Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa suljetaan kirjastoja ennätystahtiin – lontoolaiset nousivat kapinaan ja valtasivat kirjaston

Lukutaito ei ole Euroopassakaan itsestäänselvyys. Kirjastot ovat keitaita kehittää kykyjä.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Paikalliset valtasivat Lontoon Lambethissa sijaitsevan Carnegie-kirjaston vastalauseena sille, että kirjastosta tehtäisiin kuntosali.
Paikalliset valtasivat Lontoon Lambethissa sijaitsevan Carnegie-kirjaston vastalauseena sille, että kirjastosta tehtäisiin kuntosali. Kuva: Mark Earthy
Fakta

Skottipohatta rahoitti yli 2 500 kirjastoa

  Lontoon Herne Hillin sulku-uhan alla olevan Carnegie-kirjaston osarahoitti Skotlannissa syntynyt amerikkalainen teräspohatta ja hyväntekijä Andrew Carnegie (1835–1919) 1900-luvun alussa.

  Carnegie lahjoitti rahaa yli 2 500 kirjastohankkeelle, joista 660 sijaitsi Britanniassa ja Irlannissa.

  Carnegie pani lahjoituksiensa ehdoksi, että myös paikalliset päättäjät panevat rahaa kirjastoon.

Lontoo

Maaliskuun viimeisen päivän oli määrä olla etelälontoolaisen Carnegie-kirjaston viimeinen.

Lontoon Herne Hillissä sijaitseva 110-vuotias kirjasto oli menossa remonttiin avautuakseen taas ensi vuonna uudelleen – liikuntakeskuksena.

”Keksimme juonen, että pidämme viimeisenä päivänä kirjastossa läksiäisjuhlat. Mutta kun ilta päättyi, emme lähteneetkään minnekään”, paikallinen kirjastonystävä Michaela Loebner kertoo.

”Ja sitten valtasimme kirjaston”, paikallinen Pete Elliot jatkaa.

Haastatteluhetkellä Loebner ja Elliot ovat jatkaneet kirjastonvaltausta jo useamman päivän. Kumpaakin väsyttää, ja sanoja on vaikea löytää.

”Mutta periksi ei anneta. Jatkan vaikka jouluun asti”, Elliot sanoo.

Viranomaiset ovat sulkeneet kulun kirjastoon, ja Loebnerin ja Elliotin pitää puhua pääsisäänkäynnin kaltereiden takaa. Jos valtaaja lähtee rakennuksesta, ei häntä päästetä enää takaisin.

Kirjaston edustalla käy vilske, kun lontoolaiset tulevat osoittamaan valtaajille tukeaan. Ruoastakaan ei ole pulaa.

Läheinen ravintola on lähettänyt valtaajille pizzaa, ja paikalliset tuovat kuka mitäkin. Joku ojentaa kalterien läpi isoa pussia munkkeja.

Lapsiakin valtaajien joukossa on.

”Kirjoitamme blogia ja luemme. Emme ole tietenkään yksin, aikuiset ovat valvomassa”, Hildy Bredemaer, 11, kertoo.

Paikalliset ovat tyrmistyneitä viranomaisten päätöksestä muuttaa kirjasto liikuntakeskukseksi. Suuttumusta ei lievitä se, että rakennukseen on luvattu jättää pieni itsepalvelukirjasto.

”Kyllä kirjastossa pitää olla ammattitaitoinen henkilökunta. Ja miten tänne voi lähettää lapsia, jos paikka on käytännössä punttisali?” Loebner sanoo.

Carnegie-kirjasto on yksi hallintoalueen kymmenestä kirjastosta, jotka ovat sulkemisuhan alla. Vuodesta 2010 lähtien Britanniassa on lakkautettu jo 343 yleistä kirjastoa. Viime vuonna suljettiin sata.

Viimeisen kuuden vuoden aikana Britanniassa työnsä on menettänyt 8 000 julkisten kirjastojen työntekijöistä.

Määrä on neljännes kaikista kirjastotyöntekijöistä.

Samaan aikaan vapaaehtoisten määrä on kaksinkertaistunut. Kirjastoissa on nyt enemmän vapaaehtoista ilmaista työvoimaa kuin ammattilaisia.

Luvut perustuvat Britannian yleisradioyhtiö BBC:n maaliskuussa tekemään selvitykseen. Viralliset luvut ovat matalammat.

Lakkautusten taustalla ovat valtion ja kuntien säästötoimet.

Kirjastoammattilaisten ja informaatikkojen yhteenliittymä Cilip yrittää nyt vetää Britannian hallituksen vastuuseen leikkauksista.

Vuodelta 1964 peräisin olevan lain mukaan viranomaisten velvollisuus on taata kattava ja toimiva kirjastojärjestelmä.

Kirjastojen sulkeminen istuu huonosti EU:n tavoitteeseen kehittää väestön taitoja. Oppiminen ei lopu kouluun, vaan aikuisillakin pitäisi olla edessään elinikäinen lukuputki.

EU-komissiolle vuonna 2012 tehdyn selvityksen mukaan EU-maissa on 75 miljoonaa aikuista, jotka eivät osaa lukea ja kirjoittaa kunnolla. Kun perustaidot puuttuvat, on mahdotonta saada kunnon työtä.

Synkkään tulokseen päätyi myös EU:n ja OECD:n selvitys vuonna 2013. Sen mukaan joka viidennellä aikuisella esimerkiksi Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa ja Puolassa on heikko luku- ja laskutaito.

Espanjassa ja Italiassa heikot taidot oli joka kolmannella aikuisella. Sen sijaan noin 40 prosentilla Hollannin, Suomen ja Ruotsin aikuisista oli hyvät ongelmanratkaisukyvyt modernissa tietoympäristössä.

Melinda ja Bill Gatesin säätiön globaali kirjastohanke tutki 17 eurooppalaisen maan kirjastoja vuonna 2012. Silloin huomattiin, että noin 14 miljoonaa eurooppalaista aikuista oli käyttänyt kirjastojen tarjoamia tietokonepalveluja vuoden aikana.

Kirjastojen tietokoneet olivat erityisen tärkeitä niille syrjäytyneille ja niille aikuisille, joilla ei ole muuta pääsyä tietotekniikan pariin.

”En käy kirjastossa vain kirjojen takia. Minulla ei ole omaa tietokonetta ja nettiyhteyttä, joten käytän kirjaston konetta”, kertoo myös Carnegie-kirjaston edustalla mieltään osoittava lontoolainen Wendy Sullivan.

Valtaajia tukemaan on tullut myös Edward Ochagavia, pietarilaissyntyinen lontoolainen, joka asuu aivan Carnegie-kirjaston vieressä.

Hän on vetänyt kirjaston šakkikerhoa vuodesta 2000 lähtien. Oppilaita on ollut satoja aina viisivuotiaista 95-vuotiaisiin.

”Jos kirjasto suljetaan, pelaamme šakkia kai sitten tässä kadulla. Olen antanut yhteisöllisyyden eteen kolme tuntia ilmaista opetustyötä joka lauantai 16 vuoden ajan. Nyt se ei enää kelpaa”, Ochagavia kertoi.

Euroopassa on yhä noin 65 000 julkista kirjastoa. Suunta on alaspäin. Herne Hillin asukkaat taistelevat trendiä vastaan.

Mark Earthy
Kirjaston sulkemista vastaan kampanjoiva Wendy Sullivan kehottaa autoilijoita tööttäämään kirjaston puolesta. Sullivanille kirjastopalvelut ovat tärkeitä: ”Käyn kirjastossa säännöllisesti. Minulla ei ole omaa tietokonetta, joten olen käyttänyt kirjaston konetta.”
Kirjaston sulkemista vastaan kampanjoiva Wendy Sullivan kehottaa autoilijoita tööttäämään kirjaston puolesta. Sullivanille kirjastopalvelut ovat tärkeitä: ”Käyn kirjastossa säännöllisesti. Minulla ei ole omaa tietokonetta, joten olen käyttänyt kirjaston konetta.”
Mark Earthy
Lontoolaiskirjaston valtaajiin kuuluivat myös paikalliset koulutytöt Sarah Schonbach (vas.), Johanna Böttcher ja Hildy Bredemear.
Lontoolaiskirjaston valtaajiin kuuluivat myös paikalliset koulutytöt Sarah Schonbach (vas.), Johanna Böttcher ja Hildy Bredemear.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat