Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus saattaa liittyä luultua useampiin aivotoiminnan häiriöihin

Viruksen ”syntilista” piteni brasialaistutkimuksen perusteella

Ulkomaat
 
DANIEL BECERRIL / REUTERS
Keltakuumehyttynen (Aedes aegypti) koeputkessa Meksikon Guadalupessa maaliskuussa.
Keltakuumehyttynen (Aedes aegypti) koeputkessa Meksikon Guadalupessa maaliskuussa. Kuva: DANIEL BECERRIL / REUTERS

Brasilialaisten tutkijoiden mukaan zikavirus saattaa aiheuttaa aiemmin tiedettyä useampia neurologisia eli hermostollisia sairauksia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan zikavirus voi laukaista aikuisilla tartunnan saaneilla keskushermostoa vaurioittavan adem-autoimmuunisairauden.

Adem on lyhenne sanoista akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti. Se tarkoittaa äkillistä hajapesäkkeistä aivojen ja selkäytimen tulehdusta.

Jo aiemmin zikavirus on yhdistetty muihinkin aikuisikäisten tartunnan saaneiden hermostollisiin sairauksiin, kuten muun muassa Guillan-Barre-oireyhtymään.

Tämä autoimmuunisairauksiin kuuluva oireyhtymä vaikuttaa ääreishermostoon ja saattaa johtaa väliaikaiseen halvaukseen. Joissakin tapauksissa sairastunut tarvitsee hengityslaitehoitoa. Zikaviruksen ja Guillan-Barren yhteys on maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan todennäköinen.

Lisäksi zikavirus on yhdistetty vastasyntyneiden pienipäisyyteen äidin saatua tartunnan raskausaikanaan.

Autoimmuunisairauksien lisäksi tutkijat ovat raportoineet zikaviruksen saaneiden potilaiden sairastuneen muihinkin hermostollisiin sairauksiin, joita tavallisesti aiheuttavat tulehdukset.

”Vaikka tutkimuksemme on kapea, se saattaa antaa viitteitä siitä, että virus vaikuttaa aivoihin eri tavoin kuin mitä tähänastiset tutkimukset osoittavat”, toteaa lausunnossaan brasilialainen tohtori Maria Lucia Brito.

Brito esitteli tutkimuksensa tuloksia neurologien kokouksessa Vancouverissa Kanadassa sunnuntaina.

Tutkimuksessa oli mukana 151 potilasta, jotka saivat sairaalahoitoa vuoden 2014 joulukuun ja vuoden 2015 kesäkuun välillä. Kaikki potilaat olivat saaneet arbovirustartunnan. Tämän virusryhmän tiedetään aiheuttavan zikatartunnan lisäksi muun muassa denguekuumetta.

Tutkimukseen osallistuneista osa kärsi The Guardian -lehden mukaan sairaalasta päästyään motorisista vaikeuksista sekä näkö- ja muistihäiriöistä.

”Tutkimus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikille zikavirustartunnan saaneille tulisi aivotoiminnan häiriöitä. Hermostollisista oireista kärsivistä suurimmalla osalla ei niitä ole”, Brito toteaa Guardianille.

Ademin vaikutukset muistuttavat osittain MS-taudin oireita, mutta ne eivät ole pysyviä. Useimmat adem-potilaat paranevat joko viikkoja tai kuukausia kestävän hoidon jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat