Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaanien presidentti­ehdokkaasta tulossa suuri riita – hävinnyt Trump syytti ”vääristeltyjä” sääntöjä

Suurliikemiehen voittokulku esivaaleissa on hiipunut. Ratkaisu saattaa jäädä riitaisaan puoluekokoukseen.

Ulkomaat
 
CARLO ALLEGRI / Reuters
Kannattaja piteli Donald Trumpin kannatuslippalakkia ehdokkuutta tavoittelevan liikemiehen puhuessa kampanjatilaisuudessa New Yorkissa.
Kannattaja piteli Donald Trumpin kannatuslippalakkia ehdokkuutta tavoittelevan liikemiehen puhuessa kampanjatilaisuudessa New Yorkissa. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva liikemies Donald Trump kärsi viikonloppuna tappion Coloradon esivaaleissa ja syytti häviöstä vääriä sääntöjä.

Haastaja Ted Cruz voitti Coloradon kaikki 34 valitsijamiestä. Trumpin aiempi voittokulku esivaaleissa on parin viime viikon aikana hiipunut, kun taas Cruz on saanut lisää valitsijamiehiä taakseen.

Trumpilla on nyt tukenaan 743 valitsijamiestä, Cruzilla 545. Coloradon tuloksen jälkeen näyttää todennäköiseltä, ettei kukaan ehdokkaista saa 1 237 valitsijamiestä, mikä tarvittaisiin suoraan valintaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Se tarkoittaisi, että ehdokas ratkaistaan vasta heinäkuun puoluekokouksessa, jolloin valinnasta todennäköisesti tulisi suuri riita.

Coloradossa äänestäjien tahto ei Trumpin mielestä näkynyt tuloksessa.

MIKE BLAKE / Reuters
Donald Trumpin haastaja Ted Cruz voitti Coloradon kaikki 34 valitsijamiestä.
Donald Trumpin haastaja Ted Cruz voitti Coloradon kaikki 34 valitsijamiestä.

”Systeemi on vääristelty, se on kiero”, Trump sanoi Fox-uutiskanavalle.

Haastaja Cruzin tiedottaja Alice Stewart kuittasi:

”Hänellä (Trumpilla) on tapana valittaa, kun hän ei voita”, raportoi uutistoimisto Reuters.

Coloradossa republikaaneilla on käytössä monimutkainen vaalisysteemi, jossa puoluejohdolla on monia muita osavaltioita enemmän sananvaltaa ehdokasvalinnassa. Tavallisempi vaalitapa on, että äänestäjät valitsevat ehdokkaan ja valitsijamiehet jaetaan suhteessa äänimäärään.

Republikaanipuolueen tiedottaja Sean Spicer sanoi, että osavaltiot ovat päättäneet vaalisäännöistään yli vuosi sitten ja ne ovat kaikkien tiedossa.

”On eri asia, jos ei ymmärrä. Mutta vääristelystä ei ole kyse, kun kaikki on tehty avoimesti”, hän sanoi Foxille.

Trump on jakanut republikaanipuoluetta räväköillä ehdotuksillaan ja kommenteillaan, joita on pidetty solvaanina esimerkiksi naisia, meksikolaisia ja muslimeita kohtaan.

Maanantaina Trump syytti, että republikaanien valintaprosessi on rakennettu suojelemaan sisäpiiriläisiä ja estämään haastajien valinnan.

Jos ehdokasvalinta ratkaistaan vasta heinäkuun puoluekokouksessa, odotettavissa on sotkuinen kiista. Kokouksessa valitsijamiehet voivat vaihtaa kannatuksensa toiselle ehdokkaalle, joten peli on tavallaan kaikille auki.

Puoluekokous näyttää Cruzin ainoalta mahdollisuudelta voittaa ehdokkuus. Uskovainen ja konservatiivinen senaattori ei kuitenkaan hänkään kerää kannatusta koko puoluekentässä.

Kolmantena republikaanien kisassa on vielä mukana Ohion kuvernööri John Kasich, joilla on vähiten valitsijamiehiä. Kasichin mahdollisuudet ovat lähinnä siinä, että hän sinnittelee puoluekokoukseen asti. Jos puolue ei halua Trumpia eikä Cruzia, voi Kasich tarjota keskitien ratkaisun.

Demokraattipuolueen ehdokaskisaa johtaa edelleen entinen ulkoministeri Hillary Clinton. Vastaehdokas senaattori Bernie Sanders on kuitenkin voittanut seitsemän kahdeksasta edellisestä esivaalista, mikä antaa hänelle yhä mahdollisuuden ehdokkuuteen.

Sekä republikaanit että demokraatit pitävät seuraavat esivaalinsa New Yorkissa 19. huhtikuuta.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat