Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan kirkko alkaa vihkiä nais- ja miespareja

Ajatuksena on, ettei vihkimistä vastustavien edellytetä vastaisuudessakaan osallistuvan samaa sukupuolta edustavien seremonioihin.

Ulkomaat
 
Peter Jansson
Suomessa kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa avioliittokysymykseen uuden avioliittolain hyväksymisen jälkeen.
Suomessa kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa avioliittokysymykseen uuden avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Kuva: Peter Jansson

Norjassa kirkolliskokous päätti maanantaina selvällä enemmistöllä ryhtyä vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Ehdotuksena oli, että kirkko ottaisi avioliittoon sukupuolineutraalin kannan ja tekisi rituaaleistaan kaikille pareille sopivia. 88 yhteensä 115 äänestä puolsi vihkimisen aloittamista.

Vihkimistä vastustavien pappien tai kirkon muun henkilökunnan ei edellytetä vastaisuudessakaan osallistuvan samaa sukupuolta edustavien seremonioihin.

Lisäksi ajatuksena on, että pareilla on oikeus vihkimiseen omassa kirkossaan, vaikka kirkon pappi ei haluaisi suorittaa toimitusta.

”Unelmani toteutuu. Olen oppinut, että olemme kaikki Jumalan lapsia, mutta aina ei ole tuntunut siltä”, sanoi 21-vuotias Kai Steffen Østensen NRK:n mukaan kirkolliskokouksessa.

Hän on itse homoseksuaali, ja on taistellut vihkimisen sallimisen puolesta.

Asiasta on keskusteltu Norjassa pitkään. Kirkolliskokous päätti viimeksi 2014 samaa sukupuolta edustavien vihkimistä vastaan. Vihkimistä vastustavat ovat vedonneet muun muassa näkemykseensä, että avioliitto on vain naisen ja miehen välinen.

”Emme voi käydä tätä keskustelua vuosikymmeniä. Nyt olemme löytäneet ratkaisun, jossa molemmat näkemykset huomioidaan, ja uskon, että päädymme siihen”, sanoi Bjørgvinin piispa Halvor Nordhaug NRK:lle ennen äänestystä.

Hän itse uskoo, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, mutta aikoi silti äänestää samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta, jotta asiaan saataisiin ratkaisu.

Uuden käytännön on määrä astua voimaan vuonna 2017.

Suomessa kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa avioliittokysymykseen uuden avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Vuodelta 2010 on kirkolliskokouksen päätös, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan ensi vuonna, ja asiasta odotetaan keskustelua. Yksittäiset papit tai hiippakunnat saattavat alkaa soveltaa lakia odottamatta kansallisen tason ohjeita kirkolta. Esimerkiksi Helsingissä pappien odotetaan vihkivän nais- ja miespareja jo vuoden kuluttua, kuten HS kertoi viime viikolla.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi vastikään Yle:n haastattelussa, ettei usko omavaltaisuuteen asiassa, vaikka ymmärtää pappeja.

”Itse ajattelen, että pitää malttaa kulkea kirkon oman järjestyksen kautta”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat