Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea saattoi tahtomattaan tukea Etelä-Korean hallitusta tänään pidettävissä vaaleissa

Hallituspuolue näyttää olevan vahvoilla opposition jakautumisen vuoksi

Ulkomaat
 
KIM HONG-JI Reuters
Etelä-Korean pääoppositiopuolueen Minjoon väliaikainen johtaja Kim Chong-in (keskellä) poistui kampanjatilaisuudesta Soulissa tiistaina.
Etelä-Korean pääoppositiopuolueen Minjoon väliaikainen johtaja Kim Chong-in (keskellä) poistui kampanjatilaisuudesta Soulissa tiistaina. Kuva: KIM HONG-JI Reuters

Peking

Pohjois-Korea on antanut eteläisen naapurinsa kansalaisille ohjeita siitä, kuinka heidän tulisi äänestää tänään pidettävissä vaaleissa, kertoo Pohjois-Koreaa seuraava NK News -uutissivusto. Eteläkorealaiset ovat parhaillaan vaaliuurnilla päättämässä parlamentin kokoonpanosta seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Pohjois-Korean valtiollinen media julkaisi eilen tiistaina ainakin yhdeksän artikkelia, joissa eteläkorealaisia kehotettiin olemaan äänestämättä hallitsevaa konservatiivista Saenuri-pouluetta, NK News kertoo.

Etelä-Korean nykyinen hallitus on presidentti Parke Geun-hyen johdolla pitänyt varsin tiukkaa linjaa Pohjois-Koreaa kohtaan. Pohjois-Korea toivonee, että vaaleissa hallitus menettäisi valtaansa.

Pohjois-Korealla on ollut tapana haukkua Etelä-Korean nykyistä hallitusta värikkäin sanankääntein. Parkia Pohjois-Korea on usein nimitellyt seksistiseen sävyyn. Esimerkiksi helmikuussa häntä sanottiin hulluksi hännättömäksi nartuksi.

Parkin, 64, edustaman puolueen Saenurin mollaaminen ennen vaaleja voi kuitenkin tuoda lisää ääniä Saenurille. Aiemmissa vaaleissa Pohjois-Korean haukut hallituspuolueelle ovat saaneet monet eteläkorealaiset toimimaan päinvastoin kuin Pohjois-Korea haluaa.

”Pohjoisen sekaantuminen on usein aiheuttanut takaiskuja oppositiopuolueille, koska se on saanut Etelä-Korean konservatiiviset äänestäjät, joilla on taipumus vastustaa Pohjois-Koreaa, tukemaan konservatiivipuoluetta entistä enemmän” , sanoi eteläkorealainen politiikan tutkija Jeong Kuk-jin NK Newsille.

Etelä-Koreassa on pidetty mahdollisena, että hallitseva Saenuri voi saada parlamenttiin jopa kahden kolmasosan enemmistön, jonka turvin se voisi vapaasti ajaa läpi haluamiaan lakeja. Nyt hallituksella on vain niukka enemmistö.

Saenurin voitto merkitsisi kansan tukea tiukalle linjalle pohjoista naapuria kohtaan. Sisäpolitiikassa Saenuri on lupaillut uudistuksia, jotka liittyvät esimerkiksi työelämään. Yksi Etelä-Korean suurista ongelmista on korkea nuorisotyöttömyys.

Mielipidekyselyissä hallituspuolue on ollut vahvoilla, mutta sen kannatusta saattaa syödä ennen vaaleja ilmennyt puolueen sisäinen kiista ehdokasasettelusta. Oppositiopuolueiden puolestaan on arveltu olevan heikoilla, koska oppositio on jakautunut.

Pääoppositiopuolue Minjoon kanssa liberaalien äänestäjien kannatuksesta kilpailee tänä vuonna perustettu kansanpuolue, joka koostuu paljolti Minjoosta eronneista ihmisistä. Kansanpuolueen johtajasta Ahn Cheol-soosta on povattu ehdokasta ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Vaalien tulosten odotetaan olevan selvillä puolilta öin paikallista aikaa eli noin kello kuusi illalla Suomen aikaa.

Jo ennen vaaleja selvillä on ainakin se, että 300-jäseniseen parlamenttiin tulee huomattava miesenemmistö. Ehdolla on 844 miestä ja vain sata naista, kertoo The Korea Herald -lehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat