Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satiirikiista saa yhä uusia kierteitä Saksassa

Yhä on auki, aikooko Saksan hallitus aloittaa rikostutkinnan Erdoğania pilkanneen satiirikon sanomisista.

Ulkomaat
 
JOSHUA ROBERTS
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan teki henkilökohtaisesti rikosilmoituksen satiirikon runosta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan teki henkilökohtaisesti rikosilmoituksen satiirikon runosta. Kuva: JOSHUA ROBERTS

Berliini

Satiirikko Jan Böhmermannin Turkin presidenttiä herjaavan pilkkarunon aiheuttama sananvapauskiista saa Saksassa yhä uusia kierteitä. Edelleen on auki, mitä Saksan hallitus liittokansleri Angela Merkelin johdolla tekee satiiriohjelman vetäjän rikostutkinnan suhteen.

Saksan hallituksella on valta päättää, aloitetaanko rikostutkinta, sillä ulkomaisen johtajan loukkaamisen kieltävä laki edellyttää hallituksen vihreää valoa tutkinnalle. Rikosilmoituksen tämän lain varjolla on tehnyt henkilökohtaisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Turkki on myös esittänyt yleisen nootin Saksan ulkoministeriölle.

”Turkin jättämän nootin ja muiden vaatimusten läpikäynti kestää vielä”, sanoi hallituksen tiedottaja Steffen Seibert keskiviikkona.

Saksan demarit ehdottivat keskiviikkona, että laki ulkomaisten valtionpäämiesten loukkaamisesta poistettaisiin lakikirjasta kokonaan sen jälkeen, kun Jan Böhmermannin tapaus on ratkaistu. Laki on peräisin 1800-luvulta, jolloin Saksassa katsottiin tarpeelliseksi saada yksittäiset ihmiset vastuuseen valtiojohtajien loukkauksista. Useat asiantuntijat ovat vaatineet, että tapauksen selvittäminen pitäisi olla oikeuslaitoksen eikä poliitikkojen käsissä.

Asia kiristää Saksan ja Turkin välisiä suhteita, sillä Erdoğan suhtautuu hänestä tehtyyn pilkkaan äärimmäisellä herkkyydellä.

Ilmeisesti koomikko Böhmermannia, 35, on uhkailtu myös Saksan sisällä, sillä hän on toistaiseksi poliisivartioinnissa. Ainakin osa Saksan turkkilaisista on raivostunut Erdoğanin pilkkaamisesta.

Turkin ja Saksan välinen jännite on kuitenkin vain yksi osa satiirin aiheuttamia laineita. Tapaus Böhmermann on kiihdyttänyt myös Saksan lehdistön koville kierroksille kommenteissaan ja analyyseissään.

Yksi esimerkki tästä oli keskiviikkona Saksan suurimman lehden Bildin tempaus. Bulevardilehti julkaisi kustantajansa Kai Diekmannin kirjoittaman valehaastattelun Jan Böhmermannista, joka on koko kohun ajan kieltäytynyt kaikista haastattelupyynnöistä. ”Böhmermann rikkoo hiljaisuuden”, lehti hehkutti keskiviikkoaamuna.

Bremenistä kotoisin oleva, poliisin poika Böhmermann tunnetaan monista yhteiskunnallisista satiiriohjelmistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat