Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan ”ensimmäiset naiset” liittoutuivat aborttikieltoa vastaan

Kolme Puolan entisten presidenttien puolisoa julkaisi avoimen kirjeen, jossa vaaditaan abortit kieltävän lain perumista.

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL
Puolan pääkaupungissa Varsovassa osoitettiin lauantaina mieltä aborttilain kiristystä vastaan.
Puolan pääkaupungissa Varsovassa osoitettiin lauantaina mieltä aborttilain kiristystä vastaan. Kuva: KACPER PEMPEL

Kolme Puolan entisten presidenttien puolisoa liittoutui vastustaakseen Puolassa ajettua abortit kaikissa tapauksissa kieltävää lakia.

Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska ja Anna Komorowska julkaisivat tiistaina avoimen kirjeen, jossa he vaativat hallitusta perumaan suunnitellun tiukennuksen aborttilakiin.

”Jokainen abortti on tragedia, mutta meidän ei pidä lisätä naisen tragediaa pakottamalla hänet synnyttämään raiskaamalla alkuun saatettu lapsi tai asettamalla hänen oma henkensä vaaraan”, naiset kirjoittivat.

Puolan parlamenttia hallitseva vanhoillinen Laki ja oikeus -puolue on kiristämässä aborttilakia. Lakiehdotus kieltäisi abortin kaikissa tapauksissa. Sitä ovat ilmoittaneet kannattavansa sekä puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski että pääministeri Beata Szydlo.

Abortinvastaisella liikkeellä on vahva tuki Puolan katoliselta kirkolta, johon kuuluu 90 prosenttia puolalaisista.

Lakiehdotus on silti saanut puolalaiset sankoin joukoin osoittamaan mieltään.

Puolassa jo nyt Euroopan tiukimpiin kuuluva aborttilaki. Abortti on mahdollinen vain silloin, kun sikiö on vakavasti epämuodostunut, nainen on tullut raskaaksi raiskauksesta tai insestistä tai hänen henkensä on vaarassa.

Lisäksi lailliset abortit on rajoitettu vain 700–1 800:aan vuosittain.

Puolan feministijärjestöt arvioivat, että 150 000 naista tekee joka vuosi laittoman abortin tai hakeutuu ulkomaiselle aborttiklinikalle.

Kaikki Puolan entiset ensimmäiset naiset ovat aktiivisia vaikuttajia. Danuta Walesa on jopa ottanut vastaan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983, tosin miehensä puolesta. Puolan lakkoliikkeen käynnistänyt Lech Walesa pelkäsi, että Puolaa hallinnut kommunistipuolue ei olisi enää päästänyt häntä takaisin kotiin, jos hän olisi itse noutanut palkintonsa Oslosta.

Jolanta Kwasniewska taas on tehnyt paljon hyväntekeväisyyttä, ja presidentin puolisona ollessaan hän perusti vuonna 1997 säätiön, jonka tavoite on sairaiden ja vammaisten lapsien auttaminen.

Vapaampaa aborttioikeutta kannattavat aktivistit ovat kysyneet mukaan myös nykyisen presidentin Andrzej Dudan vaimoa Agata Dudaa. Presidentinkanslia kuitenkin ilmoitti, että Duda ei ota asiaan kantaan.

Puolassa on muisteltu, että edellinen presidentin vaimo Maria Kaczynska vastusti aktiivisesti tuolloin meneillään olleita yrityksiä kiristää aborttilakia. Kaczynska ja hänen aviomiehensä presidentti Lech Kaczynski – nykyisen puoluejohtajan kaksoisveli – olivat niiden 96 ihmisen joukossa, jotka kuolivat presidentin lentokoneen pudottua Venäjällä vuonna 2010.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat