Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman miljardööreistä jo useampi kuin joka neljäs on kiinalainen – rikkaiden lasten pröystäily närkästyttää

Maailman miljardööripääkaupunki on Peking. Kommunistipuolue opastaa rikkaita nuoria kunnioittamaan vanhempiaan.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Erittäin kalliit autot ovat Kiinassa yleinen tapa näyttää varallisuutta. Kullanvärinen Lamborghini oli viime lauantaina pysäköitynä Pekingin Työväen stadionin liepeillä.
Erittäin kalliit autot ovat Kiinassa yleinen tapa näyttää varallisuutta. Kullanvärinen Lamborghini oli viime lauantaina pysäköitynä Pekingin Työväen stadionin liepeillä. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Peking

Vaikka Kiinan talouskasvu hidastuu, monille Kiina on edelleen kultakaivos. Suur-Kiinan alueella 90 ihmistä vaurastui viime vuoden aikana niin, että he nousivat miljardöörien luokkaan, ilmenee Kiinan rikkaita listaavan Hurun Reportin helmikuussa julkaisemasta raportista.

Ökyrikkaita oli Kiinassa jo ennestään niin paljon, että Kiina ohitti viime vuonna miljardöörien määrässä Yhdysvallat. Kiinassa oli tämän vuoden alussa Hurun Reportin mukaan 568 dollarimiljardööriä, kun Yhdysvalloissa heitä oli vain 535.

”Huolimatta talouskasvunsa hidastumisesta ja laskevista pörssikursseista, Kiina tuotti viime vuonna enemmän miljardöörejä kuin mikään muu maa maailmassa”, totesi Hurun Reportin perustaja Rupert Hoogewerf lehdistötiedotteessa.

Maailman ökyrikkaiden pääkaupunki on nykyisin Peking. Siellä asuu Hurun Reportin mukaan sata miljardööriä. Entisessä rikkaiden pääpaikassa New Yorkissa heitä on 95.

Kiinan rikkaat ovat keskittyneet suurkaupunkeihin, joista tunnetuimpia ovat Peking, Shanghai ja Shenzhen. Vähemmän tunnetussa Hangzhoussakin asuu Hurun Reportin mukaan pari miljardööriä enemmän kuin Pariisissa.

Kiinan rikkaista monet myös näyttävät varallisuuttaan avoimesti. Suurkaupunkien kaduilla esimerkiksi autokannasta hyvin suuri osa on hintavia saksalaismerkkisiä autoja. Osa autonvalmistajista tekee autoistaan Kiinan markkinoille tavallista suurempia L-versioita, koska vauraat kiinalaiset pitävät isoista autoista.

Myöskään superkalliit urheiluautot eivät ole yhtä harvinaisia kuin Suomessa. Yksinkertaiseen katuravintolaankin voi joskus nähdä seurueita saapumassa Ferrarilla.

Etenkin nuoret, niin sanotut toisen sukupolven rikkaat ovat Kiinassa herättäneet paljon närää esittelemällä omaisuuttaan häpeilemättä. He leveilevät vauraudellaan myös internetissä. Rikkaiden lapset ovat julkaisseet netissä kuvia itsestään esimerkiksi polttamassa sadan yuanin seteleitä ja poseeraamassa satojentuhansien eurojen arvoisen kasinon pelimerkkikasan kanssa.

Kiinan rikkaimmaksi listatun miehen, kiinteistömoguli Wang Jianlinin poika synnytti viime keväänä kaunaista kommentointia julkaisemalla nettipalvelu Weibossa kuvia koirastaan, jolla oli kummassakin etutassussaan useiden tuhansien eurojen hintainen, kullattu Apple Watch -rannekello.

Wangin pojan koiralla on oma Weibo-tili.

Rikkaiden määrän kasvu kertoo, että varallisuuserot kasvavat entisestään. Kiinassa asuu yhä myös miljoonia ihmisiä, jotka elävät köyhyysrajan tuntumassa. Heitä on etenkin maaseudulla.

Pekingin yliopiston tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan rikkain yksi prosentti Kiinan väestöstä omistaa kolmasosan koko Kiinan varallisuudesta. Köyhin 25 prosenttia puolestaan omistaa yhteensä vain prosentin.

Kiinaa johtavalle kommunistiselle puolueelle tuloerojen näkyminen voi koitua ongelmaksi. Vaurauden kasaantuminen eliitille voi tavallisten ihmisten silmissä kyseenalaistaa puolueen arvovaltaa. Pahimmillaan se voi johtaa levottomuuksiin.

Kiinassa on jo neljättä vuotta meneillään korruption vastainen kampanja, jossa virkamiehiltä ja valtionyhtiöiden johtajilta on kielletty kalliiden lahjojen antaminen ja vastaanottaminen sekä suureellisten juhlien järjestäminen. Kampanja on tehokkaasti suitsinut pröystäilyä julkisella sektorilla ja valtionyhtiöistä.

Viime aikoina kommunistipuolue on pyrkinyt puuttumaan myös yksityisellä yrittäjyydellä rikastuneiden ja etenkin heidän lastensa leveilyyn. Presidentti Xi Jinping otti kantaa menestyvien perheyritysten omistajien jälkikasvuun viime kesänä kehottamalla kommunistipuoluetta opastamaan rikkaiden yrittäjien jälkikasvua käyttäytymään paremmin.

Osa Kiinan paikallisviranomaisista on määrännyt yksityisyrittäjien jälkikasvua kursseille, joissa heitä opetetaan käyttäytymään. Esimerkiksi viime kesäkuussa yli 70 rikasta nuorta osallistui koulutukseen, jossa heitä opetettiin kunnioittamaan vanhempiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat