Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän Itämerellä järjestämä välikohtaus on erityisen vastuuton, mutta myös harkittu esitys

Venäjän hävittäjien vaarallinen uhittelu Yhdysvaltain sotalaivalle siirsi toiveet Suomen lähialueen rauhoittumisesta tuonnemmaksi, kirjoittaa kommentissaan Kari Huhta.

Ulkomaat
 
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagonin video venäläishävittäjien uhittelusta USA:n sotalaivalle
Pentagon ja Valkoinen talo julkaisivat videon, jossa näkyy miten venäläiskoneet tekivät Itämerellä tiistaina useita "simuloituja hyökkäyksiä" kohti Yhdysvaltojen USS Donald Cookia. Vaikka Suhoi 24 -rynnäkkökoneilla ei ollut näkyvää ulkoista aseistusta, tapahtui niiden ylilento hyvin läheltä amerikkalaisten sota-alusta.

Kuluneen kahden vuoden aikana Venäjä on toistuvasti valinnut Itämeren alueen tapahtumapaikaksi, kun se haluaa lähettää länsimaille poliittisen viestin sotilaallisesta voimastaan. Niin se teki taas maanantaina ja tiistaina.

Venäjän ilmavoimien koneiden lennot Yhdysvaltain laivaston hävittäjää viistäen olivat sekä vaarallisia että takaisku toiveille jännityksen lieventymisestä Itämeren alueella.

Verrattuna lukuisiin aiempiin välikohtauksiin kyseessä oli erityisen vastuuton, mutta myös harkittu esitys.

Kaksi venäläistä SU-24-hävittäjää lensi ilmeisinä hyökkäyssimulaatioina yli kymmenen kertaa läheltä kansainvälisillä vesillä purjehtinutta USS Donald Cookia. Etäisyyttä oli vähimmillään noin kymmenen metriä, kuten Yhdysvaltain julkistamista kuvista näkyy. Seuraavana päivänä esitystä täydennettiin toistuvilla helikopterin ohilennoilla.

Ennen Venäjän näytöstä tilanne Itämerellä oli jo hivenen rauhoittunut, vaikka alueella järjestetään lähivuosina joukko sekä Venäjän että länsimaiden suuria sotaharjoituksia.

Venäjän hävittäjien ja myös ydinaseilla varustettujen strategisten pommikoneiden lentotoiminta Itämerellä lisääntyi sen jälkeen, kun Venäjä oli runsaat kaksi vuotta sitten liittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin omaksi alueekseen ja käynnistänyt separatistien sotatoimet Itä-Ukrainassa. Kuvaan kuuluivat myös Suomen ilmatilan toistuvat loukkaukset ja hyökkäyksen harjoittelu kohti Ruotsin ilmatilaa.

Vastaavasti puolustusliitto Nato lisäsi läsnäoloaan Itämerellä ja Baltian maissa, joiden puolustuksen aiempi heikkous tuli Venäjän toimien myötä selväksi.

Ilmatilaloukkausten ja muiden provokatiivisten lentojen väheneminen on ehtinyt nostattaa toiveita siitä, että jännitys Venäjän ja erityisesti Yhdysvaltain välillä olisi muutenkin helpottamassa. Niin on tulkittu myös Nato ja Venäjän neuvoston kokoontumista ensi viikolla lähettiläiden tasolla.

Venäjän Itämerellä järjestämä uusi ja ilmeisesti korkealla poliittisella tasolla hyväksytty välikohtaus on kuitenkin suoraa jatkoa sille, mitä Venäjä on viestinyt eduistaan jo pari vuotta.

Viesti on se, että jos Venäjä ei pysty muuten saavuttamaan kansainvälisessä politiikassa tavoitteitaan, kuten tasa-arvoista suurvalta-asemaa Yhdysvaltain kanssa, se on valmis näyttämään ja käyttämään sotilaallista voimaa vaatimuksensa tueksi.

Oikaisu: Kommentissa kirjoitettiin ensin virheellisesti TU-24-hävittäjästä. Oikein on SU-24.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat