Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis on ahdingossa, mutta ideologiaa ei voi pommittaa

Katso interaktiiviselta kartalta, millaisia tappioita Isis on kärsinyt.

Ulkomaat
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Turkkilainen kurdi katseli kiikarilla, mitä tapahtuu rajan toisella puolella Kobanen kaupungissa Syyriassa lokakuussa 2014. Kobane oli tuolloin vielä jihadistijärjestö Isisin hallinnassa, mutta Isis joutui pakenemaan kaupungista myöhemmin.
Turkkilainen kurdi katseli kiikarilla, mitä tapahtuu rajan toisella puolella Kobanen kaupungissa Syyriassa lokakuussa 2014. Kobane oli tuolloin vielä jihadistijärjestö Isisin hallinnassa, mutta Isis joutui pakenemaan kaupungista myöhemmin. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Syyriassa, Irakissa ja Euroopassa kauhua kylvänyt terroristijärjestö Isis on ahtaalla synnyinseuduillaan.

Syyrian hallituksen joukot venäläisten avustuksella, Yhdysvaltojen johtamat pommitukset sekä kurdijoukkojen saavutukset ovat syöneet Isisin kuvitelmaa islamistisesta kalifaatista.

Samalla kun Isis on kärsinyt tappioita ”kalifaatissaan”, on järjestö aktivoinut terrorismia Euroopassa, esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa.

”On selvää, että Isisin taistelujoukot ovat heikentyneet. Aluemenetykset ovat heikentäneet Isisiä, mutta menetykset eivät ole vielä kohtalokkaita”, arvioi tutkija Daveed Gartenstein-Ross verkkolehti Daily Beastin mukaan.

Isis on menettänyt aiemmin hallinnoimiaan alueita erityisesti kuluneen vuoden aikana. Viimeksi Isis joutui perääntymään maailmanperintökaupungista Palmyrasta.

Tammikuussa Yhdysvallat arvioi, että Isis on menettänyt 40 prosenttia alueistaan Irakissa ja viidenneksen maistaan Syyriassa. Irakissa terroristijärjestön pääkaupunki on edelleen Mosul ja Syyriassa Raqqa.

Utopistiselle ”kalifaatille” turmiollista on ollut erityisesti se, että järjestön monet huoltoreitit Turkkiin ovat poikki. Isis ei voi enää salakuljettaa Turkkiin yhtä helposti esimerkiksi öljyä, eivätkä ulkomaiset Isis-intoilijat pääse enää niin helposti Turkin kautta Syyriaan.

Vaikka Isis saataisiinkin häädettyä Mosulista ja Raqqasta sotilaallisesti, ei terroristijärjestön kitkeminen lopullisesti tule olemaan kuitenkaan helppoa.

Voitto Isisistä voidaan julistaa sotilaallisesti, mutta ideologisesti islamistista terrorismia ei pystytä poistamaan. Sille kun maaperä tulee jatkossakin olemaan rehevä Lähi-idässä. Ideologiaa ei voi pommittaa.

Varmaa on vain se, että Isisin tukikohtia moukaroidaan Syyriassa ja Irakissa tulevaisuudessakin ja että terroristit yrittävät kylvää kauhua iskemällä eurooppalaisiin ”pehmeisiin kohteisiin”.

Yli viisi vuotta jatkunut Syyrian sota saattaa jonain päivänä loppua, mutta väkivalta tulee jatkumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat