Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaanien presidenttiehdokkaasta tulossa suuri riita – hävinnyt Trump syytti ”vääristeltyjä” sääntöjä

Suurliikemiehen voittokulku esivaaleissa on hiipunut. Ratkaisu saattaa jäädä riitaisaan puoluekokoukseen.

Ulkomaat
 
MIKE SEGAR / reuters
Liikemies Donald Trump tervehti kannattajiaan kampanjoidessaan Albanyssa maanantaina.
Liikemies Donald Trump tervehti kannattajiaan kampanjoidessaan Albanyssa maanantaina. Kuva: MIKE SEGAR / reuters
Fakta

Kisa menee tiukoille

 Molempien puolueiden presidenttiehdokkuus saattaa ratketa kesällä.

 Demokraattien puolella Hillary Clinton johtaa Bernie Sandersia valitsijamiehin 1 305–1 086. Jos supervalitsijamiehet lasketaan mukaan, Clintonin johto on suurempi.

 Republikaanien puolella Donald Trumpilla on 742, Ted Cruzilla 529 ja John Kasichilla 143 valitsijamiestä. Näyttää todennäköiseltä, ettei Trump saa ehdokkuuteen tarvittavaa valitsijamiesmäärää ja valinta jäisi puoluekokoukseen.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva liikemies Donald Trump kärsi viikonloppuna tappion Coloradon esivaaleissa ja syytti häviöstä vääriä sääntöjä.

Haastaja Ted Cruz voitti Coloradon kaikki 34 valitsijamiestä. Trumpin aiempi voittokulku esivaaleissa on parin viime viikon aikana hiipunut, kun taas Cruz on saanut lisää valitsijamiehiä taakseen.

Trumpilla on nyt tukenaan 742 valitsijamiestä, Cruzilla 529. Coloradon tuloksen jälkeen näyttää todennäköiseltä, ettei kukaan ehdokkaista saa 1 237:ää valitsijamiestä, joka tarvittaisiin suoraan valintaan puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Se tarkoittaisi, että ehdokas ratkaistaan vasta heinäkuun puoluekokouksessa, jolloin valinnasta todennäköisesti tulisi suuri riita.

Coloradossa äänestäjien tahto ei Trumpin mielestä näkynyt tuloksessa.

”Systeemi on vääristelty, se on kiero”, Trump sanoi Fox-uutiskanavalle.

Vastaehdokas Cruzin tiedottaja Alice Stewart kuittasi: ”Hänellä [Trumpilla] on tapana valittaa, kun hän ei voita”, raportoi uutistoimisto Reuters.

Coloradossa republikaaneilla on käytössä monimutkainen vaalisysteemi, jossa puoluejohdolla on enemmän sananvaltaa ehdokasvalinnassa kuin monissa muissa osavaltioissa. Tavallisempi vaalitapa on, että äänestäjät valitsevat ehdokkaan ja valitsijamiehet jaetaan suhteessa äänimäärään.

Republikaanipuolueen tiedottaja Sean Spicer sanoi, että osavaltiot ovat päättäneet vaalisäännöistään yli vuosi sitten ja ne ovat kaikkien tiedossa.

”On eri asia, jos ei ymmärrä. Mutta vääristelystä ei ole kyse, kun kaikki on tehty avoimesti”, Spicer sanoi Foxille.

Trump on jakanut republikaanipuoluetta räväköillä ehdotuksillaan ja esimerkiksi naisia, meksikolaisia ja muslimeita solvaavilla kommenteillaan.

Maanantaina Trump syytti, että republikaanien valintaprosessi on rakennettu suojelemaan sisäpiiriläisiä ja estämään haastajien valinnan.

Jos ehdokasvalinta ratkaistaan vasta puoluekokouksessa, odotettavissa on sotkuinen kiista. Kokouksessa valitsijamiehet voivat vaihtaa kannatuksensa toiselle ehdokkaalle, joten peli on tavallaan kaikille auki.

Puoluekokous näyttää Cruzin ainoalta mahdollisuudelta voittaa ehdokkuus. Uskovainen ja konservatiivinen senaattori ei kuitenkaan kerää kannatusta koko puoluekentässä.

Kolmantena kisassa on mukana Ohion kuvernööri John Kasich, jolla on vähiten valitsijamiehiä. Kasichin mahdollisuudet ovat lähinnä siinä, että hän sinnittelee puoluekokoukseen asti. Jos puolue ei halua Trumpia eikä Cruzia, voi Kasich tarjota keskitien ratkaisun.

Demokraattipuolueen ehdokaskisaa johtaa edelleen Hillary Clinton. Vastaehdokas senaattori Bernie Sanders on kuitenkin voittanut seitsemän kahdeksasta edellisestä esivaalista, mikä antaa hänelle yhä mahdollisuuden ehdokkuuteen.

Sekä republikaanien että demokraattien seuraavat esivaalit pidetään New Yorkissa 19. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat