Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulitauko alkoi Jemenissä – luottamus rauhan saavuttamiseen kasvaa

Ulkomaat
 
KHALED ABDULLAH / REUTERS
Naisia käveli jalankulkusillalla Sanaan vanhassakaupungissa Jemenissä lauantaina. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut huthikapinallisten hallussa olevaa Sanaata.
Naisia käveli jalankulkusillalla Sanaan vanhassakaupungissa Jemenissä lauantaina. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut huthikapinallisten hallussa olevaa Sanaata. Kuva: KHALED ABDULLAH / REUTERS
Aikajana

Väistynyt presidentti palasi kuvioihin

2011

 Tammikuun lopussa alkavat mielenosoitukset yltyvät vaatimaan Jemenin presidentin Ali Abdullah Salehin eroa. Mukana on Pohjois-Jemenin hutheja, Etelä-Jemenin separatisteja ja opiskelijoita.

 Maaliskuussa armeija ampuu mielenosoittajia. Yli 50 kuolee.

 Toukokuussa pääkaupungissa Sanaassa puhkeaa kiihkeitä katutaisteluja.

 Kesäkuussa Saleh haavoittuu pommituksessa, lentää Saudi-Arabiaan hoidettavaksi ja siirtää vallan väliaikaisesti varapresidentti Abd Rabbu Mansur Hadille.

2012

 Helmikuussa Hadi valitaan presidentiksi ainoana ehdokkaana.

2014

 Syyskuussa huthikapinalliset valtaavat Sanaan. Ex-presidentti Saleh liittoutuu huthien kanssa.

2015

 Tammikuussa Hadi eroaa ja huthit asettavat hänet kotiarestiin. Hadi pakenee Adeniin ja peruu eronsa.

 Maaliskuussa Hadia tukevan Saudi-Arabian johtama liittouma aloittaa pommitukset hutheja vastaan.

Yli vuoden kestäneessä Jemenin sisällissodassa astui voimaan tulitauko keskiyöllä sunnuntain vaihtuessa maanantaiksi.

YK:lle lähettämässään kirjeessä osapuolet kertoivat lopettavansa sotilasoperaatiot maalla, merellä ja ilmassa koko Jemenissä, kertoo kapinallisten uutistoimisto Saba.

Tulitauon alettua kumpikin puoli vahvisti kunnioittavansa sitä, vaikka vain tunteja aiemmin raportoitiin taisteluista eri alueilla, kertoo uutistoimisto AFP.

Tulitauko herättää luottamusta siihen, että kestävä rauhansopimus saavutettaisiin ensi viikon maanantaina alkavissa rauhanneuvotteluissa Kuwaitissa.

”Suuret sotilasoperaatiot keskeyttämään pystyvät ryhmät, erityisesti saudit ja huthit, vaikuttavat ensimmäistä kertaa halukkaammilta siihen”, Jemen-tutkija April Longley Alley konfliktinratkaisujärjestö International Crisis Groupista sanoo AFP:lle.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut ilmaiskuillaan kansainvälisesti tunnustetun Jemenin hallituksen joukkoja. Vastapuolella ovat Iranin tukemat huthikapinalliset, jotka ovat vallanneet pääkaupunki Sanaan ja suuren osan maan länsiosista.

Kaikki eivät ole toiveikkaita rauhan syntymisestä.

”Edes hallitus ei voi pakottaa meitä kunnioittamaan tulitaukoa, kun emme ole vapauttaneet omia alueitamme [kapinallisten hallusta]”, Maribin kaupungin asukas Zayed al-Qaisi sanoo AFP:lle.

Saudi-Arabia kuvitteli kukistavansa huthit nopeasti, mutta sen pommitukset ovat kestäneet yli vuoden ja kohdistuneet YK:n mukaan ”laajasti ja järjestelmällisesti” siviileihin.

YK:n arvion mukaan peräti 82 prosenttia Jemenin asukkaista eli yhteensä 21,2 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Kaaoksen keskellä terroristijärjestö Arabian niemimaan al-Qaida on vallannut alueita Jemenistä, ja myös Isisin nimissä on tehty pommi-iskuja ympäri maata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat