Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Iskujen yhteys Ruotsiin ei yllätä

23-vuotias Belgian iskuista epäilty Osama Krayem on kotoisin Malmöstä.

Ulkomaat
 

Tukholma

Belgian poliisin viimeviikkoiset terroristipidätykset paljastivat selvästi yhteyden Belgian ja Ruotsin radikaalien piirien välillä. Belgian syyttäjä vahvisti muun muassa uutistoimisto TT:lle, että yksi iskuista epäilty, 23-vuotias Osama Krayem, on ruotsalainen. Hän on kasvanut Malmön Rosengårdissa, mistä hän lähi Syyriaan taistelemaan.

Krayem on syyttäjän mukaan tunnistettu henkilöksi, joka nähtiin metroaseman iskun yhteydessä belgialaisen itsemurhapommittajan Khalid El Bakraouin kanssa. Hänen epäillään myös ostaneen laukut, joissa räjähteet kuljetettiin asemalle.

Krayemin epäilty osallisuus iskuihin on herättänyt laajaa keskustelua Ruotsissa. ”Yleisellä tasolla tätä ei silti voi pitää yllättävänä”, sanoo terrorismin tutkija Magnus Ranstorp.

Ruotsi on yksi Euroopan maista, joista on lähtenyt väkilukuun nähden eniten taistelijoita terroristijärjestöjen riveihin. Sen edellä ovat vain Belgia ja Itävalta, Ranstorp laskee.

Ruotsalaisten ja belgialaisten radikaalien piirien yhteydet eivät liioin ole täysin uutta tietoa. ”On ollut viitteitä siitä, että Belgia on tärkeä näissä yhteyksissä. Se näkyi muun muassa Taimour Abdulwahabin tapauksessa. Hänellä oli belgialainen ajokortti.”

Abdulwahab räjäytti itsensä Tukholman keskustassa vuonna 2010. Iskussa ei kuollut muita kuin Abdulwahab itse.

Belgian poliisin maaliskuisen terroriratsian yhteydessä ampuma Mohamed Belkaid oli asunut Ruotsissa. Häntä epäiltiin osallisuudesta Pariisin iskuihin.

Krayem oli jo ennestään Ruotsin poliisille tuttu. Sydsvenskanin mukaan hän on liikkunut Malmön rikollisissa piireissä ennen radikalisoitumistaan. Tammikuussa 2015 hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan itsestään automaattiaseen kanssa. Kuvassa näkyy Isisin lippu.

Krayem matkusti Syyriasta Eurooppaan Kreikan Leros-saaren kautta, missä hän rekisteröityi nimellä Naim al-Hamed. Lokakuussa Pariisin terrori-iskuista epäilty Salah Abdeslam nouti hänet Belgiaan autolla Saksan Ulmista, kertoi AFP.

Sukulaisille Krayemin lähtö tuli yllätyksenä. ”Yhtäkkiä hän vain katosi, kukaan perheessä ei tiennyt. Sitten hän soitti ulkomailta, että olen liittynyt Isisiin, enkä aio tulla takaisin”, kertoi Krayemin täti TV4:lle.

Sukulaisten mukaan hän oli vieraillut usein paikallisessa kellarimoskeijassa, missä hänen nyt epäillään radikalisoituneen.

Ranstorp arvostelee Malmötä siitä, ettei radikalisoitumisen uhkaa ole otettu tosissaan. Ennaltaehkäiseviin toimiin on ryhdytty vasta aivan viime aikoina.

”Miksi tähän herätään seitsemän vuotta liian myöhään?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat