Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi haamua USA:n vaalien kulisseissa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on ehdolla lihaa ja verta, mutta kampanjan taustalla leijuu kaksi haamua: George McGovern ja Barry Goldwater. He selittävät osittain sitä, miksi tämän vuoden vaalitaistelu on mennyt monien mielestä epädemokraattiseksi.

George McGovern oli demokraattien presidenttiehdokas vuoden 1972 vaaleissa. Hän hävisi Richard Nixonille 49 osavaltiossa, koska oli keskivertoäänestäjälle liian vasemmistolainen.

Demokraattipuolue otti opiksi. McGovernin murskatappion jälkeen puolue on pyrkinyt valitsemaan ehdokkaan, joka pystyy voittamaan, mieluummin kuin ehdokkaan, joka edustaa puhtaimmin kenttäväen arvoja.

Kuulostaako tutulta? Senaattori Bernie Sanders voitti lauantaina kilpakumppaninsa Hillary Clintonin Wyomingissa prosentein 55,7–44,3. Vaalitavan takia molemmat saivat yhtä paljon valitsijamiehiä.

Selvästi useampi demokraatti on äänestänyt Clintonia kuin Sandersia puolueen presidenttiehdokkaaksi. Tasaisessa kisassa puolue voisi kuitenkin valita itselleen mieluisamman ehdokkaan supervalitsijamiesten avulla.

Nämä ovat puolueen sisäpiiriläisiä, jotka saavat puoluekokouksessa kannattaa haluamaansa ehdokasta. Toistaiseksi heistä 469 tukee Clintonia, 31 Sandersia. Näin he voisivat estää mielestään liian vasemmistolaisen McGovernin – anteeksi Sandersin – valinnan.

Republikaaneilla ei ole supervalitsijamiehiä. Se on yksi syy, miksi puolueen ulkopuolelta tullut Donald Trump johtaa kisaa niin selvästi. Tässä suhteessa republikaanit ovat demokraattisempia kuin demokraatit.

Trumpin taustalla lepattaa kuitenkin Barry Goldwaterin haamu. Kuten Trump, myös Goldwater vetosi etelän valkoisiin ja puhui huolettomasti ydinaseiden käytöstä. Keskivertoäänestäjille hän oli liian oikeistolainen ja koki murskatappion Lyndon B. Johnsonille vuoden 1964 vaaleissa.

Republikaanien demokratiatesti tehdään ehkä puoluekokouksessa heinäkuussa. Trump on varoittanut mellakoista, jos puolue yrittää kruunata ehdokkaaksi jonkun muun kuin hänet.

Kenttäväki pitää puoluejohdon toimintaa eliitin suhmurointina, ja sitä se onkin.

Toisaalta esivaaleissa kovinta ääntä molemmin puolin pitävät kiihkeät aktiivit, mutta presidentin pitäisi kelvata koko kansalle. Demokraattinen ajatus sekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat