Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulkutaudit uhkaavat levitä pakolaisten keskuudessa Euroopassa

Euroopan maiden pitäisi puuttua epidemioiden ehkäisemiseen täyteen ahdetuilla pakolaisleireillä ja pakolaiskeskuksissa, asiantuntijat varoittavat.

Ulkomaat
 
Mohamed Azakir / Reuters
Pakolaislapsi sai poliorokotteen suun kautta Libanonin Zahle-leirissä lokakuussa 2014.
Pakolaislapsi sai poliorokotteen suun kautta Libanonin Zahle-leirissä lokakuussa 2014. Kuva: Mohamed Azakir / Reuters

Monet Eurooppaan saapuneista pakolaisista ovat selvinneet hengissä sota-alueilta ja selviytyneet vaarallisesta merimatkasta Välimeren yli, mutta perillä heitä odottaa uusi uhka: taudit, jotka leviävät täyteen ahdetuilla ja epähygieenisillä pakolaisleireillä ja pakolaisten vastaanottokeskuksissa.

Tulehdustautien asiantuntijat pelkäävät nyt, että ilman terveysviranomaisten väliintuloa leireistä voi tulla tautipesäkkeitä. Tautien leviäminen uhkaa ennen kaikkea pakolaisyhteisöjä, mutta myös muuta Euroopan väestöä.

Kyse on taudeista, jotka eivät ole vaivanneet eurooppalaisia enää pitkiin aikoihin.

Erityisesti tuhkarokon, tuberkuloosin, syyhyn, koleran ja lavantaudin leviäminen huoletti lääkäreitä ja tutkijoita, jotka kokoontuivat aihetta käsittelevään konferenssiin Amsterdamiin viikonloppuna, kertoo uutistoimisto AFP.

”Mitä tulee tuberkuloosiin, polioon ja tuhkarokkoon, näitä tulisi pitää kasvavana uhkana erityisesti pakolaisille ja alueelle [Lähi-itä] ja ehkä myös Euroopalle”, varoitti turkkilainen tulehdustautien erikoislääkäri Hakan Leblebicioglu.

Asiantuntijoiden mukaan harvinaisia epidemioita on jo puhjennut pakolaisyhteisöissä: tuhkarokkoa Ranskassa, syyhyä Alankomaissa, salmonellaa Saksassa ja superbakteerin aiheuttamaa ihotulehdusta MRSA:ta Sveitsissä.

Syitä epidemioiden puhkeamiselle on useita.

Monet pakolaisista ovat pakomatkan johdosta fyysisesti heikossa kunnossa. Pakomatkan aikana heillä on ollut pulaa puhtaasta ruoasta ja vedestä sekä lääkehoidosta.

Pakolaiset saapuvat maista, joissa kulkutaudit ovat yleisempiä kuin Euroopassa. Samaan aikaan rokotuksia vastustava liikehdintä on johtanut Euroopassa siihen, että niistä kieltäytyy yhä useampi. Myös antibioottien tehon heikentyminen on nouseva huoli.

Suureksi ongelmaksi konferenssissa nähtiin se, etteivät Euroopan maat ole kyenneet luomaan yhtenäistä järjestelmää, jossa maahan saapuvien pakolaisten terveydentila tarkastettaisiin, sairastuneet hoidettaisiin ja heidät rokotettaisiin.

”Tämä vaihtelee suuresti eri maissa. Ei ole olemassa yleiseurooppalaista standardia”, tulehdustautien dosentti Nicholas Beeching Liverpoolin yliopiston trooppisten tautien laitokselta kertoi AFP:lle.

Konferenssissa vaadittiin Euroopan mailta tiiviimpää yhteistyötä ja resursseja tautien seulontaan sekä hoitoon. Se voi tulla kalliiksi, mutta kannattaa tästä huolimatta, lääketieteen asiantuntijat sanoivat.

Puhujat painottivat, että kulkutaudit uhkaavat ensisijaisesti pakolaisia, ja että tartuntauhka Euroopan valtaväestön keskuudessa on vähäpätöinen.

He suosittelivat Euroopan maita nopeisiin diagnooseihin ja pakolaisten tulehdustautien ripeisiin hoitoihin vastaanottajamaiden terveydenhuoltojärjestelmässä

”Näin toimimalla pakolaiset, terveydenhoitohenkilökunta ja isäntämaiden yhteisöt pysyvät terveempinä”, sanoi italialainen julkisen terveydenhuollon asiantuntija Alberto Matteelli.

Euroopassa on meneillään pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Pakolaisjärjestöjen mukaan Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona pakolaista tai siirtolaista lähinnä Lähi-idästä ja Afrikan maista.

Tänä vuonna tulijoita on jo lähes 180 000.

MARKO DJURICA / Reuters
Ruokajono pakolaisleirillä Idomenissa Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla 6. huhtikuuta.
Ruokajono pakolaisleirillä Idomenissa Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla 6. huhtikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat