Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenia luovuttaa 45 taiwanilaista Manner-Kiinaan – Taiwan syyttää sieppauksesta

Karkotettavia odottavat Kiinassa petossyytteet. Joukossa on taiwanilaisia, jotka Kenia oli jo päättänyt vapauttaa syytteistä.

Ulkomaat
 
South China Morning Post
Kuvakaappaus hongkongilaisen sanomalehden South China Morning Postin verkkosivulta, jossa julkaistiin kuva Keniasta Kiinaan karkotetuista taiwanilaisista poistumassa lentokoneesta poliisin saattamina ja huput päässä.
Kuvakaappaus hongkongilaisen sanomalehden South China Morning Postin verkkosivulta, jossa julkaistiin kuva Keniasta Kiinaan karkotetuista taiwanilaisista poistumassa lentokoneesta poliisin saattamina ja huput päässä. Kuva: South China Morning Post

Taiwan on raivostunut Kenian päätöksestä karkottaa 45 taiwanilaista Manner-Kiinaan.

Karkotettavaan joukkoon kuuluu taiwanilaisten lisäksi 32 mannerkiinalaista. Kiinassa heitä odottavat petossyytteet. Joukossa on taiwanilaisia, jotka Kenia oli jo päättänyt vapauttaa syytteistä.

Kenian hallituksen mukaan karkotettavat olivat maassa laittomasti ja heidät palautettiin lähtömaahansa. Kenian poliisi käytti kyynelkaasua pakottaakseen taiwanilaisia karkotettavia lentokoneeseen, kertoo hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post.

Pekingin mukaan Kenian pääkaupungissa Nairobissa toimineet taiwanilaiset rikolliset ovat esiintyneet valheellisesti viranomaisina kiristääkseen rahaa puhelimitse Manner-Kiinassa asuvilta ihmisiltä.

”Manner-Kiinan poliisi tutkii taiwanilaisten tapaukset tiukasti lain puitteissa ja pitää Taiwanin viranomaiset ajan tasalla”, turvallisuusministeriö kertoi tiedotteessa valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Taiwanilaisissa on ainakin sosiaalisen median kommenttien perusteella herännyt pelko, että Kiina alkaa yleisemminkin siepata taiwanilaisia ulkomailta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tapausta on verrattu viiden hongkongilaisen kirjakustantajan paljon julkisuutta saaneeseen katoamiseen. Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jolla on vahva itsehallinto.

Taiwanilla eli viralliselta nimeltään Kiinan tasavallalla ei ole diplomaattisuhteita Keniaan. Kenia pitää Taiwanin saarta osana Pekingistä johdettavaa Kiinaa eli Kiinan kansantasavaltaa.

Kiinan tasavallan hallinto pakeni Manner-Kiinasta Taiwanin saarelle vuonna 1949, jolloin kommunistit voittivat sisällissodan ja perustivat Kiinan kansantasavallan.

Periaatteessa kumpikin osapuoli vaatii yhä toisen aluetta omaan hallintaansa.

Taiwanin sisällä on erimielisyyttä siitä, pitäisikö sen nykyhallinnon pyrkiä yhä esiintymään myös Manner-Kiinan laillisena edustajana, tyytyä nykyiseen asemaan Kiinan tasavaltana Taiwanin saarella vai julistautua Taiwanin tasavallaksi.

Vuoden 2014 mielenosoituksissa sadattuhannet opiskelijat vastustivat Kiinan kanssa solmittua investointisopimusta, koska he pelkäävät syventyvien taloussiteiden lisäävän Kiinan poliittista vaikutusvaltaa Taiwanissa. Sopimus ei ole astunut voimaan, koska Taiwanin parlamentti ei ole hyväksynyt sitä.

Taiwanin ja Kiinan välien on arveltu viilentyvän Taiwanin presidentiksi tammikuussa valitun Tsai Ing-wenin johdolla. Kiinaan kriittisesti suhtautuva Tsai astuu virkaan toukokuussa.

Väistyvän presidentin Ma Ying-jeoun kahdeksanvuotisella kaudella Taiwanin ja Kiinan välit ovat lämmenneet paremmiksi kuin koskaan. Viime vuonna Ma jopa tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen tapaaminen Kiinan ja Taiwanin presidenttien välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat