Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentti Rousseff pitäisi asettaa virkasyytteeseen, suosittelee asiasta päättävän kongressin komitea

Komitean kanta ei ole sitova, mutta sen uskotaan heijastelevan kongressiedustajien mielipidettä.

Ulkomaat
 
PILAR OLIVARES / REUTERS
Brasilian presidentin Dilma Rousseffin virkasyytettä vastustavat mielenosoittajat kertoivat pitävänsä tapahtumia vallankaappausyrityksenä maanantaina Rio de Janeirossa.
Brasilian presidentin Dilma Rousseffin virkasyytettä vastustavat mielenosoittajat kertoivat pitävänsä tapahtumia vallankaappausyrityksenä maanantaina Rio de Janeirossa. Kuva: PILAR OLIVARES / REUTERS

Brasilian kongressin alainen komitea suositteli maanantaina presidentti Dilma Rousseffin asettamista virkasyytteeseen. Äänet jakautuivat 38–27 virkasyytteen puolesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Työväenpuoluetta edustavaa Rousseffia on epäilty tilinpidon vääristelystä budjettivajeen salaamiseksi ennen vuoden 2014 vaaleja, joissa hänet valittiin jatkokaudelle.

Komitean kanta ei ole sitova, mutta sen uskotaan heijastelevan virkasyytteestä päättävien kongressiedustajien mielipidettä.

Edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen on määrä äänestää aiheesta sunnuntaina tai maanantaina. Kahden kolmasosan tuki virkasyytteelle veisi asian senaattiin eli ylähuoneeseen, jolla olisi valta nostaa virkasyyte ja panna Rousseff viralta väliaikaisesti 180 päivän ajaksi todistusaineistoon perehtymistä varten. Lopullinen viraltapano vaatisi kahden kolmasosan kannatuksen senaatissa.

Jos viraltapano etenee, Rousseffin tilalle astuu luultavasti väliaikaisesti varapresidentti Michel Temer. Tämän oma puolue, ideologisesti hajanainen PMDB on jättänyt hallituksen mutta on niin ikään syvällä korruptiosyytöksissä. Myös Temer on vaarassa saada virkasyytteen.

Asiantuntijat arvioivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Rousseffin virkasyyteasian eteneminen senaattiin voi tapahtua muutamassa viikossa, mutta senaatin käsittely itsessään kestäisi kuukausia.

Virkasyytettä saatetaan siis puida senaatissa, kun maailman huomio on keskittynyt elokuussa järjestettäviin Rio de Janeiron olympialaisiin.

Sanomalehti Estadãon maanantaina julkistaman mielipidekyselyn mukaan 298 alahuoneen edustajaa 513:sta tukee virkasyytettä. Läpimenoon vaaditaan 342 ääntä, mutta 96 edustajaa ei ollut vielä päättänyt kantaansa.

Oppositio on etsinyt syitä viraltapanoon sitten Rousseffin uudelleenvalinnan vuonna 2014, jolloin maan talous oli jo pahoissa vaikeuksissa. Samaan aikaan Rousseffin suosio on laskenut jyrkästi taantuman ja öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalin laajenemisen myötä. Rousseff ei ole henkilökohtaisesti epäiltynä korruptiotutkinnassa.

Virkasyyteasia on jakanut Brasilian entistäkin kärjekkäämmin hallituksen vastustajiin ja niihin, joiden mielestä kyseessä on vallankaappausyritys.

Edellisen kerran Brasilian presidentti joutui luopumaan tehtävästään kesken kauden vuonna 1992. Tuolloin Fernando Collor erosi korruptioskandaalien keskellä ennen kuin kongressi ehti panna hänet viralta. Monet kuitenkin sanovat, että viime kädessä hän joutui lähtemään, koska taloustilanne kävi niin pahaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat