Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiikereitten määrä lähtenyt kasvuun

Tuoreimpien kartoitusten mukaan tiikereitä on lähes 4 000.

Ulkomaat
 
Vijay Mathur / Reuters
Tiikeri Ranthambhoren kansallispuistossa Intiassa 2009.
Tiikeri Ranthambhoren kansallispuistossa Intiassa 2009. Kuva: Vijay Mathur / Reuters

Tiikereitä on maailman metsissä enemmän kuin pitkiiin aikoihin, Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n tietokanta ja tuoreimmat kansalliset laskennat osoittavat.

Päivitetyn tiedon mukaan luonnossa elää 3 890 tiikeriä, kun vuonna 2010 niiden lukumääräksi arvioitiin 3 200.

Tiikeripopulaatiot ovat kasvaneet Intiassa, Venäjällä, Nepalissa ja Bhutanissa. Taustalla on useita syitä, kuten tarkentunut kartoitus ja tehostettu suojelu.

WWF:n Suomen suojelujohtajan Jari Laukkosen mukaan on vaikea sanoa, kumman osuus kasvusta on suurempi.

”Luvuissa on mukana on paljon viime vuonna tehtyjä kartoituksia. Esimerkiksi Bhutanissa suoritettiin nyt ensimmäistä kertaa kunnollinen tiikerien laskenta”, Laukkonen kertoo.

Tiikereiden määriä lasketaan yleisimmin riistakameroiden tai jälkien avulla.

Laukkosen mukaan myös suojelu on oikeasti tehostunut ja salametsästys vähentynyt erityisesti Nepalissa ja Venäjällä.

Laukkonen iloitsee siitä, että tiikerikanta on nyt kääntynyt kasvuun ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Se osoittaa hänen mielestään, että ”pystymme pelastamaan lajeja ja niiden elinalueita, kun hallitukset, paikalliset yhteisöt ja suojelijat tekevät yhteistyötä”.

Vielä ollaan kuitenkin kaukana sadan vuoden takaisista lukemista, kun tiikereitä oli arviolta noin 100 000.

Tavoitteena on nyt kaksinkertaistaa maailman tiikeripopulaatio vuoteen 2020 mennessä. Tx2-tavoite on osa kansainvälistä tiikerikannan palautusohjelmaa, joka lanseerattiin vuoden 2010 tiikerinsuojelukonferenssissa Venäjällä.

Tiistaina tiikerivaltioiden edustajat kokoontuvat Delhiin Intiaan kolmanteen kansainväliseen tiikerinsuojelukonferenssiin. Kolmipäiväisessä kokouksessa valtiot raportoivat edistymisestään ja sitoutuvat tuleviin suojelutoimiin.

Laukkosen mukaan on erittäin tärkeää saada tehokas toimintasuunnitelma seuraaville kuudelle vuodelle. Erityisesti Kaakkois-Aasia on Laukkosen mukaan vaarassa menettää tiikerinsä, elleivät hallitukset toimi heti.

Maailman luonnonsäätiö WWF tukee tiikerivaltioita esimerkiksi kouluttamalla metsänvartijoita, kehittämällä salametsästyksen vastaisia suojelustandardeja ja -teknologioita, tekemällä yhteistyötä villieläinten valvontaverkoston kanssa ja suuntaamalla voimavaroja tärkeimpien tiikerialueiden suojaamiseen.

IUCN on luokitellut tiikerin uhanalaiseksi. Sitä uhkaavat salametsästys ja elinalueiden katoaminen. Etenkin Aasiassa ihmismäärän kasvu on kaventanut uhanlaisen kissapedon reviirejä.

Laukkonen tähdentää, että tiikeri ylläpitää luonnon tasapainoa maailmalla siinä missä suurpedot Suomessa.

Tilastojen mukaan viranomaiset takavarikoivat ainakin 1 590 salametsästettyä tiikeriä vuoden 2000 tammikuun ja vuoden 2014 huhtikuun välisenä aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat