Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaiskriisissä äkkikäänne – Libyan reitti räjähti ”hälyttäväksi”

Libyasta odotetaan nyt valtavaa ihmismäärää etenkin Italiaan, kun taas aiemmin suosittu reitti Turkista Kreikkaan on hiljentynyt. Myös saapuvien ihmisten taustat ovat aivan erilaiset kuin vain pari kuukautta sitten.

Ulkomaat
 
Siirtolaisveneistä pelastetaan useita lapsia
Siirtolaisveneistä pelastetaan useita lapsia
Italian rannikkovartiosto on pelastanut tuhansia siirtolaisia kumiveneistä Välimerellä huhtikuun aikana, kun rauhallisempi merenkäynti on saanut yhä useamman uskaltautumaan vesille. Kuva: Reuters

Bryssel

Eurooppaan kohdistuvassa siirtolais- ja pakolaisvaelluksessa on tapahtunut merkittävä käänne hätkähdyttävän lyhyessä ajassa: Libyasta odotetaan nyt valtavaa ihmismäärää etenkin Italiaan, kun taas aiemmin suosittu reitti Turkista Kreikkaan on hiljentynyt.

Myös saapuvien ihmisten taustat ovat aivan erilaiset kuin vain pari kuukautta sitten. YK:n pakolaisjärjestön mukaan alle joka kuudes tulija on tavanomaisista pakolaismaista: nyt eniten ihmisiä tulee Afrikan runsasväkisimmästä maasta Nigeriasta.

Italian rannikkovartioston mukaan tämän viikon maanantaina ja tiistaina Libyan ja Sisilian väliseltä merialueelta pelastettiin noin 4 000 ihmistä. Tämä kielii siitä, että kevät ja meren rauhoittuminen on saanut ihmiset liikkeelle ja ihmissalakuljettajien bisnekset kukoistamaan, sillä koko alkuvuonna tulijoita oli tiistaihin mennessä hieman alle 20 000.

Samaan aikaan toisaalla: Turkista Kreikkaan on saapunut huhtikuun aikana vain noin tuhat ihmistä, kun tammikuussa heitä oli lähes 70 000, helmikuussa noin 50 000 ja maaliskuussa 30 000, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi EU-parlamentille keskiviikkona.

Turkista saapuvien ihmisten määrää on vähentänyt EU:n ja Turkin viime kuussa tekemä sopimus, jonka perusteella Kreikkaan saapuvat siirtolaiset ja pakolaiset palautetaan Turkkiin.

Siirtolaisjärjestö IOM:n tilastoissa Kreikkaan saapuvien ihmisten määrässä on nähty vain kahden viikon tarkastelujaksolla 86 prosentin pudotus. Maalis- ja huhtikuun taitteessa tulijoita oli viikon aikana 3 181, sitä seuranneella viikolla 446.

Libyasta Italiaan vievän merireitin vilkastuminen on saanut EU-johtajat huolestuneiksi. Ensi viikolla Libyan tilannetta käsitellään ainakin kolmessa eri kokouksessa ulko-, puolustus- ja sisäministerien kesken Luxemburgissa.

”Libyasta saapuvien ihmisten määrät ovat hälyttäviä. Meidän on valmistauduttava auttamaan Italiaa ja Maltaa. Balkanin reitillä tehtyjä ratkaisuja ei voi noin vain kopioida (keskiselle Välimerelle), koska Libya ei ole Turkki”, Donald Tusk totesi keskiviikkona.

Libya on ollut vuosien ajan poliittisessa sekasorrossa. Nyt maan tilannetta pyritään rauhoittamaan YK:n avulla pystytetyllä uudella hallituksella, mutta maan vakauteen on vielä pitkä matka.

Kaaoksen keskellä ja liepeillä salakuljettajien on ollut helppo toimia ja toimittaa uusia ihmisiä Välimeren yli Italiaan tai Maltalle. Kyseinen reitti oli keskeisimmässä roolissa ennen kuin pakolaiskriisin suurin paine siirtyi viime vuonna Turkin ja Kreikan väliselle Egeanmerelle.

Donald Tuskin mukaan Turkin ja Kreikan välisen ihmissalakuljetuksen rauhoittaminen oli tärkeää Euroopan vapaan liikkuvuuden Schengenin alueen pelastamiseksi, mutta eurooppalaisten on turha haaveilla kriisin olevan ohi.

”Kerron kaikille, jotka odottavat löytävänsä poliittisen Graalin maljan, että sellaista ette ikinä löydä. Mukavia ja helppoja ratkaisuja on vaikea löytää, ja tässä tapauksessa se on käytännössä mahdotonta. Tämä on jossain mielessä tarina vailla loppua”, Tusk totesi EU-parlamentaarikoille Strasbourgissa.

Ihmisvirtojen kääntyminen keskiselle Välimerelle aiheuttaa EU:ssa monenlaista päänvaivaa. Kun aiemmin huolena olivat enimmäkseen Syyrian, Irakin ja Afganistanin sotia pakenevat ihmiset, nyt tullaan maista, jotka ovat pääosin turvallisia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Italiaan saapuu voittopuolisesti afrikkalaisia. Eniten ihmisiä tulee 180 miljoonan asukkaan Nigeriasta (18 prosenttia), Gambiasta (12 prosenttia) ja Senegalista (9 prosenttia). Aikuisista 74 prosenttia on miehiä, alaikäisten osuus on 16 prosenttia.

Kyseisten afrikkalaismaiden kansalaisilla ei ole suuria mahdollisuuksia saada turvapaikkaa Euroopasta, mikäli he sellaista hakevatkaan. Nämä kansallisuudet eivät kuulu myöskään EU:ssa sovittuun pakolaisten jälleensijoitusohjelmaan, joka on edennyt tuskallisen hitaasti.

EU-maat sopivat viime vuonna, että enimmäkseen Kreikasta ja Italiasta siirretään muihin jäsenmaihin yhteensä 160 000 pakolaista. Päätös koski syyrialaisten lisäksi irakilaisia ja eritrealaisia.

Tiistaihin mennessä vasta 1 145 ihmistä on sijoitettu, EU:n tilastot näyttävät. Suomi on ottanut kyseisistä ihmisistä 246 eli yli viidenneksen.

Viime vuonna noin puolet Eurooppaan tulleista ihmisistä pakeni Syyrian sotaa. Italiaan saapuvista kansallisuuksista syyrialaiset eivät ole kymmenen kärjessä, UNHCR:n tilastot näyttävät.

Samoin kuin Balkanin reitin kohdalla, Itävalta on ryhtynyt omaehtoisiin toimiin hillitäkseen maahan tulevien ihmisten määriä. Tiistaina Itävalta alkoi rakentaa vastaanottoaluetta Brennersolaan, jota pitkin Itävaltaan saapuu Italiasta tuhansia rekkoja päivittäin.

Itävallan viranomaiset odottavat, että Italiaan saapuu tänä vuonna noin 300 000 ihmistä unionin ulkopuolelta. Tällä hetkellä maa ei pystytä aitarakennelmia, mutta rajan osittaiseen sulkemiseen varaudutaan, Deutsche Welle -kanava kertoo verkkosivullaan.

Italiaa Itävallan toimet suututtavat.

”Rajaesteiden rakentaminen on suuri virhe, joka sotii Euroopan sääntöjä vastaan”, Italian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Sandro Gozzi, totesi maanantaina Deutsche Wellen mukaan.

Itävalta yllätti perinteisen liittolaisensa Saksan helmikuussa, kun maa ilmoitti rajoittavansa turvapaikkahakemusten päivittäisen määrän 80:een. Päätös johti dominoilmiöön, jonka seurauksena Makedonia sulki Kreikan-vastaisen rajansa.

Kreikka jäi pakolaiskriisissä mottiin ja Länsi-Balkanin reitti kuivui kokoon jo ennen Turkin ja EU:n sopimusta maaliskuussa. Saksan liittokansleri Angela Merkel vetosi Balkanin maihin, etteivät ne sulkisi rajojaan, mutta toisin kävi.

Tuolloin Itävallan poliitikot piruilivat Merkelille, että Saksa voisi aloittaa suorat lennot Turkista, Jordaniasta ja Kreikasta Saksaan ja säästää välillä olevat maat kansainvaellukselta.

Itävalta järjesti kymmenen maan kokouksen, johon ei kutsuttu mukaan Saksaa, Kreikkaa eikä EU-komission edustajia.

Itävalta ei halua olla Saksan pakolaispolitiikan ”jakelukeskus” eikä ”odotushuone”, Itävallan liittokansleri Werner Faymann totesi eräässä haastattelussa.

Nyt Eurooppaan on syntynyt tai syntymässä kaksi odotushuonetta: Kreikkaan sotia paenneille ja Italiaan parempaa elämää etsiville siirtolaisille.

Kreikassa suuri, kurja ja yli kymmenen tuhannen ihmisen odotushuone on syntynyt Idomenin kylän alueelle Makedonian rajalla. Keskiviikkona Makedonian poliisi käytti kyynelkaasua, kun joukko pakolaisia yritti repiä maiden välille pystytettyä piikkilanka-aitaa alas.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalle saapui myös Kreikan mellakkapoliisi, joka hajotti muualle Eurooppaan pääsystä haaveilleen väkijoukon.

Monen pakolaisen ja siirtolaisen haaveet ovat sammuneet jo ennen Eurooppaan pääsyä. Tänä vuonna ainakin 723 ihmistä on kuollut tai kadonnut matkallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat