Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boko Haramin uusin kauheus: Yli 40 lasta osallistui itsemurhaiskuihin viime vuonna

Lapsia pakotetaan väkivallalla mukaan terrori-iskuihin. Unicefin mukaan itsemurhaiskuihin osallistuneiden lasten määrä kymmenkertaistui vuodesta 2014.

Ulkomaat
 
AFOLABI SOTUNDE / Reuters
Boko Haramin vankeudesta vapautunut Rebecca Issac osallistui Nigerian Abujassa tilaisuuteen Chibokin koulutyttöjen sieppauksen toisena vuosipäivänä.
Boko Haramin vankeudesta vapautunut Rebecca Issac osallistui Nigerian Abujassa tilaisuuteen Chibokin koulutyttöjen sieppauksen toisena vuosipäivänä. Kuva: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Kaksi viikkoa sitten kaksi sekavanoloista tyttöä käveli kamerunilaiseen Limanin kylään. Tytöt herättivät kylän oman vartijajoukon huomion, ja vartijat ottivat tytöt kiinni.

Selvisi, että teini-ikäiset tytöt olivat huumattuja, heissä oli pahoinpitelyn jälkiä – ja he kantoivat vartaloihinsa kiinnitettyjä pommeja.

Vastaavat tilanteet ovat yleistyneet nopeasti Koillis-Nigeriassa ja sen raja-alueilla, joita terrorisoi ääri-islamistinen Boko Haram -terroristijärjestö.

Viime vuonna itsemurhaiskuihin osallistui 44 lasta. Määrä kymmenkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin tiistaina julkaistu raportti.

”Lasten huijaaminen ja pakottaminen tappavien iskujen tekijöiksi on yksi kauhistuttavimpia piirteitä Nigerian ja sen naapurimaiden väkivallassa”, sanoi Unicefin aluejohtaja Manuel Fontaine tiedotteessa.

Raportti tarkastelee terrorihyökkäyksiin pakotettuja lapsia Nigeriassa, Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissa. Niiden kaikkien asevoimat taistelevat Boko Haramia vastaan.

Iskuihin joutuneet lapset ovat uhreja, sanoo Unicef. Heidät on pakotettu pommi-iskuihin väkivalloin.

Limanin kylässä kiinni otetuista tytöistä toinen kertoi kuulusteluissa olevansa yksi Chibokin kylän tytöistä, jotka siepattiin kaksi vuotta sitten, kertoi uutistoimisto Reuters. Väitettä ei ole vielä varmistettu.

Chibokissa Koillis-Nigeriassa siepatuista 270 koulutytöstä kateissa on yhä 219.

Kaikkiaan Boko Haram on siepannut noin 2 000 tyttöä ja poikaa kahden vuoden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Boko Haramin seitsenvuotisella sodalla on ollut tuhoisat vaikutukset. Noin 1,3 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan kodeistaan. Noin 1 800 koulua on suljettu.

Lasten käyttö itsemurhaiskuissa on joissain yhteisöissä johtanut siihen, että heitä on alettu pelätä, Unicef sanoo. Erityisen hankalassa asemassa ovat Boko Haramin vankeudesta vapautuneet lapset.

Heihin suhtaudutaan epäluuuloisesti, jopa syrjivästi. Syrjinnän sijaan lapset tarvitsisivat tukea ja hoitoa, sillä Boko Haramin vankina monet heistä ovat joutuneet raiskatuksi.

Boko Haram on tehnyt liittolaissopimuksen ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin kanssa, joka miehittää osia Syyriasta ja Irakista. Käytännön yhteistyö on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vähäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat