Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kiihtyvien taistelujen repimässä Itä-Ukrainassa: ”Täällä me mummut tunnemme aseet äänien perusteella”

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan tulitaukoa on viime aikoina rikottu enemmän kuin missään vaiheessa sitten viime kesän.

Ulkomaat
 
HS sotatoimialueella Itä-Ukrainassa
HS sotatoimialueella Itä-Ukrainassa
Pelko ammunnasta ja yhä vaivalloisemmaksi muuttunut kulku rintamalinjojen yli harmittaa asukkaita Itä-Ukrainassa. Tulitaukoa rikotaan nyt enemmän kuin kertaakaan yli vuoteen. Toimittajat Jussi Niemeläinen ja Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Fakta

Itä-Ukrainan sota

 Itä-Ukrainan sota alkoi keväällä 2014, kun asemiehet ryhtyivät valtaamaan hallintorakennuksia.

 Ensimmäinen rauhansopimus solmittiin syksyllä 2014 Minskissä. Se rajoitti hiukan sotimista, mutta tammikuussa 2015 sopimus oli selvästi karilla, kun Venäjän tukemat kapinalliset aloittivat hyökkäyksen.

 Helmikuussa 2015 solmittiin Minsk II -sopimus. Siinä sovittiin muun muassa väliaikainen itsehallinto kapinallisalueille ja Ukrainalle hallintaoikeus rajoihin. Myös raskas aseistus piti vetää kymmenien kilometrien päähän kontaktilinjasta.

 Minsk II:n ehdoista iso osa on toteuttamatta. Viime kesänä taistelut taas roihahtivat, kunnes yhä voimassa oleva tulitauko alkoi syyskuun alussa.

Luhanske/ Majorsk/ Avdijivka

Naurahduksesta puuttuu ilo.

”Täällä me mummut tunnemme erilaiset aseet äänen perusteella”, sanoo Irina Nikolajevna.

Hän kohottaa vähän kulmakarvojaan ja pyöräyttää silmiään, sillä taustalta kuului juuri jyrähdys. Sen enempää hän ei hätkähdä: hän todellakin tuntee aseet äänen perusteella ja tietää, koska pitää pelätä.

”En kyllä yhtään haluaisi. Sotilaiden pitää olla sodan asiantuntijoita, ei meidän tavallisten ihmisten.”

Olemme Gogolinkadulla Luhansken kylässä, aivan Itä-Ukrainan sodan kontaktilinjan eli rintaman tuntumassa.

Irina Nikolajevna on tullut auttamaan ystäväänsä Ljudmila Nikolajevnaa panemaan etupihaa kevätkuntoon. Pitää haravoida ja istuttaa kukkia.

”Rauha, rauha, rauha. Se on yhteinen toiveemme ja unelmamme”, sanoo Ljudmila Nikolajevna.

Hän kääntää katseensa alas. Vaikka hän ei omien sanojensa mukaan seuraa uutisia – ”ei pysty, verenpaine” – eikä siksi tarkkaan tiedä tilannetta, niin vaikeahan rintaman tuntumassa on olla kuulematta, ollaanko matkalla kohti rauhaa vai etäännytäänkö siitä.

Kalle Koponen / HS
Ukrainan joukot valmistavat borssia runsaan kilometrin päässä etulinjasta. Kokkivuorossa oli Jarik, lääkintäjoukkoihin kuuluva Vika etsii leipää.
Ukrainan joukot valmistavat borssia runsaan kilometrin päässä etulinjasta. Kokkivuorossa oli Jarik, lääkintäjoukkoihin kuuluva Vika etsii leipää.

Itä-Ukrainan koko sota-alueella on ollut runsaan viikon erityisen selvää, että rauha on vielä kaukana. Taistelut ovat kiihtyneet kovimmiksi sitten viime kesän lopun, jolloin alueella alkoi viimeisin hauras tulitauko. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan ihmiset ovat alkaneet paeta kodeistaan ensimmäistä kertaa viime kesän jälkeen.

Rintama ei myöskään ole täysin sovituissa asemissa. Ukrainan joukot sanovat, että vastapuoli lähestyy heitä koko ajan. Heidän mukaansa kranaattituli on esimerkiksi Luhansken kupeessa osin eräänlaisen savuverhon luomista. Sen suojissa kaivetaan asemia taas vähän lähemmäksi Ukrainan joukkoja.

Ukrainan joukot ja Venäjän tukemat kapinalliset ovat käyneet sotaa Kaakkois-Ukrainassa keväästä 2014. YK:n mukaan ainakin 10 000 ihmistä on kuollut, ja yli miljoona on joutunut jättämään kotinsa.

Sodalle ei näy loppua, sillä iso osa helmikuussa 2015 solmitun rauhansopimuksen ehdoista on vielä täyttämättä. Se johtuu osin kiistasta siitä, missä järjestyksessä ehtoja pitäisi panna täytäntöön.

Ammunnan kiihtyminen tietenkin huolestuttaa Gogolinkadulla. Sota on käynyt kadulla kaksi kertaa sen jälkeen kun HS vieraili täällä viime vuoden helmikuussa.

Viikko sen jälkeen piti muuttaa kellareihin, kun kranaatteja tuli kadulle. Sen vuoksi monessa talossa on yhä ikkunoita rikki sekä sirpaleiden jälkiä porteissa ja tiiliseinissä.

Toisen kerran sota ylsi Gogolinkadulle viime kesänä. Ljudmila Nikolajevnan naapureilla Ljolja ja Vladimir Jerosemenkolla sattui silloin kyläilemään Kiovassa asuva tytär ja tämän kuusi- ja kaksivuotiaat tyttäret.

”Olimme rähinän ajan tietenkin kellarissa suojassa, mutta me emme halunneet hermostuttaa lapsia. Sanoimme, että kylällä juhlitaan häitä ja siksi on ilotulitus”, kertoo Vladimir Jerosemenko.

Kalle Koponen / HS
Ljolja Jerasimenko vei kesällä lapsenlapsiaan toistuvasti suojaan kellariin räjähdyksiltä ja uskotteli heille, että ne ovat ilotulituksia.
Ljolja Jerasimenko vei kesällä lapsenlapsiaan toistuvasti suojaan kellariin räjähdyksiltä ja uskotteli heille, että ne ovat ilotulituksia.

”Vanhempi tytär kertoi syksyllä päiväkodissa, mitä hän oli tehnyt kesällä. Hän oli kertonut, että perhe oli maalla mummolassa, jossa oli tosi usein häitä ja niihin kuuluvia ilotulituksia, mutta me olimme aina silloin kellarissa.”

Juttu naurattaa kaikkia, mutta kenenkään nauru ei yllä silmiin asti.

”Ammuskelun vuoksi lapset eivät käy enää kylässä”, sanoo Ljolja Jerosemenko.

Zaitseveen ei pääse. Siellä on nyt liian vaarallista, kerrotaan Ukrainan tiesululla Majorskissa.

Zaitseve sijaitsee aivan niin sanotulla kontaktilinjalla. Avdijivkan ohella se on ollut viime aikoina taisteluiden keskuspiste, osin siksi, että rintama kulkee sen läpi. Viikonloppuna Etyjin tarkkailijat lähtivät pois, kun luodit lensivät vain noin metrin heidän yläpuolellaan.

Ikävämpää on, että kranaattituli estää myös avustuskuljetukset Zaltseveen sekä muihin sen kaltaisiin kyliin, vaikka ne ovat käytännössä ulkopuolisen avun varassa.

Olosuhteet ovat paljon pahemmat kuin Luhanskessa, sillä taistelujen vaurioittamia kaasuputkia ja muuntajia ei ole saatu korjattua. Vielä huhtikuussakin hengitys voi huurtua näissä kylissä öisin myös sisällä.

Avdijivkaan taas pääsee erilaisia kapeita kyläteitä kierrellen.

Kiertelyn syy on sodassa. Täällä taistelut ovat olleet viime päivinä kovimpia. Venäjän tukemat kapinalliset ovat lähimmillään vain 300 metrin päässä Ukrainan joukkojen asemista.

Ukrainan armeija varautuu parhaillaan selvästi siihen, että vastapuoli saattaa yrittää vallata osia Avdijivkasta. Ukrainan armeijan mukaan se ampui kaupungissa viime viikolla Venäjän Orlan-10-lennokin.

”Öisin tapahtuu enemmän, mutta kyllä ne päivälläkin sotivat. Eilen yksi nainen kuoli istuttaessaan perunoita. Neljältä iltapäivällä”, sanoo Anna Velitško, joka istuttaa salaattia kotitalonsa pihalla runsaan kilometrin päässä etulinjasta.

Hänen kotitalonsa ja sen vieressä seisova toinen yhdeksänkerroksinen kerrostalo ovat saaneet useita osumia. Velitškon talossa kahdeksannen ja yhdeksännen kerroksen kulma-asunnot ovat tuhoutuneet täysin. Niistä puuttuu ulkoseinä, sisäseinien tapetit näkyvät nyt ulos.

Useissa asunnoissa asutaan silti vielä. Jossain lähistöllä joku leikkaa nurmikkoa.

Kalle Koponen / HS
Avdijivkan kaupungissa Itä-Ukrainassa asuvat Jura, 6, (vas.) ja Kirill, 7, leikkivät sotaa oikeassa sodassa raunioituneen kotitalonsa portailla. Talo sijaitsee runsaan kilometrin päässä etulinjasta.
Avdijivkan kaupungissa Itä-Ukrainassa asuvat Jura, 6, (vas.) ja Kirill, 7, leikkivät sotaa oikeassa sodassa raunioituneen kotitalonsa portailla. Talo sijaitsee runsaan kilometrin päässä etulinjasta.

Sisäpiha on myös ukrainalaisjoukkojen selusta, sillä yhdeksänkerroksinen talo antaa suojaa osin rikki ammuttunakin. Ukrainan lääkintäjoukot keittelevät kenttäkeittiössä borssia. Tällä kertaa vuoro osui Jarikille.

”Äiti ei tiedä, että olen täällä”, sanoo siviilissä sairaanhoitajana työskentelevä Vika, joka saapui rintamalle runsas viikko sitten. Nyt hänellä on maastopuku ja rynnäkkökivääri.

”Äiti luulee, että olen kauempana taisteluista. Mutta ei meitä tyttöjä päästetä hakemaan haavoittuneita etulinjasta.”

Sotilaita haavoittuu täällä oikeastaan joka päivä, osa vakavasti. Niin haavoittui vuosi sitten myös Denis, joka istuu nyt pienessä liikuteltavassa hammashoitolassa. Luoti osui selkään, mutta se saatiin pois kokonaisena. Nyt hän on taas rintamalla: selästä kaivettu luoti on taskussa onnea tuomassa, ja kohta hammaskivikin on rapsutettu pois.

”Vaikea oli olla tulematta”, Denis kertoo, vaikka on nähnyt monen tuttavansa kaatuvan.

Kalle Koponen / HS
Kranaatti on jättänyt jäljen kerrostalon seinään Avdijivkassa.
Kranaatti on jättänyt jäljen kerrostalon seinään Avdijivkassa.

Nuoret sotilaat ovat voitonvarmoja, vaikka tietävät, ettei ihan koko paikallisväestö suhtaudu heihin myönteisesti.

”Me emme saa hyökätä, vain puolustautua. Jos saisimme hyökätä, tämä olisi pian ohi”, eräs sanoo.

Vaikka Ukrainankin joukkojen puolelta ammutaan välillä myös raskaalla kalustolla, niille annettu määräys olla hyökkäämättä perustuu kokemukseen. Ukraina oppi kesällä 2014, ettei se voita tätä sotaa sotimalla, koska Venäjä ei salli sitä ja on aina vahvempi.

Etulinjassa ei ymmärretä tätä eikä siksi aina koko sotaakaan. Täällä on olevinaan sota, mutta hyökätä ei saa. On olevinaan tulitauko mutta silti täysi sota.

Miksei miehittäjää ajeta pois, täällä kysytään. Kun vastauksia ei ole, ne pitää yrittää päätellä.

”Kaikessa on kyse rahasta. Poliitikoilla on rahat, meillä kuolleita ihmisiä”, yksi sanoo.

Kalle Koponen / HS
Hammaslääkäri Viktoria Voronova hoitaa sotilaita ja siviileitä liikkuvalla klinikallaan.
Hammaslääkäri Viktoria Voronova hoitaa sotilaita ja siviileitä liikkuvalla klinikallaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat