Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin talous kovassa kasvussa – työttömyys vähenee ja vienti vetää

Talouden liikkumavaraa pienentävät maahanmuuton kasvavat kulut.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Kuva: Heikki Saukkomaa
Fakta

Ruotsin talous kovassa kunnossa Suomen talouteen verrattuna

Ruotsi: (ennuste 2016)

 Bkt:n kasvu, %: 3,8

 Työttömyysaste, %: 6,8

 Julkisen talouden velka/bkt, %: 42,5

 Julkisen talouden yli-/alijäämä/bkt, %: -0,4

Suomi: (ennuste 2016)

 Bkt:n kasvu, %: 1,2

 Työttömyysaste, %: 9,4

 Julkisen talouden velka/bkt, %: 64,9

 Julkisen talouden yli-/alijäämä/bkt, %: -2,9

Lähteet: Maiden valtiovarainministeriöt

Tukholma

Samaan aikaan kun Suomen talous yhä kitkuttaa, on Ruotsin talous kovassa vauhdissa: kasvua tulee tänä vuonna liki neljä prosenttia.

Työttömyys vähenee ja julkisen talouden alijäämä ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen supistuvat.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson sai luetella muun muassa nämä suotuisat viestit keskiviikkona, kun hän esitteli punavihreän hallituksensa niin sanottua kevätbudjettia ja talousennustetta.

”Olemme tilanteessa, jossa Ruotsin taloudella menee erittäin hyvin”, Andersson sanoi.

Hallituksen kasvuennuste on nyt prosenttiyksikön suurempi kuin vuoden 2016 budjetin esittelyn yhteydessä viime syksynä.

Kasvu on myös kovempaa kuin muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa tai Britanniassa. Työttömyys on alhaisinta seitsemään vuoteen. Vienti on alkanut vetää, ja Ruotsi ottaa markkinaosuuksia maailmanmarkkinoilla, ministeri hehkutti.

”Tämä on tietenkin suloista musiikkia valtioinvarainministerin korville.”

Suotuisista lukemista huolimatta näkyvissä on myös riskejä, muun muassa talouskasvun heikkous osassa vientimaista.

Kotimaassa liikkumavaraa pienentää se, että maahanmuuton kulut kasvavat kovaa vauhtia. Ruotsiin tuli viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, joiden hakemusten käsittely ja kotoutus vie suuria summia. Maahanmuuton yhteenlasketut vuotuiset kulut kasvavat ennusteen mukaan vuosina 2014–2018 noin 50 miljardia kruunua (5,4 miljardia euroa).

Vuonna 2016 maahanmuuton laskuksi arvioidaan noin 50 miljardia kruunua. Summa on hieman suurempi kuin esimerkiksi koko Ruotsin puolustukseen ja kriisivalmiuteen kuluva summa.

Kyse on väliaikaisesta tilanteesta, Andersson korosti. Hänen mukaansa julkisen talouden alijäämä pienenee maahanmuutosta huolimatta, ja ennusteiden mukaan ylijäämä saavutetaan lähivuosina.

Maahanmuuttovirasto saa miljardeja euroja lisärahoitusta. Lisäksi hallitus panostaa kotouttamiseen eri tavoin.

Kunnat saavat noin 10 miljardin kruunun eli noin 1,1 miljardin euron pysyvän lisäpotin hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen ja muun muassa lisähenkilökunnan palkkaamiseen. Lisärahoitusta saavat myös poliisi ja turvallisuuspoliisi.

Talouden hyvä veto ei tarkoita, ettei hallitus saisi arvostelua. Sitä tulee muun muassa työllistämisestä. Pääministeri Stefan Löfven maalaili hallituskauden alussa, että Ruotsin työttömyys olisi vuonna 2020 EU:n alhaisin. Nyt tähän tavoitteeseen uskoo enää harva, sillä vasta tulleiden turvapaikanhakijoiden työllistyminen ottaa aikansa.

”Sen myötä, että yhä useampi on hakenut turvapaikkaa Ruotsista, on tietenkin vaikeampaa saavuttaa tämä tavoite”, Andersson sanoi.

Ruotsin työvoimaviranomaisen mukaan yli puolet työttömistä on nyt ulkomaalaistaustaisia. Ulkomailla syntyneiden työttömyysaste on 21,4, kun Ruotsissa syntyneiden on 4,7.

Oppositio moitti hallitusta keskiviikkona muun muassa riittämättömistä panostuksista työpaikkojen luomisessa ja siitä, ettei se pyri torjumaan syrjäytymistä pitkällä aikavälillä.

”Hallitus hoitaa kriisinhallinnan muttei pitkäaikaisia haasteita”, sanoi maltillisen kokoomuksen talouspoliittinen edustaja Ulf Kristersson TT:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat