Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan tunnetuin koomikko pilkkasi rajusti Turkin Erdoğania – nyt Merkelin hallitus on kovan paikan edessä

Turkin presidentti Recep Tayip Erdoğan on tehnyt satiirista rikosilmoituksen. Saksan hallitus tasapainoilee sananvapauden ja Turkki-suhteen välillä.

Ulkomaat
 
Ullstein Bild / Spiegel
Saksan tunnetuin koomikko, satiiriohjelman isäntä Jan Böhmermann, on aiemminkin ravistellut satiirillaan Saksaa.
Saksan tunnetuin koomikko, satiiriohjelman isäntä Jan Böhmermann, on aiemminkin ravistellut satiirillaan Saksaa. Kuva: Ullstein Bild / Spiegel
Tausta

Pilkkaruno sisälsi panetteluita toisensa jälkeen

Kun koomikko Jan Böhmermann oli ilmoittanut 31. maaliskuuta lähetyksessään antavansa esimerkin siitä, millaista pilkkaa ei Saksassakaan saa tehdä, hän antoi palaa.

Turkin presidenttiä parjannut pilkkaruno listaa kaikki mahdolliset herjaukset ja panettelut, mitä mieleen ikinä saattaa tulla.

Runo alkaa vielä varsin kevyesti: ”Patatyhmä, pelkuri ja estoinen, sellainen on presidentti Erdoğan.”

Sen jälkeen säkeet muuttuvat koko ajan alatyylisemmiksi. Böhmermann runoilee Erdoğanista eläimiinsekaantujana, kurdien potkijana ja auttamattomana typeryksenä.

ZDF-kanava poisti koko lähetyksen sähköisestä arkistostaan, mutta runo kiertää yhä internetissä.

Berliini

Saksan tunnetuin koomikko, satiiriohjelman isäntä Jan Böhmermann tiesi, että maaliskuun lopun televisiolähetyksestä tulee nousemaan kohu. Mutta että nyt koko Saksa puhuu sanavapauden rajoista, sitä suosittu hovinarrikaan tuskin osasi aavistaa.

Böhmermann esitti Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n suositussa Neo Magazin Royale -satiiriohjelmassa Turkin presidenttiä Recep Tayip Erdoğania herjanneen runon lähes kaksi viikkoa sitten.

Erdoğan teki henkilökohtaisen rikosilmoituksen saksalaissatiirikosta maanantaina ja vetosi Saksan lakiin, jonka perusteella voi saada tuomion ulkomaisten valtionjohtajien loukkaamisesta. Tämä laki edellyttää, että Saksan hallitus ottaa kantaa siihen, tehdäänkö asiassa rikostutkinta.

Nyt Ang ela Merkelin hallitus pohtii, mitä tehdä Böhmermannin suhteen. Vaakakupissa on Turkissa sananvapautta pilkkanaan pitävä Erdoğan ja saksalaisen yhteiskunnan korkeimmat arvot, sananvapaus ja taiteen vapaus.

Monien arvioiden mukaan useiden poliittisten vaikeuksien kuormittama Merkel on nyt todella puun ja kuoren välissä.

”Jos hän päättää, että Böhmermannilla on ollut oikeus satiiriin, hän riskeeraa ja loukkaa Turkin erittäin herkkähipiäistä presidenttiä. Jos hän taas antaa luvan rikostutkintaan, Saksan sisällä nousee äänekäs vastarinta”, arvioi media-asiantuntija Bernhard Pörksen Tübingenin yliopistosta The New York Times -lehdessä.

Aiemmin Merkel on luonnehtinut satiirikon pilkkarunoa ”tietoisesti loukkaavaksi”.

Ennen Erdoganin tekemää rikosilmoitusta Mainzin syyttäjälle on tullut parikymmentä yksityishenkilöiden ilmoitusta Böhmermannista. Lisäksi Turkin valtio on kirjallisesti vaatinut Saksan ulkoministeriöltä, että satiirikko joutuu rikostutkintaan.

Tiistaina tuli tieto, että Böhmermannin tämän viikon torstai-illan lähetys on peruttu.

Saksan hallitus on ilmoittanut tarvitsevansa muutamia päiviä päätöksentekoon.

Runon säkeet alittivat kaikki hyvän maun rajat, sillä siinä Erdogan sekaantuu vuohiin, hänen hengityksensä haisee karmealta ja hän katsoo lapsipornoa. Jan Böhmermann itse perusteli runoa satiirin ja herjaamisen eron selventämisellä.

Maaliskuun viimeisen päivän lähetyksessä koomikko Böhmermann itse asiassa ammensi innoituksensa toisen satiiriohjelman, Extra 3:n, Erdoğania pilkanneesta varsin harmittomasta laulusta, joka johti Saksan suurlähettilään puhutteluun Ankarassa.

Sitten Böhmermann ilmoitti, että sitä, mitä hän seuraavaksi lausuu, ei saa tehdä Saksassakaan. Ja sitten hän luki pilkkarunonsa.

Ohjelman esittänyt ZDF-kanava poisti lähetyksen sähköisestä arkistostaan seuraavana päivänä.

Nyt suuren poliittisen myrskyn aiheuttanut Jan Böhmermann on aiemminkin ravistellut satiirillaan Saksaa. Viime maaliskuussa hän väitti lähetyksessään manipuloineensa videon, jolla Kreikan silloinen valtiovarainministeri Yannis Varoufakis näytti keskisormea. Video oli aiemmin esitetty arvostetussa keskusteluohjelmassa.

Tämä aiheutti Saksassa valtavan mediamylläkän viestinten omista sisällöistä ja nopeasta onlinejournalismista – juuri sellaisen, mihin koomikko pyrkikin. Aivan lopullista totuutta Varoufakis-videon aitoudesta tai manipuloinnista ei tiedetä vieläkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat