Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boko Haramin aseina naiset ja lapset

Ulkomaat
 
Fakta

Boko Haram vastustaa länttä

 Terroristijärjestö Boko Haram perustettiin 2002, ja sen tarkoitus on nimensä mukaisesti vastustaa länsimaista koulutusta. Järjestön veriset iskut alkoivat 2009. Boko Haram on ilmoittautunut liittoutuneensa terroristijärjestö Isisin kanssa.

 Järjestön terrorissa on kuollut tuhansittain ihmisiä Nigeriassa ja naapurimaissa, ja se on julistanut islamilaisen kalifaatin Koillis-Nigeriaan.

 Boko Haram tuli kansainvälisesti tunnetuksi viimeistään 14. huhtikuuta 2014, kun se kaappasi lähes 300 koulutyttöä Nigeriassa. Kansainväliset julkisuuden henkilötkin tukivat kampanjaa, jonka tarkoituksena oli saada tytöt takaisin.

Itsemurhaiskussa pommia kannattaa turvallisuussyistä pitää kainalossa. Ja jos vihollisen leikkaa esimerkiksi viidakkoveitsellä niskasta, kuolee hän tehokkaammin kuin kaulasta.

Näin opastettiin esimerkiksi nigerialaisnaista Rahila Amosia hänen ollessaan terroristijärjestö Boko Haramin vankina.

”Itsemurhaiskun kerrottiin olevan suora tie taivaaseen”, Amos kertoi amerikkalaisen sanomalehden New York Timesin mukaan.

Boko Haram on terrorisoinut Nigeriaa ja sen naapurimaita vuosikausia. Sen on arveltu olevan raakuudessaan vähintään samaa luokkaa kuin Syyriassa ja Irakissa tukikohtiaan pitävän Isisin, jolle järjestö vannoi viime vuonna liittolaisuuttaan.

Esimerkiksi 2014 Boko Haramin iskuissa kuoli suhteellisesti huomattavasti enemmän siviilejä kuin Isisin terrorismissa, arvioi Institute for Economics and Peace.

Poikkeuksellista raakuutta muihin terroristijärjestöihin verrattuna Boko Haram on osoittanut siinä, että se on kaapannut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan noin 2 000 naista ja lasta toteuttamaan omaa islamistista suunnitelmaansa.

Esimerkiksi viime vuonna terroristijärjestön itsemurhaiskuihin osallistui 44 lasta. Määrä kymmenkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin raportti. Lapset tekevät jo viidenneksen Boko Haramin itsemurhaiskuista.

Kansainvälisesti tunnetuimman naisten kaappauksen Boko Haram teki tasan kaksi vuotta sitten Chibokissa Koillis-Nigeriassa, kun terroristijärjestö kaappasi noin 270 koulutyttöä. Heistä kateissa on edelleen yli 200. Naisia on yritetty käännyttää islamiin ja heistä on tehty itsemurhapommittajia, kertovat kansainväliset järjestöt.

Boko Haram on polttanut kyliä maan tasalle, tehnyt siviilien joukkomurhia ja hyökännyt esimerkiksi moskeijoihin, kirkkoihin ja kouluihin. Järjestö vastustaa jo nimensä mukaisesti kaikkea länsimaalaisuutta. Boko Haram kun tarkoittaa hausan kiellellä, että ”länsimainen opetus on kiellettyä.”

Taktisesti naisten ja lasten käyttäminen itsemurhaiskuissa on tehokasta, sillä esimerkiksi tiesuluilla naisia ja lapsia ei pysäytetä ja tutkita niin helposti ja naisten väljiin vaatteisiin mahtuu itsemurhaliivi huomaamatta.

”Tämä ongelma on jotain sellaista, jota ei voi voittaa tai poistaa. Sitä kun ei voi tietää, kuka kukin on. Esimerkiksi jos nuori nainen lähestyy, tiedossa ei ole, onko hänellä pommi”, Kamerunin hallinnon edustaja Issa Tchiroma Bakary totesi New York Timesille.

Osa Boko Haramin kaappaamista naisista on päässyt karkuun. Pian he ovat kuitenkin huomanneet, ettei heitä enää hyväksytä omissa yhteisöissään.

Naisia kun epäillään Boko Haramin terroristeiksi, vaikka he ovat joutuneet järjestön vangeiksi vastoin tahtoaan. Unicefin mukaan Boko Haramin raiskaamien naisten lapset joutuvat myös syrjityiksi ja jopa tapetuiksi.

Jos kaapatut naiset onnistuvat pakenemaan Boko Haramin vankileireiltä ja he palaavat yhteisöihinsä, monet marginalisoituvat ja heitä syrjitään.

Perheet ja yhteisöt hyljeksivät heitä ”seksuaaliseen väkivaltaan liittyvien sosiaalisten ja kulttuuristen normien vuoksi”, Unicefin raportissa todetaan. Monet uskovat, että Boko Haramin terroristien verenperintö elää myös raiskauksissa raskaaksi tulleiden naisten lasten jälkeläisissä.

Huawa, yksi Boko Haramin nuorista itsemurhapommittajanaisista, päätti heittää pommiliivinsä metsään juuri ennen suunniteltua iskua Dikwan pakolaisleirille helmikuussa. Kaksi muuta Boko Haramin itsemurhapommittajaa kuitenkin räjäytti liivinsä ja tappoi kuutisenkymmentä ihmistä.

”Kieltäydyin iskusta, koska äitini on Dikwalla, enkä halua tappaa ihmisiä. Koska kieltäydyin menemästä uudelleen naimisiin (Boko Haramin terroristien kanssa), he sanoivat, että minun on valittava itsemurhaisku”, BBC:n haastattelema Huawa kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat