Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentin piinaviikko alkoi

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on pienen askeleen lähempänä viraltapanoa, mutta peli ei ole vielä pelattu.

Ulkomaat
 
RICARDO MORAES / Reuters
Brasilian presidentti Dilma Rousseff
Brasilian presidentti Dilma Rousseff Kuva: RICARDO MORAES / Reuters

Brasilian presidentin Dilma Rousseffin piinaviikko on käynnistynyt huonoilla ja hyvillä uutisilla.

Huono uutinen hänen kannaltaan oli odotetusti se, että kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentin virkarikossyytteen puolesta.

Presidenttiä syytetään budjettilakien rikkomisesta. Samalla hänen kansansuosiotaan syövät talouskriisi ja öljy-yhtiö Petrobrasin massiivinen korruptioskandaali.

Todellinen taistelu on edessä ensi sunnuntaina, jolloin edustajainhuoneen täysistunnon odotetaan äänestävän asiasta. Presidentin vastustajat tarvitsevat kaksi kolmasosaa äänistä, jotta asia etenisi senaattiin.

Jos asia etenee senaatin käsittelyssä, presidentti joutuu siirtymään käsittelyn ajaksi syrjään enintään 180 päivän ajaksi. Hän ei siten ehkä ole avaamassa seremonioita, kun Rio de Janeirossa elokuussa kisataan kesäolympialaisissa.

Vasemmistolaisen Rousseffin tilanne on tukala, mutta peli ei ole vielä pelattu.

Työväenpuolue on esittänyt tapahtumat vallankaappauksen yrityksenä, jonka tavoitteena on kammeta neljät peräkkäiset presidentinvaalit voittanut vasemmistopuolue vallasta.

Brasiliassa on kokemusta vallankaappauksista, eivätkä ne ole hyvässä huudossa.

Retoriikka on sikäli toiminut, että hallitus on onnistunut mobilisoimaan kaduille vastamielenosoituksia. Sen tukena on kansanliikkeitä, taiteilijoita ja vasemmistointellektuelleja.

Pieni hyvä uutinen presidentin kannalta oli tutkimusyritys Datafolhan uusin kysely, jonka mukaan viraltapanoa kannattaa 61 prosenttia brasilialaisista. Se on vähemmän kuin viime kuussa, jolloin lukema oli 68 prosenttia.

Presidentin kaatumisen todennäköisyys oli konsulttiyhtiö Eurasia Groupin arvioissa vähän aikaa sitten alentunut 60 prosenttiin, kun se aiemmin oli 70 prosenttia.

Korruptioskandaalit ärsyttävät brasilialaisia, mutta virkarikossyytökset eivät perustu niihin. Presidentti on hyvin epäsuosittu. Silti osa hänen kovista arvostelijoistaankin katsoo, ettei viraltapanoon ole riittäviä perusteita.

Esimerkiksi sanomalehti Folha de São Paulo vaati pääkirjoituksessaan presidenttiä eroamaan oma-aloitteisesti.

Tilanteen ratkaisemista hankaloittaa entisestään se, että vaihtoehdotkaan eivät ole haluttuja.

Kyselyjen mukaan brasilialaiset eivät tahdo johtajakseen myöskään varapresidentti Michel Temeriä. Hän tulisi tilalle, jos presidentti joutuu siirtymään syrjään senaatin käsittelyn aikana. Myös Temeriä itseään uhkaa virkasyyte.

Hänen puolueensa, aatteellisesti hajanainen suurpuolue PMDB on syvästi korruptiosyytösten kohteena, kuten on iso osa koko maan poliittista eliittiä.

Korkeimman oikeuden tuomari kiteytti tunnelman sanomalla: ”Hyvä Jumala, tässä on meidän vaihtoehtomme.”

Hän ei ilmeisesti huomannut, että kommentit välittyivät tv-mikrofonin kautta.

Uusimpiin kohuihin mahtuu myös maanantaina julkisuuteen pulpahtanut nauhoitus, jossa varapresidentti Temer puhuu jo kuin olisi itse presidentti. Temerin mukaan sen vuotaminen julkisuuteen oli vahinko. Monen muun mielestä ajoitus oli liian sopiva ollakseen sattumaa.

Brasilian politiikka on niin täynnä käänteitä, että ennustusten teko on näinä päivinä vaarallista.

Kummallakaan osapuolella ei toistaiseksi näytä olevan varmasti koossa tarvittavaa määrää ääniä sunnuntain äänestyksessä. Rousseffin vastustajat tarvitsevat puolelleen 342 edustajainhuoneen 513 edustajasta.

Vaikka Rousseff onnistuisi selättämään syytteet, maan hallitseminen olisi hänelle jatkossa hyvin hankalaa. Hallituksen on tähänkin asti ollut vaikea saada läpi aloitteitaan kapinoivassa parlamentissa. Se on kriisin keskellä yrittänyt neuvotella tuekseen pienempiä puolueita tarjoamalla vastalahjaksi esimerkiksi painavia ministerinsalkkuja.

Viraltapano taas saisi luultavasti kaduille hallitusta tukevat ammattiliitot ja kansalaisliikkeet, jotka vastustavat presidentin kaatamista.

Kävi miten tahansa, näyttää siltä, että Rion olympialaisten aikana käydään kovia mittelöitä myös urheilukenttien ulkopuolella.

UESLEI MARCELINO
Brasilian kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.
Brasilian kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat