Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa riidellään nyt siitä, onko verorahoilla tehty esite pelkkää propagandaa vai oikeaa EU-tietoa

Britannian hallitus julkaisi esitteen EU-jäsenyyden eduista. Arvostelijoiden mukaan hallituksen pitäisi pysyä puolueettomana eikä tuputtaa omaa kantaansa – ja vieläpä verorahoilla, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Britannian pääministeri David Cameron on antanut ymmärtää jo vuosien ajan, että EU:ssa on enemmän kuin vain vähän pielessä. Cameron on osoittanut sormellaan EU:n heikkoutta toisensa perään ja puistellut päätään unionin hulluille hankkeille.

Kotiyleisölle EU:n surkeus on ollut mieluisaa kuultavaa. Britit ovat liittyneet EU:ta parjaavien poliitikkojen kuoroon täysin rinnoin. EU-vihamielinen brittilehdistö on lisännyt kierroksia. Tosiasioilla ja eri näkökulmilla valottamisella ei ole ollut niin väliä.

Juhannusviikolla koittava kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta on pakottanut Cameronin muuttamaan ääntä kellossaan. Vuosikaudet EU:n heikkouksista paasanneen pääministerin on pitänyt hylätä vanhat nuotit ja avata vaihteeksi suunsa EU-jäsenyyden hyvistä puolista. Muuten on täysin mahdollista, että kansa päättää kesäkuussa erota EU:sta.

Täyskäännös on varmasti ollut pääministerille vaikeaa. Se on todennäköisesti ollut myös nöyryyttävää. Mutta ennen kaikkea se lienee ollut turhauttavaa: vuosien panettelu pitää nollata muutamassa kuukaudessa ja luoda tilalle myönteinen mielikuva EU:sta.

Mutta ei hätää. Cameronin hallitus on keksinyt loistavan idean: informoikaamme äänestäjiä EU-jäsenyyden eduista. Hallitus on teettänyt nyt läpyskän, jossa kansalaisille väännetään rautalangasta, miksi unioniin voisi olla järkevä jäädä.

Keskiviikkona julkistettu vihkonen ei ole vielä kolahtanut postiluukusta, mutta verkosta sen voi jo lukea. Why the government believes that voting to remain in the EU is the best decision for the UK – with references -lehtinen painottaa selvästi EU-jäsenyyden etuja, mutta ei ammu yli eikä paisuttele. Lähteytyksestä on pidetty erityinen huoli; lähdeviitteitä on peräti 47.

EU-tiedotuskampanja herätti heti suurta närkästystä. Arvostelijoiden mukaan hallituksen pitäisi pysyä puolueettomana eikä tuputtaa omaa kantaansa – ja vieläpä verorahoilla.

Kärkkäin on ollut konservatiivipuolueen EU-eroa ajava leiri. Oikeusministeri Michael Gove nimitti kampanjaa propagandaksi ja esitti hurskaasti, että siihen uppoavat rahat (9,3 miljoonaa puntaa eli 11,5 miljoonaa euroa) olisi pitänyt panna terveydenhuoltoon.

Cameron ei suostu katumaan tiedotuskampanjaa. Hallituksella on kanta, ja tämä kanta halutaan myös kansalle perustella. Mutta katuuko hän vanhaa EU-viestintälinjaansa? Hieman tasapuolisempi tarina menneinä vuosina olisi helpottanut nykyistä EU-kampanjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat