Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllätystappio voi tehdä Etelä-Korean presidentti Parkista ramman ankan

Kaksipuoluejärjestelmä murtumassa, kun kolmas puolue nousi vaaleissa

Ulkomaat
 
Reuters
Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kävi äänestämässä Soulissa keskiviikkona.
Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kävi äänestämässä Soulissa keskiviikkona. Kuva: Reuters

Peking. Etelä-Korean konservatiivisen hallituspuolueen Saenurin johtohahmoista moni tarjoutui eroamaan torstaina, kun oli selvinnyt, ettei puolue saakaan enemmistöä uuteen parlamenttiin. Keskiviikon parlamenttivaaleissa pääoppositiopuolue Minjoo on alustavan tuloksen perusteella saamassa yhden parlamenttipaikan enemmän kuin hallituspuolue.

Vaalien jälkeen Etelä-Korean politiikka muuttuu, sillä nyt oppositiolla on ensimmäistä kertaa 16 vuoteen enemmän paikkoja kuin hallituspuolueella.

Hallituspuolue Saenuri on saamassa 300-jäseniseen parlamenttiin 122 paikkaa, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap. Pääoppositiopuolue Minjoo on saamassa 123 paikkaa. Tänä vuonna perustettu uusi kansanpuolue on saamassa 38 paikkaa.

Lopuista paikosta valtaosa on menossa riippumattomille ehdokkaille.

Johtavan puolueen tappio oli monille yllätys, sillä mielipidemittaukset ovat viime kuukausina povanneet hallitukselle enemmistöä. Puolue oli haaveillut jopa 180 paikan enemmistöstä, jonka olisi antanut sille mahdollisuuden hyväksyä lakeja oppositiolta kyselemättä.

Torstaiaamuna yleinen analyysi oli, että äänestäjät olivat pettyneet hallituspuolueeseen, koska se ei ole saanut parannettua talouden tilaa ja varsinkaan työllisyyttä. Etenkin nuorisotyöttömyys on Etelä-Koreassa ongelma.

”Toivon, että parlamentista tulee kypsempi, ja että se heijastelee äänestäjien kypsyyttä, ja että politiikkaa voitaisiin käyttää lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen”, sanoi pääkaupungissa Soulissa äänestänyt Kim Jeong-yeon, 46, uutistoimisto Reutersille.

Hallituksen häviö saattaa merkitä sitä, että Saenuria edustavan presidentin Park Geun-hyen ote vallasta vähenee ennen aikojaan. Etelä-Koreassa presidentillä on huomattavasti enemmän valtaa kuin esimerkiksi Suomessa, ja Parkia on pidetty erityisen aktiivisena ja vahvatahtoisena presidenttinä.

”Kun hänen puolueensa menetti enemmistön, hänestä todennäköisesti tulee heikompi loppukaudeksi, ja hän saattaa joutua niin sanottuun ramman ankan asemaan aiemmin kuin on oletettu”, sanoi eteläkorealaisen Sungkonghoe-yliopiston professori Choi Jin-bong Financial Times -lehdelle.

Etelä-Koreassa on määrä järjestää presidentinvaalit ensi vuonna, ja tuolloin Park jättää virkansa. Nyt pidettyjen vaalien jälkeen Park tukijoineen joutuu puolustamaan asemiaan myös oman puolueen sisäisissä valtakamppailuissa.

Parkin puolueessa on tuoretta sisäistä kärhämää sen jäljiltä, kun Parkin tukijoiden katsottiin ennen vaaleja runnoneen listoille ehdokkaita kuuntelematta muiden mielipiteitä.

Vaalitulos merkitsee myös muutosta Etelä-Korean lähes vakiintuneeseen kaksipuoluejärjestelmään. Vastaperustetun kansanpuolueen menestys tekee siitä varteenotettavan kolmannen puolueen.

Kansanpuolueesta voi tulla tärkeä tekijä ensi vuoden presidentinvaaleissa, sillä puolueen johtajaa, teknologiayrittäjä Ahn Cheol-soota on povattu presidenttiehdokkaaksi.

Ennen vaaleja myös Etelä-Korean arkkivihollinen ja sisarvaltio Pohjois-Korea sekaantui vaaleihin kehottamalla kansaa olemaan äänestämättä Saenuria. Tämän odotettiin nostavan Saenurin kannatusta, mutta vaikutus jäi ilmeisesti vähäiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat