavan, mutta lähinnä koska hallituksen epäsuosio alkoi syödä presidentinkin suosiota.

Jatsenjukin selviämiseen oli kuitenkin kolme syytä, Fesenko sanoo. Ensinnäkin länsi ei halunnut hallituskriisin ja mahdollisten uusien vaalien pysäyttävän talousuudistuksia kokonaan. Toisaalta vaikutusvaltaiset oligarkit Rinat Ahmetov ja Ihor Kolomoisky pelkäsivät Porošenkon vahvistuvan liikaa, jos Jatsenjuk eroaa. Kolmanneksi yhden edustajan vaalipiireistä valitut pelkäsivät uusia vaaleja.

Ratkaisuna Porošenko kehotti hallitusta eroamaan, mutta ei vaatinut ryhmäänsä vetämään hallitukselta tukeaan. Ahmetov ja Kolomoisky taas määräsivät ”omat” eli rahoittamansa edustajat tukemaan hallitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat