Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentin piinaviikko alkoi

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on pienen askeleen lähempänä viraltapanoa, mutta peli ei ole vielä pelattu.

Ulkomaat
 
UESLEI MARCELINO
Brasilian kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.
Brasilian kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteeseen asettamisen puolesta. Kuva: UESLEI MARCELINO

Brasilian presidentin Dilma Rousseffin piinaviikko käynnistyi huonoilla ja hyvillä uutisilla.

Huono uutinen hänen kannaltaan oli odotetusti se, että kongressin edustajainhuoneen komitea äänesti presidentin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

Presidenttiä syytetään budjettilakien rikkomisesta. Samalla hänen kansansuosiotaan syövät talouskriisi ja öljy-yhtiö Petrobrasin massiivinen korruptioskandaali.

Todellinen taistelu on edessä ensi sunnuntaina, jolloin edustajainhuoneen täysistunnon odotetaan äänestävän asiasta. Presidentin vastustajat tarvitsevat kaksi kolmasosaa äänistä, jotta asia etenisi senaattiin.

Jos niin käy, presidentti joutuu siirtymään käsittelyn ajaksi syrjään enintään 180 päivän ajaksi.

Hän ei siis ole välttämättä avaamassa seremonioita, kun Rio de Janeiro isännöi kesäolympialaisia elokuussa.

Vasemmistolaisen Rousseffin tilanne on tukala, mutta peli ei ole vielä pelattu.

Työväenpuolue on esittänyt tapahtumat vallankaappauksen yrityksenä, jonka tavoitteena on kammeta neljät peräkkäiset presidentinvaalit voittanut vasemmistopuolue vallasta.

Brasiliassa on kokemusta vallankaappauksista, eivätkä ne ole hyvässä huudossa.

Retoriikka on sikäli toiminut, että hallitus on onnistunut mobilisoimaan kaduille vastamielenosoituksia. Puolueen tukena on kansanliikkeitä, taiteilijoita ja vasemmistointellektuelleja.

Pieni hyvä uutinen presidentin kannalta oli uusin, tutkimusyritys Datafolhan tekemä kysely, jonka mukaan viraltapanoa kannattaa 61 prosenttia brasilialaisista. Se on vähemmän kuin viime kuussa, jolloin lukema oli 68 prosenttia.

Presidentin kaatumisen todennäköisyys on konsulttiyhtiö Eurasia Groupin arvioissa laskenut 60 prosenttiin, kun se aiemmin oli 70 prosenttia.

Korruptioskandaalit ärsyttävät brasilialaisia, mutta virkarikossyytökset eivät perustu niihin. Osa presidentin kovista arvostelijoistakin on katsonut, ettei viraltapanoon ole riittäviä perusteita.

Esimerkiksi sanomalehti Folha de São Paulo vaati pääkirjoituksessaan presidenttiä eroamaan oma-aloitteisesti.

Tilanteen ratkaisemista vaikeuttaa se, että vaihtoehdotkaan eivät ole haluttuja.

Kyselyjen mukaan brasilialaiset eivät tahdo johtajakseen varapresidentti Michel Temeriä. Hän tulisi tilalle, jos presidentti joutuu siirtymään syrjään senaatin käsittelyn ajaksi.

Myös Temeriä itseään uhkaa virkasyyte.

Hänen puolueensa, ideologisesti hajanainen PMDB, on syvästi korruptiosyytösten kohteena, kuten on iso osa koko Brasilian poliittista eliittiä.

Korkeimman oikeuden tuomari kiteytti tunnelman sanomalla: ”Hyvä Jumala, tässä ovat meidän vaihtoehtomme.”

Hän ei ilmeisesti huomannut, että kommentit välittyivät tv-mikrofonin kautta.

Brasilian politiikka on niin täynnä käänteitä, että ennustusten teko on näinä päivinä vaarallista.

Kummallakaan osapuolella ei toistaiseksi näytä olevan varmasti koossa sunnuntain äänestyksessä tarvittavaa äänimäärää. Presidentti Rousseffin vastustajat tarvitsevat puolelleen edustajainhuoneen 513 edustajasta 342.

Vaikka Rousseff onnistuisi selättämään syytteet, hallitseminen olisi hänelle jatkossa hyvin hankalaa.

Hallituksen on tähänkin asti ollut vaikea saada aloitteitaan läpi kapinoivassa parlamentissa. Se on kriisin keskellä yrittänyt neuvotella tuekseen pienempiä puolueita tarjoamalla vastalahjaksi esimerkiksi painavia ministerinsalkkuja.

Viraltapano taas saisi luultavasti kaduille hallitusta tukevat ammattiliitot ja kansalaisliikkeet, jotka vastustavat presidentin kaatamista.

Kävi miten tahansa, voi olla, että Rion olympialaisten aikaan käydään kovia mittelöitä myös urheilukenttien ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat