Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Arabinuoret hyljeksivät Isisiä ja uskovat sen kaatuvan

Kaksi kolmesta arabinuoresta haluaa lisää vapauksia naisille. Saudi-Arabiassa 90 prosenttia nuorista haluaa parantaa naisten asemaa.

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Saudinuoret viettivät iltaa Jeddan satamassa Saudi-Arabiassa kesäkuussa 2012.
Saudinuoret viettivät iltaa Jeddan satamassa Saudi-Arabiassa kesäkuussa 2012. Kuva: Sami Kero / HS

Arabimaiden nuorison selvä enemmistö vastustaa terroristiverkosto Isisiä ja pitää sitä pahimpana uhkana Lähi-idälle. Arabinuorista 78 prosenttia ei haluaisi liittyä Isisiin, vaikka se käyttäisi vähemmän väkivaltaa.

Toisaalta vain 15 prosenttia arabimaiden nuorista uskoo, että Isis saa lopulta perustettua pysyvän islamilaisen valtion eli kalifaatin.

Arabinuorison asenteet selviävät kyselytutkimuksessa, jossa haastateltiin noin 3 500 naista ja miestä 16 arabimaassa. Tutkimus julkaistiin tiistaina.

Isisin nousu on arabinuorten suurin huolenaihe toista vuotta peräkkäin. Isisin vallan lisääntymisestä on huolissaan 77 prosenttia ja erittäin huolissaan 50 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen perusteella arabinuoriso haluaisi lisää vapauksia ja tasa-arvoa.

Vastanneista 67 prosenttia on sitä mieltä, että arabimaiden johtajien pitäisi lisätä naisten kansalaisvapauksia ja ihmisoikeuksia.

Miesten ja naisten vastauksilla kysymykseen ei ollut käytännössä lainkaan eroa: Naisista 68 prosenttia ja miehistä 66 prosenttia vaatii johtajiltaan naisten aseman parantamista.

Eniten naisten asemaa haluaisivat parantaa nuoret Persianlahden maissa, joissa naisten asema on rajoitetuin. Naisten vapauksia tiukimmin ehkä koko maailmassa rajoittavassa Saudi-Arabiassa 90 prosenttia vastanneista haluaisi naisille lisää vapauksia ja oikeuksia.

Kun tyngäksi jääneen arabikevään vallankumouksista on kulunut viisi vuotta, 53 prosenttia nuorista arabeista pitää vakauden ylläpitämistä tärkeämpänä kuin demokratian edistämistä.

Arabikevään jälkeinen optimismi on haihtunut.

Vastanneista enää 36 prosenttia uskoo arabimaailman olevan parempi paikka arabikevään jälkeen. Vuonna 2012 heti arabikevään jälkeen 72 prosenttia vastaajista uskoi kumousten olleen arabimaille hyväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat