Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja joutui keskelle aseellista ryöstöä Washingtonissa – Yhdysvalloissa rikollisuudessa on valtavat alueelliset erot

Väkivaltarikollisuus on vähentynyt Yhdysvalloissa selvästi mutta on silti yleisempää kuin Suomessa. Alueelliset erot ovat suuria.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski joutui keskelle aseellista ryöstöä takana näkyvässä At&t:n puhelinliikkeessä Washingtonin esikaupungissa.
Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski joutui keskelle aseellista ryöstöä takana näkyvässä At&t:n puhelinliikkeessä Washingtonin esikaupungissa. Kuva: Dermot Tatlow

Washington

Sen piti olla unelias lomapäivä. Sen sijaan jouduin keskelle aseellista ryöstöä.

Oli maanantai ja lomaviikkoni alku. Kirsikkapuut kukkivat nukkumalähiössäni Washingtonin esikaupungissa, kun läpsyttelin kesämekossa ja varvassandaaleissa pankkiin. Tulee lämmin viikko, ajattelin tyytyväisenä.

Paluumatkalla ohitin AT&T:n puhelinliikkeen. Päätin poiketa valittamaan kännykkälaskusta, joka oli sovittua suurempi.

Istuin tiskin ääreen selkä oveen päin ja laskin kännykkäni ja kaalimehupullon tiskille. Myyjä, musta nuori mies, jonka rintalapussa luki Dana, alkoi naputella esiin tietojani. Toinen myyjä, Alex, katosi takahuoneeseen syömään lounasta. Liikkeessä ei ollut muita.

En kuullut ulko-oven käyvän, mutta näin, että äkkiä Dana katsoi vasemman olkani yli. Hän rypisti kulmiaan ja huusi ”wow wow, mitä?” Kun käännyin, olkapääni luona seisoi kokomustiin pukeutunut musta mies, jolla oli kommandopipo ja aurinkolasit. Hän osoitti Danaa pistoolilla.

Ensimmäinen ajatukseni ei ollut pelko, vaan epäusko. Näky oli niin samanlainen kuin elokuvissa, ettei se tuntunut todelliselta. ”Nurkkaan”, käski kommandopipomies minua.

Kyyristyin tiskin juureen kasvot seinään ja selkä miehiin päin. Ajattelin, etten anna aihetta ampua. Ajattelin, että onneksi lapset eivät ole mukana.

Ajattelin myös, että toivottavasti en kuole. Kännykkälaskun takia!

Suomalaiset olettavat usein, että Yhdysvalloissa on vaarallista. Olen käynyt rähjäisissä lähiöissä, joissa valkoinen nainen erottuu joukosta, ja raportoinut rotumellakoista, joissa poliisia on heitelty tiiliskivillä. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olen pelännyt.

Yhdysvalloissa rikollisuudessa, kuten kaikessa muussakin, on valtavat alueelliset erot. Kotilähiöni Bethesda on tilastojen mukaan turvallisempi kuin kotikaupunkini Helsinki. Se on myös kalliimpi: keskiluokka maksaa siitä turvallisuudesta, johon köyhillä ei ole varaa.

Kun ajan Bethesdasta kymmenen kilometriä Washingtonin keskustaan, tulen eri maailmaan. 660 000 asukkaan Washingtonissa surmataan vuosittain yli sata ihmistä. Se on yhtä paljon kuin koko 5,4 miljoonan asukkaan Suomessa.

Tilasto ei kuitenkaan kerro kaikkea. Washingtonin rikollisuus keskittyy Anacostian naapurustoon kaupungin itäpuolella. Siellä asuu vajaa neljännes washingtonilaisista, mutta siellä tehdään puolet henkirikoksista.

Yksin Woodland Terracen vuokratalokortteleissa, joissa asuu 600 ihmistä, on surmattu The Washington Post -lehden mukaan 2000-luvulla ainakin 29 ihmistä. Kyse on köyhyydestä ja jengien välisistä kiistoista.

Idästä puhelinliikkeen pipomiehetkin tulivat.

Nurkassa kyyhöttäessäni kuulin, että ryöstäjät vetivät kassalippaan auki. Toinen syöksyi takahuoneeseen, jossa hän pakotti Alexin avaamaan kassakaapin ja otti mukaansa uusia kännyköitä. Sitten ryöstäjät ryntäsivät ulos. Kaikki oli minuutissa ohi.

”Näitkö rekisterinumeron?” huusi Alex ja juoksi ovelle. Nousin jalat täristen ylös ja huomasin, että kännykkäni oli kadonnut. Kas, kaalimehu ei ollut kelvannut.

Poliisit tulivat nopeasti, neljä valkoista miestä peukalot asevöiden alla. Kerroin, että pipomiehet olivat napanneet myös minun kännykkäni, jossa on etsi iPhone -toiminto. Näpyttelin liikkeen tietokoneelle salasanani. Esiin tuli kartta, josta näkyi, kuinka puhelimeni vihreä piste liikkui pakoauton kyydissä kehätietä pitkin itään.

Tuttu kuvio, sanoi poliisi. Itäpuolen kaduilla hengaileville teinipojille maksetaan parisataa dollaria siitä, että nämä käyvät ryöstämässä kännykkäkauppoja. Välittäjät keräävät saaliin, ja teinit kantavat kaiken riskin.

Myös Danalle kuvio oli tuttu.

”Jo toinen kerta tässä liikkeessä”, hän ähkäisi.

Hyvät uutiset eivät ole uutisia. Siksi voi unohtua, että vakava rikollisuus Yhdysvalloissa on 20 vuodessa romahtanut. Kun asuin Washingtonissa 1990-luvulla, täällä tehtiin 300–400 murhaa vuodessa. Pikkurikollisia heitettiin vankilaan, ja kuolemantuomion kannatus oli korkealla.

Tämän vuoden vaalikampanjassa rikollisuudesta on puhuttu vain vähän. Crack-kokaiinin (lähinnä mustille) käyttäjille annettiin 1990-luvulla kovia tuomiota, mutta nyt (lähinnä valkoisten) heroiiniepidemia on poliitikkojen puheissa kansanterveydellinen ongelma. Nykyisin amerikkalaiset pelkäävät terrorismia.

Ryöstön jälkeen olen huomannut tarkistelevani lukkoja ja kuuntelevani kodin risahduksia. Opin, että yhtenä hetkenä voi läpsytellä rantasandaaleissa ja seuraavana katsella aseenpiippua.

Moni amerikkalainen hankkisi aseen. Itse osuisin parhaassa tapauksessa jalkaani. Onneksi pelkoihin auttaa myös tieto.

Joutuminen aseellisen ryöstön uhriksi Bethesdassa teki minusta tilastopoikkeuksen. Joutuminen terrorismin uhriksi on vielä epätodennäköisempää. Toivottavasti tieto vaikuttaa tunteisiinkin.

Kännykkäni vihreä ympyrä pysähtyi Riverdale Roadille Washingtonin itäpuolella. Poliisit löysivät osoitteesta latinoperheen, jonka jäsenet eivät vastanneet kuvausta ryöstäjistä. Voi olla, että kännykkäni oli heitetty autosta heidän pihalleen. Sitä ei löytynyt.

Pari päivää myöhemmin sain poliisilta viestin, että yksi epäilty oli pidätetty. Se helpotti. Sitten kuulin, että maksimirangaistus aseellisesta ryöstöstä on 20 vuotta vankeutta. Se hätkäytti.

Nuoret miehet myivät elämänsä parista satasesta.

Bethesdan kännykkäkauppaan ilmestyi turvamies. Ehkä pian uskallan mennä sinne uudelleen valittamaan laskusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat