Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boko Haramin uusin kauheus: Yli 40 lasta osallistui itsemurha­iskuihin viime vuonna

Lapsia pakotetaan väkivallalla mukaan terrori-iskuihin. Unicefin mukaan itsemurhaiskuihin osallistuneiden lasten määrä kymmenkertaistui vuodesta 2014.

Ulkomaat
 
AFOLABI SOTUNDE / Reuters
Boko Haramin vankeudesta vapautunut Rebecca Issac osallistui Nigerian Abujassa tilaisuuteen Chibokin koulutyttöjen sieppauksen toisena vuosipäivänä.
Boko Haramin vankeudesta vapautunut Rebecca Issac osallistui Nigerian Abujassa tilaisuuteen Chibokin koulutyttöjen sieppauksen toisena vuosipäivänä. Kuva: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Kaksi viikkoa sitten kaksi sekavanoloista tyttöä käveli kamerunilaiseen Limanin kylään. Tytöt herättivät kylän oman vartijajoukon huomion, ja vartijat ottivat tytöt kiinni.

Selvisi, että teini-ikäiset tytöt olivat huumattuja, heissä oli pahoinpitelyn jälkiä – ja he kantoivat vartaloihinsa kiinnitettyjä pommeja.

Samanlaiset tilanteet ovat yleistyneet nopeasti Koillis-Nigeriassa ja sen raja-alueilla, joita terrorisoi ääri-islamistinen Boko Haram -järjestö.

Viime vuonna itsemurhaiskuihin osallistui 44 lasta. Määrä kymmenkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin raportti, joka julkaistiin tiistaina.

Useimmat iskuissa käytetyistä lapsista on ollut tyttöjä.

”Lasten huijaaminen ja pakottaminen tappavien iskujen tekijöiksi on yksi kauhistuttavimpia piirteitä Nigerian ja sen naapurimaiden väkivallassa”, sanoi Unicefin aluejohtaja Manuel Fontaine tiedotteessa.

Raportti tarkastelee terrorihyökkäyksiin pakotettuja lapsia neljässä Länsi-Afrikan maassa: Nigeriassa, Kamerunissa, Tsadissa ja Nigerissa. Niiden kaikkien asevoimat taistelevat Boko Haramia vastaan yhteisellä rajaseudullaan.

Viime kuukausina Boko Haram on ajettu pois monilta alueilta, joita se piti hallussaan Koillis-Nigeriassa. Se on vaihtanut taktiikkaansa ja lähettää viidakon piilopaikoistaan pomminkantajia siviilien keskelle.

Iskuihin joutuneet lapset ovat uhreja, sanoo Unicef. Heidät on pakotettu pommi-iskuihin väkivallalla.

Kamerunissa Limanin kylässä kiinni otetuista tytöistä toinen kertoi kuulusteluissa olevansa yksi Chibokin kylän tytöistä, jotka siepattiin kaksi vuotta sitten, kertoi uutistoimisto Reuters. Väitettä ei kuitenkaan ole vielä varmistettu.

Noin 270 koulutytön sieppauksesta Chibokissa Koillis-Nigeriassa on nyt kaksi vuotta. Tapaus nostatti sosiaalisessa mediassa kansainvälisen #bringbackourgirls-kampanjan. Tytöistä 219 on yhä kateissa.

Boko Haram on tehnyt monia muitakin suuria ryhmäsieppauksia, jotka eivät kuitenkaan ole herättäneet maailmalla suurta huomiota. Kaikkiaan järjestö on siepannut noin 2 000 tyttöä ja poikaa kahden vuoden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Boko Haramin seitsemänvuotisella sodalla on ollut tuhoisat vaikutukset neljän maan rajaseudulla. Noin 1,3 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan kodeistaan. Noin 1 800 koulua on suljettu.

Lasten käyttö itsemurhaiskuissa on joissain yhteisöissä johtanut siihen, että lapsia on alettu pelätä, Unicef sanoo. Erityisen hankalassa asemassa ovat Boko Haramin vankeudesta vapautuneet lapset. Heihin suhtaudutaan epäluuuloisesti ja jopa syrjivästi.

Syrjinnän sijaan lapset tarvitsisivat tukea ja hoitoa, sillä Boko Haramin vankina monet heistä ovat joutuneet raiskatuksi.

Boko Haram on tehnyt liittolaissopimuksen osia Irakista ja Syyriasta miehittävän islamistijärjestö Isisin kanssa. Käytännön yhteistyö on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vähäistä.

Viime vuonna Nigerian presidentiksi valittu Muhammadu Buhari lupasi tuhota Boko Haramin. Edistyksestä huolimatta Nigerian asevoimat eivät ole saaneet järjestöä nujerrettua. Buhari määräsi myös uuden tutkinnan Chibokin sieppauksista. Uusia tietoja tytöistä ei kuitenkaan ole ilmennyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat