Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron selitti verojaan ja puolusti kansalaisten oikeutta rikastua

Cameron kielsi tehneensä mitään väärää. Hänestä kaikkia brittejä pitää rohkaista tekemään rahaa laillisesti.

Ulkomaat
 
STEFAN WERMUTH / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron sanoi maksaneensa kaikki ne verot mitä pitääkin ja kertoneensa avoimesti taloudellisista kytköksistään.
Britannian pääministeri David Cameron sanoi maksaneensa kaikki ne verot mitä pitääkin ja kertoneensa avoimesti taloudellisista kytköksistään. Kuva: STEFAN WERMUTH / Reuters
Tästä on kyse

Isä sijoitti ulkomaille, äiti antoi rahalahjan

 Pääministeri David Cameronin edesmennyt isä perusti aikoinaan sijoitusrahaston ulkomaille.

 Cameronin Samantha -vaimo myi kyseisiä sijoituksia 30 000 punnalla vuonna 2010 ennen kuin Cameron tuli pääministeriksi. Voitosta maksettiin Britanniaan verot, ja nettovoittoa jäi 19 000 puntaa.

 Cameron julkisti sunnuntaina verotietonsa pääministerivuosiltaan. Cameron on saanut äidiltään lahjaksi 200 000 puntaa vuonna 2011. Sen avulla pääministeri voi välttää perintöveroja.

 Cameronin ei ole osoitettu tehneen mitään lainvastaista.

Lontoo

Verotustaan Britannian parlamentille maanantaina selittämään joutunut pääministeri David Cameron sanoi maksaneensa kaikki ne verot mitä pitääkin ja kertoneensa avoimesti taloudellisista kytköksistään.

Cameronin verotus tuli kiinnostuksen kohteeksi Panaman tietovuodon yhteydessä.

Pääministerin edesmenneellä isällä oli ollut ulkomaisia sijoituksia, jotka Cameronin vaimo myi vuonna 2010 eli samana vuonna kun Cameron tuli pääministeriksi.

”Myin samana vuonna myös muut osakkeeni, koska en halunnut altistua eturistiriidoille”, Cameron kertoi parlamentin alahuoneen istunnossa.

Cameron myönsi, että hän olisi voinut olla Panama-syytösten selvittämisessä parempikin:

”Minun olisi pitänyt vastata syytöksiin nopeammin, mutta olin vihainen siitä, kuinka isäni muistoa loukattiin.”

Pääministerin mukaan hänen isänsä perusti rahaston ulkomaille siksi, koska sen oli määrä tehdä sijoituksia dollareissa. Kyse oli liiketoiminnasta, ja vastaavia sijoituksia on kuulemma myös ay-liikkeellä ja mediayhtiöillä. Rahasto oli Cameronin mukaan ilmoitettu asianmukaisella tavalla Britannian veroviranomaiselle, ja myyntivoitoista maksettiin verot Britanniaan.

Cameron ei lähtenyt pyytelemään anteeksi sitä, että hänen osakemeklari-isänsä oli varakas, vaan teki vastahyökkäyksen:

”Meidän täytyisi puolustaa jokaisen Britannian kansalaisen oikeutta tehdä rahaa laillisin keinoin.”

Cameronin lisäksi verotietonsa julkistivat valtiovarainministeri George Osborne sekä oppositiojohtaja, labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn.

Britannian konservatiivihallitus aikoo koventaa entisestään toimia veronkiertoa vastaan.

Parlamentin talousvaliokunnan puheenjohtaja Andrew Tyrie muistutti puheenvuorossaan, että verosuunnittelu on eri asia kuin veronkierto: suunnittelu on laillista, mutta hallituksen tehtävä on tukkia porsaanreiät.

Panama-kohu tulee Cameronille ikävään aikaan, sillä Britannia järjestää juhannusviikolla kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta.

Vaikka Cameronin ei ole osoitettu tehneen mitään laitonta, heikentävät pääministeriin kohdistuvat epäilyt hänen arvovaltaansa.

Tämä taas voi edelleen vahvistaa EU-eroa kannattavaa leiriä.

”On vaikea nähdä, että Cameron olisi toiminut väärin. [Julkisuudessa esiintyvä] tarina rikkaasta ylimielisestä eliitistä voi kuitenkin pelata häntä vastaan”, politiikan kommentaattori ja YouGov-mielipidemittausyhtön entinen johtaja Peter Kellner kertoi maanantaina ulkomaankirjeenvaihtajille.

Pääministerin etuoikeutettu tausta on erityisen vastenmielinen monille työväenpuolueen äänestäjille. Jos Cameron aikoo voittaa EU-kansanäänestyksen, tarvitsee hän kuitenkin EU-myönteiset labourin äänestäjät puolelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat