Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisiin ja Brysseliin iskeneet terroristit piileskelivät saman verkoston suojissa – HS esittelee Euroopan laajuisen verkoston

Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen tekijät ovat piileskelleet sukulais- ja tuttavaverkostoissa. Verkosto myös antoi Pariisin iskun suunnittelijan ilmi.

Ulkomaat
 
Belgian poliisi
Viime perjantaina pidätetty Mohamed Abrini on tunnustanut olevansa Zaventemin lentokentän turvakamerakuvissa näkyvä hattupäinen mies.
Viime perjantaina pidätetty Mohamed Abrini on tunnustanut olevansa Zaventemin lentokentän turvakamerakuvissa näkyvä hattupäinen mies. Kuva: Belgian poliisi

Kaikki Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen päätekijöiksi epäillyt on nyt saatu kiinni tai he ovat kuolleet.

Helpotuksesta ei ole varaa huokaista. Osallisuudesta iskuihin epäillään 30:tä ihmistä, ja iskut mahdollistanut löyhä verkosto ulottui halki Euroopan Pariisista Brysselin kautta Ruotsin Malmöhön asti.

”Me tiedämme, että meidän on pysyttävä varuillamme”, Belgian pääministeri Charles Michel sanoi lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brysselin lentokenttäiskun yhteys marraskuiseen Pariisin iskuun varmistui lopullisesti viikonlopun pidätyksissä.

Brysselissä luettiin lauantaina syytteet terrorismista neljälle miehelle. Heistä yksi oli Brysselin lentokentällä ollut ”Hattupäinen mies” Mohamed Abrini.

Syytteen sai myös ruotsalainen Osama Krayem, jota epäillään osallisuudesta iskuun Maelbeekin metroasemalle. Malmössä asuneen 23-vuotiaan Krayemin vanhemmat olivat Syyriasta.

Brysselin solun oli tarkoitus tehdä marraskuun iskun jälkeen lisää iskuja Pariisissa. Suunnitelmaa muutettiin nopeasti, kun Pariisissa mukana ollut Salah Abdeslam pidätettiin. Kohde vaihtui Brysseliin. Iskussa lentokentälle ja metroasemalle kuoli 32 ihmistä.

Verkostoissa on ollut myös naisia, vaikka iskujen toteuttajina heitä ei tiedetä olleen.

Sanomalehti The Washington Post (WP) kertoi sunnuntaina, että Abdelhamid Abaaoudin serkkutyttö Hasna Aitboulahcen auttoi Abaaoudia pakenemaan heti marraskuun iskun jälkeen. Abaaoudia kutsuttiin Pariisin iskujen ”aivoiksi”.

Artikkeliin liittyvät

Hän olikin matkustanut Syyrian ja Ranskan välillä noin kahden vuoden ajan jäämättä kiinni ja sai kaikessa rauhassa suunnitella 130 ihmistä surmanneen terrori-iskun.

Silti Abaaoudilla ei ollut ilmeisesti minkäänlaista suunnitelmaa iskun jälkeisestä paosta.

WP:n mukaan Abaaoud otti yhteyttä serkkuunsa Hasna Aitboulahceniin vasta iskun jälkeen. Abaaoud pyysi serkkuaan järjestämään piilopaikan, jonka Aitboulahcen pian löysikin.

Myös serkkutyttö Aitboulahcen sopii terroristin profiiliin, jossa uskonnollinen vakaumus on ollut ohut. WP kuvailee 26-vuotiasta Aitboulahcenia ”ongelmanuoreksi”, joka ryyppäsi, käytti kokaiinia, pyöri lähiöjengeissä ja teki pikkurikoksia.

Abaaoud ja Aitboulahcen kuolivat Ranskan erikoisjoukkojen massiivisessa rynnäkössä St. Denisin lähiössä sijainneeseen piilopaikkaan.

Piileskelijät paljasti poliisille noin 40-vuotias nainen, joka toimi Hasna Aitboulahcenin sijaisäitinä.

”Hän asui luonani vuosina 2011–2014 ja karkasi kahdeksi viikoksi ja palasi taas kuukaudeksi, uudestaan ja uudestaan. Hän käytti paljon huumeita, lähinnä kokaiinia, ja joi liikaa”, sijaisäiti kertoi WP:lle.

Sijaisäiti oli mukana yöllisessä tapaamisessa, jossa poliisin takaa-ajama Abaaoud kohtasi Aitboulahcenin ensimmäistä kertaa iskun jälkeen ja pyysi tältä apua piileskelyssä.

Abaaoudin tappouhkauksesta huolimatta sijaisäiti soitti poliisin vihjenumeroon heti tilaisuuden tullen.

Nimettömänä esiintynyt sijaisäiti antoi haastattelunsa ehdoksi sen, että The Washington Post kertoo pidätykseen johtaneen ratkaisevan vihjeen tulleen muslimilta: ”On tärkeää, että maailma saa tietää minun olevan muslimi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat