Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin talous kovassa kasvussa, työttömyys vähenee ja vienti vetää – ”Tämä on musiikkia valtiovarain­ministerin korville”

Talouden liikkumavaraa pienentää se, että maahanmuuton kulut kasvavat tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Ulkomaat
 
Arnd Wiegmann / Reuters
Nainen katseli näyteikkunaa Tukholman keskustassa toukokuussa 2013.
Nainen katseli näyteikkunaa Tukholman keskustassa toukokuussa 2013. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters
Fakta

Ruotsin talous kovassa kunnossa Suomen talouteen verrattuna

Ruotsi: (ennuste 2016)

 Bkt:n kasvu, %: 3,8

 Työttömyysaste, %: 6,8

 Julkisen talouden velka/bkt, %: 42,5

 Julkisen talouden yli-/alijäämä/bkt, %: -0,4

Suomi: (ennuste 2016)

 Bkt:n kasvu, %: 1,2

 Työttömyysaste, %: 9,4

 Julkisen talouden velka/bkt, %: 64,9

 Julkisen talouden yli-/alijäämä/bkt, %: -2,9

Lähteet: Maiden valtiovarainministeriöt

Tukholma

Samaan aikaan kun Suomen talous yhä kitkuttaa, on naapuri Ruotsin talous kovassa vauhdissa. Kasvua tulee tänä vuonna liki neljä prosenttia. Työttömyys vähenee ja julkisen talouden alijäämä ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen supistuvat.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson sai luetella muun muassa nämä suotuisat viestit keskiviikkona, kun hän esitteli punavihreän hallituksensa kevätbudjettia ja talousennustetta.

Kasvuennuste on nyt prosenttiyksikön suurempi kuin vuoden 2016 budjetin esittelyn yhteydessä viime syksynä.

”Olemme tilanteessa, jossa Ruotsin taloudella menee erittäin hyvin”, Andersson sanoi.

Kasvu on nyt kovempaa kuin muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa tai Britanniassa. Työttömyys on alhaisinta seitsemään vuoteen. Vienti on alkanut vetää, ja Ruotsi ottaa ensi kertaa vuosiin markkinaosuuksia maailmanmarkkinoilla, ministeri hehkutti.

”Tämä on tietenkin suloista musiikkia valtioinvarainministerin korville.”

Suotuisista lukemista huolimatta taloudessa on myös riskejä. Yksi niistä on, että läheisten kauppakumppanien Suomen ja Norjan taloudet ovat yhä heikossa vedossa, Andersson sanoi.

Kotimaassa liikkumavaraa pienentää se, että maahanmuuton kulut kasvavat juuri nyt kovaa vauhtia. Ruotsiin tuli viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, joiden hakemusten käsittely, asuttaminen ja kotoutus vievät suuria summia.

Maahanmuuton yhteenlasketut vuotuiset budjettikulut kasvavat ennusteen mukaan 2014–2018 noin 50 miljardia kruunua eli noin 5,4 miljardia euroa.

Tästä huolimatta julkisen talouden alijäämä pienenee ja ennusteiden mukaan ylijäämä saavutetaan lähivuosina.

Maahanmuuttovirasto saa miljardeja euroja lisärahoitusta. Lisäksi kunnat saavat noin 10 miljardin kruunun eli noin 1,1 miljardin euron pysyvän lisäpotin hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen ja muun muassa lisähenkilökunnan palkkaamiseen.

Lisärahoitusta saavat myös poliisi ja turvallisuuspoliisi.

Vaikka talouden kuva on hyvä, ei hallitus selviä Ruotsissa ilman arvostelua. Yksi jatkuva kritiikin aihe on, ettei hallitus tätä menoa saavuta työttömyyden vähentämiseen liittyvää tavoitettaan.

Pääministeri Stefan Löfven maalaili hallituskauden alussa, että Ruotsin työttömyys olisi vuonna 2020 EU:n alhaisin. Tämä on useiden arvioitsijoiden mukaan hyvin vaikeasti saavutettavissa erityisesti kovan maahanmuuton aikana, sillä tulijoiden työllistyminen kestää.

”Sen myötä, että yhä useampi on hakenut turvapaikkaa Ruotsista, on tietenkin vaikeampaa saavuttaa tämä tavoite”, myös Andersson sanoi.

Ruotsin työvoimaviranomainen kertoi vastikään kuluneella viikolla, että yli puolet työttömistä on nyt ulkomaalaistaustaisia. Ulkomailla syntyneiden työttömyysaste on 21,4, kun Ruotsissa syntyneiden on 4,7.

Oppositio arvostelee hallitusta myös siitä, että se rahoittaa hyvässä taloussuhdanteessa kasvavia menoja eikä varaudu vielä selvemmin pitkäaikaisiin tarpeisiin.

”Hallitus hoitaa kriisiavun, muttei pitkän ajan haasteita”, sanoi pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen talouspoliittinen edustaja Ulf Kristersson TT:lle.

Hän viittasi muun muassa maahanmuuton haasteisiin ja siihen, että maahanmuuttajien vaikeudet päästä työmarkkinoille kasvattavat pitkällä aikavälillä syrjäytymisen kustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat